HEALTH: Wat is nu eigenlijk een melkallergie?

melk allergie 1

ontbijt: soja met zonnebloempitten, lijnzaad en banaan | avondeten

Op Twitter en Facebook kreeg ik veel vragen over mijn melkallergie. Voor diegenen die het nog niet weten: de afgelopen weken ben ik erg ziek geworden van zuivel en daarom heeft de dokter me doorverwezen naar de diëtist. Zij gaat nu samen met mij kijken welke voedingsmiddelen ik wél mag eten en welke niet. Maandag ben ik voor het eerst langs geweest en heel wat wijzer teruggekomen.

Soorten melkallergie
Als ik het goed begrepen heb, zijn er twee soorten melkallergie: allergie voor melkeiwit en allergie voor lactose. Melkeiwitten zitten in alle soorten zuivel én zijn verwerkt in veel voedingsmiddelen, waarvan je het op het eerste moment niet zou verwachten, zoals bijvoorbeeld brood en koekjes. Lactose zit óók in melk, maar daar zijn inmiddels veel alternatieven voor gevonden, zoals bijvoorbeeld soja-producten en melk zonder lactose. Daarbij zit lactose niet in Nederlandse kaas (maar wel in buitenlandse kazen). Kortom: een melkeiwit-allergie is een stuk onhandiger dan een allergie voor lactose.

Als ik het goed begrepen heb, komen mensen met een melkeiwit-allergie daar over het algemeen vrij vroeg achter, omdat de klachten relatief snel opspelen. Omdat ik al volwassen ben, is de kans redelijk groot dat ik allergisch ben voor lactose, maar dat moet nog wel getest worden.

Testen
Melkallergie testen kan op verschillende manieren. Je kunt je bloed laten testen bij een arts, maar van mijn dokter begreep ik dat dit vooral gebeurt bij jonge kinderen. Van de diëtist kreeg ik twee opties om te testen of ik allergisch ben voor lactose: een glas lactose opdrinken in het ziekenhuis en met testjes kijken wat er gebeurt (in je adem schijn je dan effecten te kunnen zien) óf proefondervindelijk testen door een speciaal ‘dieet’ te volgen. De test bij de dokter zou ervoor kunnen zorgen dat je je een dag of twee hondsberoerd voelt, dus ik koos voor optie twee.

Allergisch voor…
Tijdens het gesprek met de diëtist werd gekeken op welke producten ik zoal reageer en wat de reactie dan is. Op die manier kon ze al een heleboel zien, omdat af en toe geldt: allergisch voor A betekent allergisch voor B. Zo ben ik bijvoorbeeld allergisch voor (bijna alle) verse soorten fruit, gepasteuriseerd ei (wat min of meer betekent dat ik alleen ei kan eten als het hard gekookt/gebakken is en bijvoorbeeld niet wanneer het verwerkt is in mayonaise), varkensvlees en noten, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen (wat weer komt door mijn boompollenallergie, lees: hoorkoorts in het vroege seizoen). Ingewikkeld, hè? Gelukkig heeft de diëtist een lange studie achter de rug…

Wat mag ik wél?
Vervolgens werd me uitgelegd wat ik dan wél kon eten: vers fruit kan ik wel eten als het verhit is geweest boven 100 graden (bijvoorbeeld: appel uit de oven), maar dan is het meteen ook een stuk minder gezond, omdat er veel dingen ‘kapot’ gaan. Andere noten, zoals bijvoorbeeld cashewnoten en pistachenoten, kan ik wél gewoon eten, omdat die niet aan die bomen groeien waar ik allergisch voor ben. En wat betreft ei moet ik dus kijken waar dat in verwerkt zit, maar ik kan wél gewoon lekker (hard) gebakken eitjes blijven eten. Gelukkig!

melk allergie 2

groene thee met rode druiven | gevulde paprika (erg lekker, recept)

Mijn ‘dieet’
Als laatste punt gaf de diëtiste me een dagmenu mee met producten die ik de komende weken moet gaan eten. Ik ga lactose-vrij en vezelrijk eten (en zonder de producten waar ik sowieso allergisch voor ben, natuurlijk). Dit om te testen of ik weer een allergische reactie op zuivel krijg. Als dat gebeurt, zit de kans erin dat ik toch allergisch ben voor melkeiwit. Gebeurt dit niet, dan is de lactose het probleem. Ik hoop natuurlijk het laatste, maar we zullen zien!

Mijn ‘dieet’ bestaat ongeveer uit:

Drinken: alleen water en thee (liefst groen of rooibos, géén zoethout, dat is troep en slecht voor je darmen), maar dat deed ik al! Of versgeperst sap, maar dan mét de velletjes (lees: vezels).

Ontbijt: soja yoghurt van Alpro met lijnzaad en zonnebloempitten of pompoenpitten.

Tussendoor: fruit (totaal 2-3 stuks per dag).

Lunch: 2 sneetjes brood fijn volkoren. Omdat wij zelf brood bakken, moet ik nog wel op zoek naar speciaal meel, maar in ‘gewoon brood’ zit vaak ook melk. Bij de bakker verkopen ze echter heel vaak brood zónder melkproducten; vraag daar maar eens naar! Ik beleg mijn brood met omega 3 boter en één van de sneeën moet ik eten met Nederlandse kaas (daar zit geen lactose in). De rest kan ik beleggen met rundvlees, kip, gebakken ei, pindakaas (waarschijnlijk ben ik toch niet allergisch voor pinda, whoehoe!) en vis.

Tussendoor: fruit, crackers, handje zaden, maïs chips, rijstwafels, verse dadels/vijgen en olijven.

Avondeten: koolhydraten, groenten en vlees. Wij bakken normaal in olijfolie, maar de diëtist raadde me aan om ook eens te bakken in bak/braadboter, omdat daar veel vitamine D in zit.

’s Avonds: nog iets uit de categorie ’tussendoor’. Daarnaast mag ik ook af en toe een koekje (zit wel melk in) en chips wanneer ik dat wil.

Pindakaas eten onder begeleiding
De komende weken ben ik dus druk bezig met mijn nieuwe dieet. Ik heb nu twee dagen soja op en het valt wel vrij zwaar, maar het gaat redelijk goed. Ik heb wel iets last van mijn buik, maar ik weet niet of het daarmee te maken heeft. Daarnaast heb ik gisteren voor het eerst ‘onder begeleiding’ pindakaas gegeten, want ‘dan kan iemand 112 bellen, mocht dat nodig zijn’. Lekker rustgevend, joh, zo’n diëtist. Het goede nieuws: er gebeurde niks, dus vandaag mag ik weer pindakaas. Jeej, dat heb ik zó gemist!

Ik hoop dat ik antwoord heb kunnen geven op jullie vragen, maar als je nog vragen hebt: stel ze gerust hieronder! Nu is het voor mij dus een kwestie van afwachten op wat komen gaat. Hopelijk gebeurt er niks! To be continued…

DISCLAIMER: Ik ben géén arts of deskundige en schrijf in deze blog alleen over mijn ervaringen en over de manier waarop ík de informatie van de diëtist begrepen heb. Mochten er dus fouten in staan, dan ben ik niet verantwoordelijk voor de effecten daarvan. Als je zelf het idee hebt dat je allergisch bent voor zuivel, dan raad ik je aan om contact op te nemen met een arts. Hij/zij kan je helpen en je eventueel doorverwijzen naar een diëtist.

Follow my blog with Bloglovin

One thought on “HEALTH: Wat is nu eigenlijk een melkallergie?

  1. Helder geschreven hoor; ik hoop voor je dat je niet, zoals ik, o.a.een melk eiwitallergie hebt. Hoe smaakt de soja? Ik mag dat ook niet, maar vond dat ook echt niet erg, brrrrrr.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.