Hoe krijg ik precies betaald voor mijn blog? (En hoeveel?)

REVIEW | Ibis Rotterdam City Centre

Proefslapen

Er verandert weer een boel in blogland. De ene na de andere blog stopt ermee en er is een hele heisa over ‘no-follow’ links. Ik las laatst een hele leuke blog op Ikbenirisniet over bloggen en hoe zij daar geld mee verdient en ik dacht: misschien moet ik er ook weer eens een blog over schrijven. Ik heb er weleens over geschreven toen ik me aansloot bij een mediabureau, maar inmiddels werk ik allang niet meer samen met een mediabureau en doe ik het weer allemaal lekker zelf. Het is dus weleens tijd voor een update! Waar krijg ik precies voor betaald voor mijn blog? Waarom dan? En waarom zit ik niet meer bij een mediabureau?

Waarom krijg ik überhaupt betaald?

Nou, dat is eigenlijk vrij simpel: ik krijg ervoor betaald omdat ik in de afgelopen 6.5 jaar (!) best wel veel bezoekers heb ‘opgebouwd’. Mijn blog krijgt tussen de 32.000 en 42.000 unieke bezoekers per maand (unieke bezoekers = elke persoon telt maar 1 keer, ook als je elke dag op mijn blog kijkt), afhankelijk van het jaargetijde en bijvoorbeeld het weer (heerlijk weer = minder mensen zitten achter de computer). Daarbij wordt mijn blog vrij goed gevonden in Google en dat vinden adverteerders fijn.

Het heeft me de afgelopen jaren ONWIJS veel tijd gekost om dit op te bouwen. Geloof me, úren per dag. Letterlijk. Maar dat maakt mij niet uit, want ik ben begonnen met bloggen omdat ik het leuk vind! De eerste 2 jaar blogde ik überhaupt alleen voor mijn moeder (thanks mam 🙂 ). Dat ik er later iets mee ging verdienen, verbaast mij eigenlijk nog steeds. Dat had ik helemaal niet verwacht en het had ook niet gehoeven, want ik vind bloggen nog steeds leuk.

Máár het is natuurlijk wel fijn dat ik er iets mee verdien, want het kost me dus niet alleen héél veel tijd (tijd waarin ik anders zou kunnen werken), maar ik heb er natuurlijk ook kosten aan, zoals bijvoorbeeld voor mijn hosting. Mijn blog is onderdeel van mijn bedrijf, maar het schrijven is daar maar een klein onderdeel van. Ik schrijf overigens wel meer dan alleen voor mijn blog. Ik werkte bijvoorbeeld tot twee weken geleden ook als columnist voor het tijdschrift Juf, maar helaas is daar na bijna 4 jaar een einde aan gekomen (omdat ik al lang geen juf meer ben en daarom niet echt inspiratie meer had).

Een winactie

Waarom zit ik niet meer bij een mediabureau?

Ik zat wel bij een mediabureau (een bureau dat advertenties en betaalde blogposts regelt voor bloggers), maar… dat werkte niet zo goed. Eigenlijk gewoon omdat ik geen top blogger ben en geen half miljoen bezoekers per maand heb. En dan doen ze eigenlijk vrij weinig voor je, haha. Dus dan kan je het net zo goed zelf doen. Vind ik ook veel fijner, want ondanks dat ik – net als Iris – vroeger dacht dat je het als blogger echt helemaal gemaakt had als je een mediabureau had, ergerde ik me dood aan die enorme banners, die soms letterlijk mijn hele blog overnamen (een takeover). Dus ik zorgde dat ik daar weg kwam.

Hoe kom je dan aan die samenwerkingen?

Ook een veelgestelde vraag: hoe kom je dan aan die samenwerkingen? Nou, da’s eigenlijk ook heel simpel: bedrijven mailen mij. Dat klinkt heel makkelijk, maar na 6.5 jaar bloggen weten ze me blijkbaar wel te vinden als ze willen adverteren. Maar… ik ga echt niet op elke mail in! Heel vaak wil ik geen samenwerking met een bedrijf, omdat ik een bedrijf niet leuk genoeg vind of omdat het bedrijf niet bij mijn blog past. Of… omdat een bedrijf wil dat ik voor €50 een blogpost voor ze schrijf. En dat ga ik dus niet doen.

Dat klinkt misschien heel arrogant en ik vraag eigenlijk alsnog veel te weinig voor een advertorial als ik naar mijn collega bloggers kijk en met hen overleg, maar mijn blog is wel een bedrijfje. Een klein bedrijfje, maar een bedrijfje. En als je aan de bakker vraagt (ja, hoor, daar komt die vergelijking weer!) of je misschien voor €0,50 een heel brood mag kopen, dan zegt ‘ie ook: ‘Ehh. Nee.’

Als ik echt meer geld zou willen verdienen met mijn blog, zou ik waarschijnlijk ook zelf bedrijven moeten gaan benaderen en ideeën moeten pitchen, maar daar heb ik simpelweg de tijd niet voor (en oké, ik heb er ook geen zin in). Ik werk liever voor ons bedrijf!

Een advertorial

Waar krijg je dan precies voor betaald?

Je kunt op verschillende manieren samenwerken met mijn blog, maar ik krijg echt niet voor alles betaald! Het zit namelijk zo (ja, hoor, ik gooi alles gewoon online, kan mij ’t schelen):

Advertorial – €

Een advertorial is een betaalde blogpost. Die schrijf ik in opdracht voor een bedrijf en daar krijg ik voor betaald. Een advertorial kan over van alles gaan, als ik het maar leuk vind. Zo kwam er deze week een advertorial van McDonald’s voorbij. Ik moest namelijk meteen denken aan onze reis naar Amerika en ik had sowieso al over het ‘fastfoodketen’-leven in Amerika willen schrijven. Dus dat is dan een mooie match! Maar ik schrijf ook weleens een column als advertorial of een blog over reizen. Ik doe echt héél erg mijn best om advertorials te schrijven die oprecht leuk zijn om te lezen! En ik krijg vaak positieve reacties van jullie, dus daar ben ik heel blij mee!

Ik vermeld bij zo’n blog ALTIJD dat het om een advertorial gaat!
Vroeger deden bedrijven hier nog weleens moeilijk over, maar tegenwoordig bijna nooit meer. Gelukkig, want anders werk ik gewoon niet met ze samen. Een blogger moét dit er gewoon bij vermelden (reclame code wet) en ik vind dat ook niet meer dan logisch. Er is echter wel een nieuw ‘gezeur’ voor in de plaats gekomen: no-follow links.

Als je geen blogger bent, heb je daar waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar even in het kort: een ‘normale’ link naar een andere website is een do-follow link. Maar als je betaald wordt voor een blog, moet je daar een no-follow link van maken, omdat Google anders niet weet dat er betaald wordt voor die link. Bedrijven doen regelmatig moeilijk, omdat ze hun website ‘hoger in Google willen kopen’ (linkbuilding), maar ze hebben denk ik nog niet in de gaten dat je serieus ‘straf’ krijgt van Google als je dat doet. En niet alleen de bedrijven, maar mijn blog ook! Kortom: ik plaats geen do-follow links meer in advertorials (vroeger deed ik dat wel, want dit hele no-follow links plaatsen is relatief nieuw), want ik wil niet dat mijn blog lager in Google wordt getrokken.

Review

Ik schrijf regelmatig reviews over producten. Heel soms krijg ik daarvoor betaald, maar alleen wanneer een bedrijf per se wil dat ik over dat product schrijf en wanneer ze daar ook eisen aan stellen (zoals bepaalde informatie over een product o.i.d.). In dat geval kopen ze gewoon een advertorial in, op voorwaarde dat ik eerlijk mag zijn over een product.
Maar meestal krijg ik niet betaald voor een review. Ik schrijf dan alleen over producten die ik zelf heel leuk vind, zoals over boeken of travel gear.

Als ik een product gekregen heb voor een review, vermeld ik dit duidelijk in de blog.

Een review

Persreis of proefslapen

Heel af en toe mag ik op persreis of ergens proefslapen (een nachtje in een hotel slapen). Ik doe dat niet heel vaak, omdat het onwijs veel tijd kost (waarin ik niet kan werken). Niet dat ik wekelijks een aanvraag hiervoor krijg, maar je snapt wat ik bedoel. Ik krijg hier ook niet voor betaald, maar ik krijg dan wel het verblijf gesponsord. Dat vind ik natuurlijk super leuk, dus als ik tijd heb, doe ik het wel heel graag!

Winactie

Af en toe word ik benaderd voor een winactie en dat vind ik natuurlijk heel erg leuk om te doen, omdat ik jullie graag blij maak met leuke producten. Heel soms word ik hiervoor betaald (wederom: als een bedrijf wil dat er per se bepaalde informatie in terugkomt), maar meestal niet. Het bedrijf sponsort dan natuurlijk wel het product dat ik weggeef.

Affiliate links – €

Affiliate links zijn speciale links die ik plaats bij sommige blogs en waar ik een héél klein beetje geld mee verdien als jij erop klikt én vervolgens iets koopt. Die links plaats ik bijvoorbeeld bij boek reviews. Als jij dan op de link van ‘koop dit product bij Bol.com’ klikt en vervolgens het boek (of iets anders) koopt, krijg ik daar een heel klein beetje geld van (van Bol.com, niet van jou, haha). Dat gaat echt maar over een paar % en daar verdien ik echt bijna niks mee (per boek zo’n €0,50 – €1,70), maar alle kleine beetje helpen natuurlijk! Ook de advertentie in de sidebar (rechts) van Bol.com zorgt daarvoor.

Wederom: onder aan de blog vermeld ik dan dat er affiliate links in staan!

Verdient dat lekker, zo’n blog?

Nou, nee. Niet echt. Ja, als je een hele grote blogger bent, kun je er aardig mee verdienen, maar bij mij gaat dat ‘m niet worden. Met die affiliate links verdien ik dus letterlijk een paar euro. En voor een advertorial krijg ik ook geen honderden euro’s (sommige bloggers wel, hoor, maar die hebben gewoon veel meer bezoekers). Al met al is het dus niet meer dan een zakcentje, maar hé, het is meer dan niets! Ik vind het nog steeds super leuk om te bloggen en ik vind het ook héél leuk dat ik regelmatig leuke samenwerkingen kan doen. Dat is voor mij genoeg, want ik hoef er ook niet van te leven. Dat doe ik wel lekker van ons bedrijf. En daar ben ik al dankbaar genoeg voor.

Heb je nog vragen over bloggen en geld verdienen? Ik lees en beantwoord ze graag in de comments!

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

7 thoughts on “Hoe krijg ik precies betaald voor mijn blog? (En hoeveel?)

 1. Fijn dat je zo’n duidelijke uitleg geeft en er gewoon eerlijk in bent.
  Zelf ben ik echt niet zo groot en doe ik het voor mijn plezier.
  Dat met die linkjes vind ik denk wel een gedoe haha

  Nu weet ik alleen niet mee waar of bij wie ik het nou tegen kwam.
  Van WordPress mocht je volgens mij niet zomaar advertenties plaatsen op een blog, dan moest je als het goed is premium member zijn. Ik kan het ook verkeerd hebben opgevat.
  Een aantal bloggers kwamen laatst met info over wordpress en bloglovin, omdat daar het een en ander was veranderd.

 2. Duidelijk artikel! Wij hebben nog niks met onze blog verdiend, heb wel al een review mogen schrijven en wat samenwerkingen gedaan. Wij hebben nog niet zo heel veel bezoekers, zijn ook nog maar een paar maanden bezig, dat ik er al heel erg van opkeek dat er nu al bedrijven waren die ons benaderde. Ik vind bloggen vooral heel leuk om te doen en natuurlijk hoop ik dat onze bezoekersaantallen blijven groeien, maar ik blijf bloggen omdat ik het leuk vind om mijn reistips te delen 🙂

  1. Wat leuk! Goed bezig, hoor 🙂 En ja, dat blijft voor mij ook gewoon dé reden om te bloggen! Omdat ik het leuk vind! Lijkt me ook de beste reden, hoor 😉

 3. Top dat je hier zo open over bent! Betaal jij nou eigenlijk ook veel voor hosting omdat je veel bezoekers hebt? Ik heb nog altijd genoeg aan het goedkoopste pakket, dus een paar tientjes per jaar (incl domein).

  O, en ik heb trouwens de gewoonte om altijd als ik bij Bol shop even naar een blog te gaan om daar te klikken. Zo helpen we elkaar toch weer!

  1. Ah wat lief dat je dat doet!
   Ja, dan betaal je zeker meer voor je hosting! Ik begon ook met een goedkope hosting, maar toen ik de 30.000 unieke bezoekers aantikte een paar jaar geleden, lag m’n site eruit. Toen heb ik een duurder pakket af moeten sluiten. Inmiddels zit ik bij een andere hosting, waar ik een héél groot pakket heb voor AL onze sites (blog, website trouwfilms, website bedrijfsfilms én de twee shops!), ideaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.