Huis Doorn, het mooie huis van een rare keizer

huis-doorn

Ik ben gek op reizen en sleep het liefst iedereen mee naar het buitenland. Op vakantie gaan is namelijk het leukste wat er is, maar daardoor zou je bijna Nederland zelf vergeten. Terwijl ons eigen land ook zoveel mooie plekken te bieden heeft. Nu het mooie weer er weer aan komt, is het tijd om weer lekker veel mooie dingen te bezoeken! Want veel mooie plekken in ons land heb ik nog nooit gezien. En geef toe, jij ook niet!

Daarom willen Geert en ik de komende tijd – naast de mooie reizen die we naar het buitenland maken – ook Nederland weer wat meer verkennen. Lekker rondstruinen in mooie steden, een mooi kasteel bezoeken of een tof museum in. De museum jaarkaart hebben we alvast gekocht, dus nu is er helemaal geen reden meer om geen plekken te bezoeken. De leukste plekken deel ik natuurlijk met jullie. Voor als de zon schijnt en je zin hebt in een dagje (of weekendje) vakantie in eigen land.

huis-doorn

Huis Doorn

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 13.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur.
Entree (incl. rondleiding): €12 (volwassenen), €6 (kinderen). Gratis met de museum jaarkaart
Rondleiding: Ja
Leuk voor kinderen: Er was een speurtocht, maar erg spannend was het niet
Rolstoelvriendelijk: Nee
Parkeren: Gratis

huis-doorn

Keizer Wilhelm II

De laatste Duitse keizer – Wilhelm II – vluchtte na het verlies van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Daar kocht hij Huis Doorn, een ‘kasteel’ in het Utrechtse plaatsje Doorn. De beste man was natuurlijk geen lieverdje, maar omdat Nederland neutraal was in de Eerste Wereldoorlog, mocht hij blijven en werd hij niet uitgeleverd (wat overigens sowieso zijn dood was geweest). Wat hij wel goed kon (of laten doen), was huizen opknappen. Wilhelm liet Huis Doorn compleet moderniseren, ook omdat zijn vrouw erg ziek was en daarom bijvoorbeeld wel centrale verwarming, een balkon en een lift kon gebruiken.

In mei 1920 verhuisden hij en zijn eerste vrouw – Auguste Viktoria – naar Huis Hoorn. Voor de inrichting van zijn nieuwe huis mocht hij van de Duitse regering meubels, kunst en porselein meenemen vanuit zijn paleizen in Potsdam en Berlijn. Maar liefst 59 treinwagons vol spullen liet hij overbrengen. Een deel daarvan staat tentoongesteld in Huis Doorn en de rest ligt in een opslag. Toen zijn eerste vrouw overleed, trouwde Wilhelm met prinses Hermine von Schönaich-Carolath, die ook in Huis Doorn kwam wonen. Uiteindelijk overleed Wilhelm II in 1941. Hij werd bijgezet in een klein mausoleum op het terrein van Huis Doorn, want hij wilde pas terug naar Duitsland als het weer een monarchie is. Tja, dan moet je nog even wachten, Wilhelm…

huis-doorn

Huis Doorn van binnen

De inrichting van Huis Doorn is nog helemaal zoals het vroeger was. In het huis kun je veel kamers bezichtigen, zoals de slaapkamers, de rookkamer, de eetkamer en de gastenkamer. Nog helemaal ingericht zoals toen, wat natuurlijk altijd leuk is om te zien.  Normaal gesproken krijg je een rondleiding door het huis, maar toen wij er waren – met Pasen – mocht je zelf door het huis lopen. In iedere kamer stond een vrijwilliger die serieus leuke en interessante verhalen vertelde over de kamer en Wilhelm II. Ik kende de man eigenlijk niet, dus voor mij was alle informatie nieuw, maar ik vond dat de vrijwilligers dat echt leuk en gepassioneerd deden. Oh en mocht je toch eens gehoord hebben over die keizer met dat ‘gekke armpje’; jep, dás Wilhelm.

Met feestdagen, zoals nu met Pasen, richten ze het huis in zoals Wilhelm dat ook gedaan zou hebben (of nou ja, het zou láten doen natuurlijk). Als decoratie-webshopper vond ik dat een leuk detail! In dit geval haalden ze dus onder andere peperdure decoratie eieren uit het depot om de tafel mee te dekken.

huis-doorn

Logeren & Eten

Op het terrein kan je (tegen bijbetaling) verder nog een wisselende expositie bezoeken, die wij niet zo spannend vonden. Ook is er een Oranjerie waar je wat kan eten & drinken, maar of het lekker is, weet ik niet, want toen wij er waren, was er een besloten feest. Tegenover Huis Doorn zit wel een heel leuk restaurantje – Brasserie Rodestein – waar je lekker kunt lunchen!

Wil je er een weekendje weg van maken? Dan kan ik je onze Airbnb HEEL erg aanraden! Het was een super luxe Airbnb (wij hebben alle drie de kamers gehuurd, omdat we met het hele gezin gingen), met een geweldig lieve en gastvrije host en een héérlijk ontbijt. Mocht je ‘m willen boeken, vergeet dat dan niet met mijn link te doen, want dan krijg je €30 korting!

Meer moois in Nederland:

Wat vind jij het mooiste plekje in Nederland? Wij zijn op zoek naar inspiratie!

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

4 thoughts on “Huis Doorn, het mooie huis van een rare keizer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.