January Challenge: Het ‘social media’-dieet

Als ik meer tijd had… schreef ik nog meer dan nu, las ik elke week een boek, zou ik eens een hele middag besteden aan het bakken van lekkere dingen, keek ik meer series, volgde ik het nieuws beter (het échte nieuws, niet dat van celebrity’s…), maakte ik mijn schilderijen af, tekende ik meer, zou ik eens een hele middag door de stad slenteren op zoek naar kleine winkeltjes die ik nog niet ken, zou ik uren in de kringloopwinkel doorbrengen op zoek naar geweldige meubeltjes, die ik dan zelf op zou knappen (waar ik ze zou laten… dat is een ander probleem), zou ik mijn eigen sieraden maken, kleding ontwerpen, sporten tot ik erbij neerviel… Maar ja, dáár heb ik allemaal geen tijd voor, hoor.

Naast school, het bedrijf, mijn blog, mijn boeken, het huishouden en mijn sociale leven, blijft er namelijk weinig tijd over. Het klinkt romantischer dan het eigenlijk is. Het komt er namelijk eigenlijk op neer dat ik de hele dag achter de computer zit. Voor school, voor mijn blog, voor het werk, voor mijn boeken, voor mijn digitale sociale leven… Alleen het huishouden kan ik niet digitaal besturen (wat dan wel weer jammer is). De overige uren breng ik in real life door met mijn vriendinnen, vriendje en familie. En dan zijn mijn dagen wel zo ongeveer vol.

Dacht ik. Want – wat ik eigenlijk altijd wel wist, maar nu zwart op wit ga zetten ik besteed best wel veel tijd op Twitter, Facebook en Bloglovin. Niets nieuws of schokkends waarschijnlijk en ik denk dat velen van jullie nu denken ‘ik ook’, maar het schokkende is dan wel weer dat ik eigenlijk niet durf te berekenen hoe lang ik precies per dag op social media zit. Simpelweg omdat ik eigenlijk wel weet dat ik het helemaal niet WIL weten.

Wat ik wél wil weten is wat het effect zou zijn als ik níét zo lang op social media zou zitten. En dan bedoel ik niet ‘helemaal niet’, want dat is simpelweg niet helemaal mogelijk door mijn blog en alles, maar ‘minder’ zou wel goed kunnen. Wél zelf dingen plaatsen, niet minuten (uren?) lang tweets, facebookberichten of blogs van anderen lezen. Sowieso kritisch zijn op welke blogs je wel en niet leest.

Want word je er nou echt slimmer, gelukkiger, blijer van als je ze gelezen hebt? Ja, soms wel. Maar heel vaak ook niet. Sterker nog, het gevoel ‘o shit nu ben ik een uur verder en heb ik nog niks gedaan’ is soms wel aanwezig. Niet goed.

Daarom ga ik de rest van januari besteden aan mijn nieuwe challenge: het ‘social media’-dieet. Credits gaan trouwens naar Lisanne, die het ‘internetdieet’ bedacht. Alleen is in mijn geval ‘social media’-dieet een betere term.

Wat ga ik doen?

 • Maximaal een halfuur per dag op Twitter en Facebook.
  Berichten versturen telt daarbij niet mee, mits ik op dat moment geen berichten van anderen ga lezen. Berichten versturen heb ik immers nodig voor mijn blog en het bedrijf. Daarbij is het binnen een minuut gepiept. Als drastische maatregel wil ik Chrome Nanny invoeren die ervoor zorgt dat je gewoon helemaal niet mee rop de website kán als je je tijd overschreden hebt.
 • Maximaal 20 min. per dag blogs van anderen lezen.
  Jemig, twintig minuten. Dat is misschien wel erg weinig. Maar, nee, ik ga het gewoon doen. Ik zie wel hoe het loopt en wat het effect is.
 • Op vaste momenten mijn e-mail checken.
  Mijn e-mailprogramma’s hoeven niet de hele dag open te staan en vernieuwd te worden. E-mails kun je ook op drie vaste momenten per dag lezen en gelijk beantwoorden. Ik vind het belangrijk om e-mails snel te beantwoorden omdat ik het zelf ook fijn vind om snel antwoord te krijgen. Hoef ik ook niet meer op mijn ’to do’-list te schrijven dat ik iemand nog terug moet mailen. Tijdsgebonden zijn deze momenten niet. Als ik alle nieuwe mail gelezen en beantwoord heb, is het klaar.
 • Alleen op Pinterest voor plaatjes, inspiraties of DIY
  Niet op Pinterest gaan als je je verveelt. In die tijd kun je ook een paar bladzijden lezen uit een mooi boek. En dat is veel beter om mee te relaxen dan wéér achter dat scherm blijven zitten. Of je moet even op de bank gaan zitten met de iPad.

Verder ga ik in januari natuurlijk keihard verder met Bodieboost. Nog een paar kilo te gaan! Enne: zoals jullie waarschijnlijk wel weten, ben ik gék op challenges en projecten en dus ga ik vanaf nu élke maand een andere challenge doen. Januari is al op de helft, maar ik wil toch vast beginnen met de eerste challenge, het ‘social media’-dieet. Ik zal jullie elke week op de hoogte houden van de vorderingen van mijn challenges. En misschien willen jullie zelf ook wel meedoen. In dat geval: laat weten hoe het bij jou gaat! Vind ik leuk.

Zijn jullie stiekem ook een beetje verslaafd aan social media? Doen jullie ook mee met het ‘social media’-dieet?

Follow my blog with Bloglovin

Afbeeldingen: Pinterest

4 thoughts on “January Challenge: Het ‘social media’-dieet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.