JOUW ZOMER | Imke gaat ontwikkelingswerk doen in Indonesië

Frankrijk, zomer 2013

Iedereen heeft zin in de zomer, maar voor sommigen is het deze keer éxtra speciaal. Zij maken de reis van hun leven, durven zich eindelijk weer in een bikini op het strand te vertonen of vieren voor het eerst vakantie met hun grote liefde. Stuk voor stuk prachtige verhalen, die ik voor jullie verzameld heb. Lees, leer en geniet. Fijne zomer!

Imke (16) gaat – zoals je aan de foto’s kunt zien – graag samen met haar familie op vakantie naar Frankrijk, maar deze zomer staat er iets anders op de planning. Met haar school gaat ze naar Indonesië om daar ontwikkelingswerk te gaan doen!

Waarom wordt deze zomer joúw zomer?

Omdat ik ontwikkelingswerk ga doen in Indonesië! Op school kregen we de kans om hieraan mee te doen. Het wordt georganiseerd door Stichting Global Exploration, die in verschillende landen over de wereld ontwikkelingsprojecten heeft. Onze school gaat naar Indonesië (althans, 22 leerlingen uit de vierde klas + 4 leraren), maar er zijn bijvoorbeeld ook scholen die naar Tanzania of Nepal gaan. Wij gaan o.a. scholen opknappen, kinderen les geven over hygiëne, helpen in een orang-oetan centrum en bomen planten.

Parijs, herfst 2011

Hoe heb je je voorbereid?

Omdat er bijvoorbeeld bomen gekocht moeten worden en er geld achtergelaten wordt bij scholen, moest elke leerling – naast de kosten van zijn eigen reis (vliegticket, etc.) – €1800,- sponsorgeld ophalen. Ik heb verschillende acties gehouden, bijvoorbeeld paaseitjes verkopen en taarten bakken, en we hebben een kerstmarkt op school georganiseerd. Doordat je bezig bent met het bedenken van de acties en ze uitvoert, ben je er met je gedachten al mee bezig, waardoor je je er zo al langzaam op voorbereidt.

Ook hebben we een aantal keer een training gehad van iemand van de Stichting Global Exploration, bijvoorbeeld over de cultuurshock en het accepteren van andere gewoonten en gebruiken.

Frankrijk, zomer 2012

Wat staat er precies op de planning?

Vrijdag 11 juli vertrekken we. We vliegen naar Java (Jakarta), met een tussenstop in Dubai. We blijven vijf dagen op Java waar we op scholen presentaties geven over hygiëne en verschillen in cultuur tussen Nederland en Indonesië. Ook spelen we spelletjes, krijgen we een opdracht voor het schoonmaken van een rivier en bezoeken we een botanische tuin.

Daarna vliegen we naar Borneo (Pontianak). Op dit eiland zullen we helpen in een orang-oetan centrum, weer een school bezoeken (en spelletjes spelen met kinderen), bomen planten en kleine klusjes bij mensen thuis opknappen. Op 31 juli komen we weer aan in Nederland.

Waar heb je het meeste zin in?

Het idee dat je daar iets goeds doet, vind ik fijn. Ik heb in alle activiteiten erg veel zin, maar ik kijk het meest uit naar het spelletjes spelen met kinderen, omdat je dan echt contact met mensen van daar hebt.

Frankrijk, zomer 2013

Waar zie je tegenop?

Drie weken zonder ouders aan de andere kant van de wereld zitten. Je kunt niet even terug als je ze mist. Ook ben ik nogal bang voor verschillende beesten, maar ik hoop dat ik die angst daar kan overwinnen. Ik ben ook bang om ziek te worden, hoewel we verschillende inentingen hebben gehad. Tenslotte vind ik het niet zo prettig om zestien uur opgesloten te zitten in een vliegtuig. Best veel waar ik tegenop kijk eigenlijk, haha.

Welke landen wil je sowieso nog meer zien?

Ik wil al heel erg lang een keer naar Afrika, op safari. De big five in het wild zien lijkt me geweldig. Ook hebben Costa Rica (mooie natuur) en India (kleurrijke kleding en tempels) een aantrekkingskracht op me.

Iets dichter bij huis wil ik graag nog een keer rondtrekken in Zweden en naar Zuid-Spanje (Andalusie).

Frankrijk, zomer 2009

Wat staat er nog meer op jouw Bucket List?

Ik wil graag een keer de Nijmeegse vierdaagse lopen en de Mont Ventoux in Frankrijk op fietsen. Ook wil ik graag een keer meedoen met de nieuwjaarsduik en de Color Run en ik wil een natuurfilm maken. Dit zijn slecht een paar dingen van mijn enorme lijst!

Wat is jouw tip voor mensen die ook hun dromen waar willen maken?

Stop niet voor je hebt bereikt wat je wilt! Ik geloof erin dat wanneer je blijft vechten voor iets dat je heel graag wilt, dat het je dan ook lukt.

En laat ik daar nou ook in geloven… Imke, ik vind het geweldig dat je dit gaat doen. Ik snap dat je tegen veel dingen opziet (zou ik ook doen), maar ik denk dat je dat allemaal héél snel weer vergeet als je daar eenmaal bent en een geweldige tijd beleefd. Ik kan alleen maar zeggen: héél veel plezier!

Follow my blog with Bloglovin

3 thoughts on “JOUW ZOMER | Imke gaat ontwikkelingswerk doen in Indonesië

  1. Wat super dat je dit gaat doen. Absoluut een reis en ervaringen die je nooit gaat vergeten. Ik ben met school naar Oeganda geweest voor ontwikkelingswerk en het was een heel bijzonder iets. Zal het nooit vergeten! Zet hem op en vergeet niet te genieten.

  2. Dat zal een enorme ervaring zijn geweest! Want als ik goed lees, is het nu (bijna) achter de rug. Fantastisch meid, dat je dit doet! Super! Hoop dat je een hele mooie tijd hebt gehad!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.