JOUW ZOMER | Sylvia mocht meedoen met Summercourt

summercourt

Iedereen heeft zin in de zomer, maar voor sommigen is het deze keer éxtra speciaal. Zij maken de reis van hun leven, durven zich eindelijk weer in een bikini op het strand te vertonen of vieren voor het eerst vakantie met hun grote liefde. Stuk voor stuk prachtige verhalen, die ik voor jullie verzameld heb. Lees, leer en geniet. Fijne zomer!

Sylvia (24) is een druk baasje. Doordeweeks studeert ze Rechtsgeleerheid aan Tilburg University en is ze medewerker Communicatie, PR en Marketing bij Asselbergs & Klinkhamer Advocaten. In het weekend speelt ze voor bakkershulpje en tussendoor werkt ze als freelance copywriter & tekstcorrector én blogt ze! Deze zomer mocht ze meedoen aan Summercourt.

Waarom wordt deze zomer joúw zomer?

Ik heb me afgelopen mei ingeschreven voor Summercourt. Dit is een jaarlijks evenement waarbij honderd rechtenstudenten (verdeeld over tien rechtbanken door het hele land) een weekje mogen meelopen met de rechtspraak en het openbaar ministerie. Een supermooie kans om ervaring op te doen, mensen te leren kennen en vooral te kijken of zulk werk iets voor je is. Na twee sollicitatierondes hoorde ik dat ik een van de gelukkigen was en afgelopen week heb ik met negen leuke groepsgenootjes doorgebracht in rechtbank Den Bosch. Absoluut een week om nooit te vergeten, mijn zomer is dus nu al geslaagd!

Regelmatig breken rechters, officieren van justitie en advocaten hun hoofd over dossiers. Het thema van deze Summercourt was ‘Hoe oordeel jij?’ Op de laatste dag kregen we dit filmpje te zien, om ons er nog eens goed op te wijzen dat niet alles altijd is zoals het lijkt. De moeite waard om even te kijken.

summercourt

Hoe heb je je voorbereid?

Heel veel viel er niet voor te bereiden. We kregen een aantal weken van te voren twee dossiers van echte rechtszaken doorgestuurd, die we voor moesten bereiden voor het zogenaamde ‘Schaduwcourt’. Hiervoor kreeg je dan de rol van advocaat, rechter of partij toegewezen. De rest van de week moest je gewoon op je af laten komen. Stiekem best lastig voor een lichte control freak als ik!

Waar had je het meeste zin in?

Op maandag moesten we als politierechter een vonnis schrijven, dat vond ik erg leuk om te doen. Ook kregen we op woensdagavond een mediatraining. Erg belangrijk, want wat kun je nu bijvoorbeeld als rechter beter wel of niet op social media plaatsen? Daarnaast vond ik het requisitoir erg tof om te doen. Dit is simpelweg het pleidooi van een officier van justitie tijdens een zitting. Het geeft echt een kick om in een mooie rechtszaal in toga te pleiten.

summercourt

Waar zag je tegenop?

Ik vond Schaduwcourt erg spannend. Ook de piketdienst leek me erg lastig. Je speelt dan de officier van justitie en wordt gebeld door een echte agent. “We staan hier voor een huis waar net is geschoten, wat moeten we doen?” Tja, zie dan maar eens snel knopen door te hakken. Niet alleen moet je bewijs kunnen verzamelen terwijl je je aan de regels uit het wetboek houdt, ook heb je te maken met mensenlevens. Ik denk dan liever eerst even na en maak een beslissing, maar bij zoiets kan dat niet.

Was Summercourt wat je ervan verwachtte?

Absoluut, en stiekem nog meer dan dat. Leuke groepsgenoten, een lieve en ontzettend enthousiaste organisatie, we mochten alles vragen, hebben interessante mensen ontmoet en dingen gezien die je normaal als rechtenstudent niet snel voorbij ziet komen. Naarmate de week vorderde, bleek steeds meer wat voor een unieke kans Summercourt is.

summercourt

Wat staat er nog meer op jouw Bucket List?

In september ga ik aan mijn master Forensica, Criminologie en Rechtspleging aan de universiteit van Maastricht beginnen, daar heb ik erg veel zin in. Daarna hoop ik door te kunnen leren voor het prachtige beroep van strafrechter. Can’t wait!

Wat is jouw tip voor mensen die ook hun dromen waar willen maken?

Hoe makkelijk het ook is gezegd, het is gewoon waar: doen! Durf jezelf in het diepe te gooien en het onbekende op te zoeken. Als ik iets heb geleerd deze week is dat je met hard werken, durven vragen en een klein beetje vertrouwen in jezelf ver kan komen. En als ik het kan, kan jij het zeker!

Klinkt héél bijzonder (en stiekem ook wel gewoon super vet), Sylvia! Maar eh… ik houd het nog maar even bij crimi’s op de bank.

Follow my blog with Bloglovin

One thought on “JOUW ZOMER | Sylvia mocht meedoen met Summercourt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.