Afgelopen week hielden Geert en ik een vegetarische week. Hij kwam zelf met het idee, omdat hij graag meer vega recepten wilde kennen en uitproberen. Ik ben altijd in voor een leuke challenge en vind vegetarisch eten – wat we elke week wel een keer doen – altijd erg lekker, dus ik was er meteen voor in. Vandaag vertel ik je hoe het ging én deel ik de twee beste recepten: die van de kaasburger en de vegetarische kipnuggets.
Hoe ging het?
Hartstikke goed! Eigenlijk kostte het me helemaal geen moeite om een week vegetarisch te eten. Het enige kleine ‘obstakel’ was het eten bij mijn ouders afgelopen zaterdag. Toen kwam er friet op tafel, waar ik normaal gesproken een kroketje bij eet. Gelukkig hadden ze ook kaassoufflés in huis! (Die wil Geert trouwens ook snel eens zelf maken, dus wie weet komt het recept daarvan ook snel online!)
Ik had gedacht dat ik het vlees af en toe wel zou missen, maar dat gebeurde niet. Ik denk wel dat dat zou gebeuren als we nog veel langer geen vlees zouden eten. Ook voelde ik me de afgelopen dagen aan het einde van de avond meer moe dan normaal. Ik weet niet of dat door het vegetarische eten komt, maar het viel me op, omdat Mascha van Beautygloss (die heel toevallig ook een vega week hield) aangaf ineens zo’n energie te krijgen na het eten van een broodje vlees. We zullen zien wat het vandaag (maandag) met me doet!
Wij houden het vegetarische eten er in ieder geval in. Dat deden we al, maar ik denk dat we het nu nog vaker gaan doen. Het is zo lekker en helemaal niet moeilijk! En het maakt een heel groot verschil voor de wereld. Jaarlijks één dag per week geen vlees eten bespaart evenveel als een half miljoen auto’s van de weg halen…
Recept van de kaasburgers!
Ingrediënten
Voor 2 personen, twee kaasburgers
- 125 gram bloem
- 0,75 dl water
- Grote theelepel pesto
- 3 gram gist
- 3 gram zout
- 1 ei
- Broodkruimels
- Twee theelepels paprikapoeder
- Olie
- 10 plakjes kaas
Hoe maak je het?
- Doe de bloem, het water, de pesto, het gist, het zout, de helft van het ei en een theelepel paprikapoeder bij elkaar. Kneed het tot een mooi bolletje.
- Laat dit onder een theedoek in een bak 30 tot 60 minuten rusten/rijzen.
- Verdeel het deeg in vier stukken en rol ze plat onder de deegroller.
- Snijd tien plakken kaas af. Leg op twee van de stukken deeg 5 plakken kaas.
- Leg de stukken deeg zonder kaas boven op die met de kaas en maak de zijkanten dicht (bijvoorbeeld met een vork) zodat je een burger krijgt.
- Doe in een bakje de rest van het ei (geklutst) en in een ander bakje de broodkruimels, gemengd met een theelepel olie en een theelepel paprikapoeder.
- Smeer de burger in met ei (aan beide kanten).
- Strooi de broodkruimels eroverheen (aan beide kanten).
- Doe voldoende olie in een koekenpan en bak ze in een kleine 10 minuten krokant bruin.
Recept voor vegetarische kipnuggets
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 125 gram bloem
- 0,75 dl water
- Twee theelepels pesto
- 3 gram gist
- 3 gram zout
- 1 ei
- Broodkruimels
- Twee theelepels paprikapoeder
- Olie
Hoe maak je het?
- Doe de bloem, het water, de pesto, het gist, het zout, de helft van het ei en een theelepel paprikapoeder bij elkaar. Kneed het tot een mooi bolletje.
- Laat dit onder een theedoek in een bak 30 tot 60 minuten rusten/rijzen.
- Verdeel het deeg in zes stukken/kipnuggets.
- Doe in een bakje de rest van het ei (geklutst) en in een ander bakje de broodkruimels, gemengd met een theelepel olie en een theelepel paprikapoeder.
- Smeer de kipnuggets in met ei (aan beide kanten).
- Strooi de broodkruimels eroverheen (aan beide kanten).
- Doe voldoende olie in een koekenpan en bak ze in een kleine 10 minuten krokant bruin.
Eetsmakelijk!
De vegetarische kipnuggets ga ik snel een keertje proberen. Als vegetariër ben ik altijd op zoek naar nieuwe recepten!
Leuk! 🙂
Tof dat jullie een vegaweek hebben gehad! Ik ben erg benieuwd naar de recepten en ga ze zeker een keer proberen! 🙂
Leuk 🙂
Ik eet altijd vegatarisch!
Lekker 🙂