Dit jaar willen Geert en ik meer mooie plekjes in Nederland ontdekken. Daarom hebben we een museumkaart gekocht (waar je echt veel meer mee kan dan je denkt!). Het eerste weekend bezochten we meteen Huis Doorn en het Nationaal Militair Museum en ook gisteren hadden we een heerlijk dagje uit gepland staan. Het was heerlijk weer, dus na een ochtendje werken was het tijd om op pad te gaan! We wandelden een uurtje in het openluchtmuseum in Arnhem, waar we lunch kochten bij het bakkertje, die we in het zonnetje opaten. Daarna was het tijd om iets nieuws te ontdekken: Kasteel Doornenburg!
Kasteel Doornenburg
Openingstijden: verschilt heel erg, bekijk hiervoor de agenda
Entree (incl. rondleiding): €9,75 (volwassenen), €5,75 (kinderen). Gratis met de museum jaarkaart
Rondleiding: Ja, deze is verplicht
Leuk voor kinderen: Niet heel erg
Rolstoelvriendelijk: Nee
Parkeren: Gratis (alleen bij evenementen betaald)
Vrij uniek voor een kasteel
Dit is zo’n typisch gevalletje van: het ligt super dichtbij, maar we zijn er nog nooit geweest. En juist daarom vind ik het zo leuk dat we een museumkaart hebben. Nu roep je niet alleen meer: daar moeten we ook écht eens naartoe, maar nu gáán we ook!
Kasteel Doornenburg is een middeleeuws kasteel dat bestaat uit een hoofd- en voorburcht en dat wordt omringd door acht hectare land. In totaal heeft het kasteel negen kamers, waaronder een ridderzaal en kelders. In eerste instantie is het bewoond geweest door een heleboel adellijke families. Omdat het kasteel niet één keer belegerd is geweest (toch wel vrij uniek voor een kasteel), werd het gewoon doorgegeven aan de volgende generatie.
De inwoners waren ‘een beetje dom’
Na de dood van de laatste bewoonsters raakte Kasteel Doornenburg nogal in verval. In 1936 richtte meneer van Heek de Stichting tot behoud van den Doornenburg op en begon hij het gebouw te restaureren. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘vergat’ iedereen het kasteel zo’n beetje, totdat de dorpelingen zo ‘slim’ waren om de Duitsers te schrijven met de vraag of ze het kasteel alsjeblieft wilden ontzien. De Duitsers bedachten zich daarop dat een kasteel wel een leuk hoofdkwartier zou zijn en ze trokken in in Kasteel Doornenburg. In 1945 werd het daarom gebombardeerd door de geallieerden, waarbij het kasteel bijna volledig verwoest werd.
Beetje jammer voor meneer van Heek, maar hij liet de moed niet zakken en begon aan restauratie nummer twee. Dit keer besloot hij het helemáál goed te doen, want hij wilde een écht middeleeuws kasteel (en door de jaren heen was het eigenlijk gemoderniseerd, wat niet zo goed bij het kasteel paste). De restauratie duurde tot 1968, maar hé, daarom staat er nu wel een mooi middeleeuws kasteel. Volgens de gids misschien wel het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland. (Of dat waar is, zullen we concluderen als we meer middeleeuwse kastelen hebben gezien!)
Een gids in middeleeuwse kledij
Inmiddels woont er dus niemand meer in het kasteel en wordt het volledig door vrijwilligers gerund! In het weekend en af en toe doordeweeks kun je er terecht voor rondleidingen en er worden ook evenementen georganiseerd, zoals bruiloften, maar ook het bekende Harry Potter event wat je vast wel op Facebook voorbij hebt zien komen!
Wij kregen een rondleiding van zo’n anderhalf uur, door een super enthousiaste gids gekleed in middeleeuwse kledij. Toegegeven, het kasteel is van binnen nogal leeg en saai, maar gelukkig kon de gids erg mooi vertellen. Dan komen de kamers vanzelf tot leven! Van buiten vond ik het kasteel mooier en met een ijsje in de hand en het zonnetje op m’n snoet vond ik het een HEEL geslaagde middag!
Ben jij weleens in Kasteel Doornenburg geweest?
♥ Mariek
Volg mij op Bloglovin, Twitter, Facebook & Instagram voor live avonturen!
Leuk! Wij hebben ook een Museumkaart gekocht en proberen elke maand wel ergens naartoe te gaan. Doornenburg had ik zo niet op mijn netvlies staan maar het lijkt me wel een mooie optie voor ons eerstvolgende tripje! 🙂
Super leuk! Ja er zijn onwijs veel kastelen, dus ik wil er zoveel mogelijk zien 🙂
Wat leuk! Nog nooit geweest! Welke kastelen staan er nog meer op jullie verlanglijstje?
en… gaan jullie met die museumjaarkaart ook kunstmusea bezoeken? Of staan monumenten en kastelen hoger op jullie lijstje?
Sowieso Kasteel de Haar, die lijkt me het allermooiste! En ik denk van wel, hoor! Het Rijksmuseum & Kröller-Müller sowieso! Maar eh… tips voor leuke kunstmusea zijn welkom, van jullie experts 😉
Zeker een mooi kasteel en eind dit jaar of begin volgend jaar ook voorzien van een B&B. Kun je geheel in stijl blijven overnachten. Op korte afstand is ook nog Fort Pannerden en de Klompenwaard te bezoeken.
Oh wat leuk! Vet concept! Ja, Fort Pannerden wil ik ook nog zien!
Hallo! Onze zoon en schoondochter hebben hun trouwdag daar gevierd!
Een geweldige dag gehad. Het aanstaand echtpaar sliep in de bed and breakfast, op aparte kamers weliswaar met enkele familieleden en vrienden. Daardoor hadden we een extra lange bruiloft. De kapster kwam vroeg in de ochtend daar ook het bruidskapsel doen, de bloemist in Bemmel bracht daar het bruidsboeket en de heerlijke bruidstaart werd gemaakt door de plaatselijke bakker en ook ‘s morgens gebracht!! Zeer goed geregeld door de organisatoren van de Doornenburg! Zij verzorgden ook het diner en receptie. Tijdens de receptie mochten de gasten een gratis tour maken door het kasteel! Zo leuk! Echt heel goed, alle lof! Je huurt het kasteel een dag af. Het wordt ook voor je versierd!
Voor de daggasten ook een onvergetelijke ervaring. Er is een vleugel aanwezig, in de Riddelzaal een goede akoestiek!