KROATIË | Plitvice meren

plitvice meren

Toen we op zoek gingen naar bestemmingen die we niet mochten missen op onze reis door o.a. Kroatië kwamen we al heel snel Nationaal Park Plitvice meren tegen. Dit Nationaal Park is de bekendste van Kroatië en de Plitvice meren worden dan ook massaal bezocht. Ondanks dat wij eigenlijk meer van de onontdekte plekjes zijn, konden wij natuurlijk niet uitblijven.

plitvice meren

plitvice meren

Nationaal Park Plitvice meren is maar liefst 300 km² groot en bevat 16 meren. Door het hele park liggen aangelegde, houten ‘weggetjes’ en bruggen waar je je route op kunt lopen. Sinds 1979 staat het park op de Werelderfgoedlijst van Unesco; meestal een erg goed teken. Het park staat vooral bekend om de watervallen en aangezien wij gróót fan zijn van watervallen, begonnen onze interne reisalarmbellen al te rinkelen.

Gewapend met een rugzak vol flesjes water (het kwik stond vér boven de 30°), de net nieuw gekochte GoPro (actiecamera) en de spiegelreflex gingen we op pad. Op de weg naar Plitvice kwamen we gelukkig voldoende borden tegen en wij parkeerden ons busje op één van de grote parkeerplaatsen bij ingang één. Op dat moment hadden we natuurlijk al iéts kunnen vermoeden…

plitvice merenplitvice meren

Eenmaal in het park durfde één van ons voor het eerst voorzichtig te zeggen dat er toch wel érg veel mensen waren. Maar wij kwamen maar voor één ding: de watervallen en dus stond níks ons in de weg voor een mooie dag. We drukten onze verschrikkelijke zonnehoedjes nog maar eens extra strak op ons hoofd, dronken alvast een half flesje water leeg en begonnen aan de route.

Al snel werd ons duidelijk dat we – zeg maar – écht niet de enige waren. Geert en ik hebben meestal een aardig tempo in onze wandelingen zitten, maar op de wandelpaadjes van Plitvice was ik al blij als ik drie stappen achter elkaar kon zetten, zonder met mijn elegante zonnehoedje in het meer te belanden vanwege een uitstekende elleboog van mijn diegene voor me. Geert en ik keken elkaar eens aan. Hij mompelde wat over de ‘bouwvak’. Ik deed net alsof ik het niet hoorde.

plitvice meren

plitvice meren

We haalden eens diep adem en besloten ons maar voor één keertje over te geven. Vandaag waren wij gewoon rasechte toeristen, die keurig aansloten in de rij voor dé fotoplek en die net deden alsof ze de andere Nederlanders om hen heen niet hoorden (en da’s lastig, want Nederlandse toeristen praten niet, die schrééuwen). Toen we – tijdens de lunch – naar een eend zaten te kijken en er letterlijk (ik heb ze geteld) 13 mensen naar voren drongen om een foto van het beest te maken, wisten we genoeg: dit is niet helemaal ons ding.

Ondanks de toeristen hebben wij ons prima vermaakt in het park (we maakten 247 foto’s…). Toegegeven, ik heb veel mooiere watervallen gezien, maar de Plitvice meren mogen er zéker wezen en ik snap best dat het een bekende bezienswaardigheid is. Mijn tip: ga er niet heen in het hoogseizoen, als dat kan. Niet alleen is de entreeprijs dan veel lager, maar ook is het véél minder druk. Heb je alle tijd om een foto te maken van die eend. Of de watervallen natuurlijk.

plitvice meren

plitvice meren

Entree: 110 Kuna (€14,38) in het hoogseizoen, 70 Kuna (€9,15) in het laagseizoen

Beoordeling

Follow my blog with Bloglovin

De kaartjes voor Nationaal Park Plitvice werden gesponsord door verkeersbureau Kroatië. Dit artikel bevat echter mijn eerlijke mening. Ik weiger samenwerkingen waarbij dit niet kan. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

20 thoughts on “KROATIË | Plitvice meren

  1. De meren zien er wel echt prachtig uit. Maar ik kan me voorstellen dat het wat minder leuk is als het zo druk is, daar zou ik me ook enorm aan gaan irriteren denk ik..

  2. Ik ben er een aantal jaren geleden ook geweest, wel in het hoogseizoen maar met iets minder weer (lees: halverwege begon het keihard te regenen haha), met bewolkt weer zoals toen is het ook gelijk een stuk rustiger. Ik vond het prachtig, maar inderdaad: er zijn mooiere watervallen stiekem 🙂

  3. Kroatië en inderdaad ook deze meren staan al jaren op ons lijstje… Gelukkig gaan wij nooit in het hoogseizoen op vakantie, maar in juni, want met zoveel toeristen de hele dag in touw te zijn om fotootjes te maken… bah…

  4. Het ziet er weer prachtig uit, maar oeh, ja, hier wil je ook wel een beetje in rust van genieten. Jammer, maar goed, dan nog was het prachtig om te zien lijkt me!

  5. Wat een onwijs mooie foto’s! Hier wil ik ergggg graag nog eens naartoe, lijkt me bizar mooi. En tsja, wij stonden bij de Niagara Falls met honderden mensen. De dag na de Nationale Feestdag bleek zo’n beetje iedereen in Canada graag een waterval te bewonderen 😉

  6. Ik was er afgelopen zomer en vond het geweldig mooi! Het was best druk, maar bij ons viel het mee aangezien we in het begin van de zomervakantie gingen. Als student is het trouwens goedkoper, als je kunt aantonen dat je student bent xd Mooie foto’s heb je gemaakt!

    1. Oja, wij hadden ook regen halverwege, flinke regen, maar daar hadden we weinig last van. Heb er ook een post over gemaakt, was zo mooi daar. En wij kwamen mensen tegen in de park die drie straten bij ons vandaan wonen, tja..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.