LABRADOODLE | De liefste hond ooit: een labradoodle!

© Denise Meyer

We wilden zó graag een hond!
Als ik als kind een wimperhaartje van mezelf had gevangen en een wens mocht doen, wenste ik áltijd hetzelfde: dat mijn moeder niet meer allergisch was voor dieren, want we wilden allemaal zo graag een hond. Dat mijn broertje en ik ook allergisch zijn, kwamen we pas later achter. Op een dag keken mijn broertje en ik tv, toen er ineens een labradoodle voorbij kwam. “Deze hond is zeer geschikt voor mensen met een allergie, omdat zij niet op hem reageren.” Het duurde even voordat het tot me doordrong. Bedoelde die mevrouw nou dat wij een hond konden nemen? Een labradoodle?! Vervolgens waren we in extase. Gillend renden we door het huis. “Maaaaaaaaaam, we kunnen een hond kopen!”

Nét aangekomen in Nederland, mijn schooltas staat nog naast de bank

Ingevlogen vanuit Amerika!
Op dat moment waren labradoodles nog helemaal niet bekend, maar we wilden allemaal zó graag een hond dat mijn ouders meteen gingen googlen en bellen. Was het echt waar? Wáár konden we die hond dan krijgen? Op dat moment waren er in Nederland maar drie fokkers, wiens nestjes al voor de komende jaren vol zaten. Even leken we te moeten worden teleurgesteld, maar toen kwamen we via via ineens terecht bij Hudson Labradoodles in… Amerika. Na enig overleg stond het vast: wij kregen een hond. En niet zomaar één. Nee, Abby werd ingevlogen vanuit Amerika!

Dag 1: meteen op ontdekkingstocht

Een pup uitkiezen
Via een organisatie in Nederland werd alles geregeld. We kregen foto’s van een aantal puppy’s toegemaild en mochten er eentje uitkiezen. Best bijzonder om dat op die manier te doen (we konden de pups natuurlijk niet echt zién), maar de organisatie deed al langer zaken met Hudson en was zéér tevreden en dus vertrouwden we daarop. We kozen een schattig vrouwtje uit en kregen de weken erna meer foto’s opgestuurd. We noemden haar alvast Abby, kochten een mand, bench en naamplaatje voor aan haar halsband. Omdat pups pas mogen vliegen als ze drie maanden oud zijn, moesten we wel even geduld hebben. Maar het was het wachten zó waard!

It’s a boy!
Ik weet het nog goed. Ik zat nietsvermoedend huiswerk te maken, toen ineens de telefoon ging. Ik nam op en zei mijn naam. Aan de andere kant van de lijn werd iets in het Engels gemompeld. Even dacht ik dat we verkeerd verbonden waren, maar toen ving ik ineens het woord ‘labradoodle’ op. Ik had Hudson aan de lijn! In mijn beste Engels stond ik hem te woord en terwijl ik inmiddels mijn ouders en broertje had verzameld, begreep ik waarom de man zo van slag was… Hij was erachter gekomen dat Abby geen meisje, maar een jongetje was! En hij wilde weten of hem nog in het vliegtuig wilden laten ‘stappen’ of dat we wilden wachten op een andere pup! Na een kort spoedberaad besloten we alles gewoon door te laten gaan. We waren al zo verzot op de pup en konden niet langer meer wachten. Enige detail: HIJ had al een naamplaatje en heet dus nog steeds Abby!

Jarenlang mijn columnfoto voor Fancy!
© Denise Meyer

Aangekomen op Schiphol
Een paar dagen later was het dan eindelijk zo ver: de vlucht met de puppies kwam aan! Mijn vader nam vrij van zijn werk en vertrok naar Schiphol, om Abby op te halen. Abby was op dat moment ongeveer drie maanden oud en dus niet zo héél klein meer, maar alsnog écht een kleine pup en súper schattig! In een kleine bench mocht hij vervolgens in de auto mee naar huis. Ik ben nog nooit zo snel naar huis gefietst! Abby was al heel snel gewend en we bleken echt de beste hond óóit te hebben gekregen!

Voor het eerst in de sneeuw

Eén van de eerste foto’s met Geert; hier is Abby al groot! Abby is gék op Geert.

Wat is een labradoodle?
En voor wie het fenomeen ‘labradoodle’ nog niet kent, leg ik het even uit: het is een hond waar mensen met een allergie (meestal) niet op reageren. Ze hebben hem in eerste instantie ‘uitgevonden’ als hulphond voor mensen die bijvoorbeeld een blindengeleidehond nodig hadden, maar allergisch waren. Inmiddels zijn er ook in Nederland een heleboel fokkers.

Even afkoelen toen het véél te warm was!

Origin/Australian
Je hebt gewone labradoodles en Australian labradoodles. Abby is een Australian. Een gewone doodle is opgebouwd uit alleen maar labrador en poodle lijnen, waarbij de poodle lijnen overheersen (meer dan 75%) om het allergievriendelijke aspect te kunnen garanderen. Origins zijn er alleen in de maten ‘medium’ of groter en hebben lange poten. Australian labradoodles heb je in drie maten: mini’s, mediums en standaard. Abby is een uit de kluiten gewassen medium en eigenlijk meer een standaard. Australians hebben 6 rassen in hun stamboom (labrador, labradoodle origin, poodle, Amerikaanse/Engelse cockerspaniel en de cockapoo), waardoor de vachten makkelijker te onderhouden zijn. Je hebt de honden in curly (krullende vacht) en fleece (dat heeft Abby).

Verder zijn er ook verschillen in karakter: de origin is eenkenniger (meer geschikt als blindengeleidehond), de Australian is een allemansvriend (meer geschikt als therapie hond, duidelijk te zien bij Abby!). De origin is wat meer eigenzinnig en de Australian vindt alles wel best. Ook blijven Australians langer kinderlijk en willen ze altijd blijven spelen.

December vorig jaar; hij wil óveral zijn waar wij zijn, dus ook als we Sinterklaas pakjes uitpakken

Onderdeel van het gezin
Wij zijn allemaal gék op Abby. Hij is werkelijk de liefste hond van de wereld, doet geen vlieg kwaad, kan super goed met kinderen overweg en verrekt geen spier als je hem omhelst of boven op hem gaat zitten. Hij is gewoon een lid van het gezin! Ik mis Abby echt (hij woont natuurlijk bij mijn ouders) en elke keer als ik hem weer zie, is hij vijf minuten niet ‘aanspreekbaar’ en door het dolle heen. Wat hij overigens ook is, als mijn vader/broertje/moeder gewoon thuiskomt van het werk. We hadden Abby voor geen goud willen missen en kunnen een labradoodle van harte aanraden aan iedereen die allergisch is!

Inmiddels kun je Labradoodles dus gewoon in Nederland kopen. Ja, het kost wel wat meer, maar dan heb je ook wat! Geert en ik willen ook héél graag een hond en het eerste wat wij aanschaffen als we een groter huis krijgen en meer thuis zijn, is een labradoodle!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

 

30 thoughts on “LABRADOODLE | De liefste hond ooit: een labradoodle!

 1. Lieve beesten lijken me dat…
  Mn beste vriendin haar zusje is ook allergisch en die kon helaas ook niet tegen de labradoodle.
  Dat was wel sneu!
  Zelf hebben we een golden retriever.. Echt zo’n lief beestje!

 2. Ahhh wat een schatje!
  Ik ben ook echt verliefd op de Labradoodles. Als je er eenmaal een hebt wil jr niet meer anders! Een Labradoodle kopen is inderdaad soms wel een gedoe. Onze eerste hond komt uit Schotland en onze tweede gelukkig wel uit Nederland. Dat is veel leuker want nu konden we ook een paar keer op bezoek. Maar Het zijn echt fantastische maatjes!
  Wij zijn ook lid van de Labradoodle vereniging (ja ja!) en die organiseren ook wel eens wandelingen. Echt ge wel dig! Want onze honden spelen echt met geen enkele honden zo leuk als met een soortgenootje. Vorig jaar hebben we een standwandeling gemaakt met ongeveer 90 Australian Labradoodles. Echt fantastisch!

  1. Wat super leuk!! Volgens mij hebben mijn ouders ook eens zo’n tocht gedaan met Abby. Op het strand. Vond ie heeerlijk!

  2. Wij zijn ook lid van de doodleclub :), we zijn een paar jaar geleden met de club naar het bos geweest. De strandwandeling stond idd op de planning , maar daar kwam iets tussen.

 3. Cutie!!! Zelf hebben we 2x een labrador gehad en labradoodles hebben veel van dat ras weg! Zoals je schrijft het alles best vinden, super lief voor kinderen en zo gek als een ui ook al ben je 5minuten weg geweest! Helaas hebben we geen hond meer thuis, het is nu bijna 2jaar geleden dat de laatste is overleden en nog mis ik het als thuis kom, bij me ouders dan;)! Geen gekke idioot die naar je toekomt, sochtends het korstje van je brood niet kwijt kunnen, haha! Gelukkig hebben vrienden van me ouders sinds paar maanden een chocobruine labrador pup, zooooo lief! Dat maakt een beetje goed! Hoop dat jullie nog heel lang van Abby kunnen genieten !

 4. Super lief!! Wij hebben nu ook een australian labradoodle van 5 maanden. Hij begint nu zijn tandjes te verliezen. Maar wat een leuke en lieve honden zijn het! 🙂

 5. Ik begrijp je volkomen ! We hebben zelf een labradoodle teefje van 19 maand . Ze is super lief, aanhankelijk, slim, …, jaja waar het hart van vol is ….. We zouden graag eens een nestje hebben maar dat is zo emotioneel hé. We hebben thuis ook 2 katten … geen probleem. Tot voor kort hadden we ook nog een cavalier king charles. Tot ons grote verdriet is hij overleden. Onze labradoodle Jane zag hem super graag ! Ons Jane is gewoon geweldig en steelt ieders hart ! Mocht je ooit zin hebben in een labradoodle , misschien klikt het wel tussen Jane en Abby …

  1. Leuk dat je zo enthousiast bent! 🙂 Maar ehh… Abby is geholpen, dus van puppy’s gaat het nooit meer komen 😉

 6. Ik heb ook een labradoodle en ik kan me geen makkelijker en lievere hond voorstellen..helaas is hij al bijna 13 en blind maar ik hoop dat hij nog wat jaartjes meegaat, als hij er niet meer is wil ik in de toekomst zeker weer een labradoodle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.