#spijtisvooraltijd | Opdracht 6: Zó maak je lange termijn doelen

lange termijn doelen

Joehoe! Het is weer vrijdag en dus is het tijd voor #spijtisvooraltijd! Op vrijdag stoppen we met dromen en starten we met doen. De komende weken gaan we elke vrijdag een nieuwe opdracht doen om ervoor te zorgen dat je die bucket list nou eindelijk eens waar gaat maken. Een opdracht gemist? Het overzicht én de super awesome werkbladen vind je hier.

Vorige week hebben we heel streng naar onze dagschema’s gekeken. Wat deden we wel wat we eigenlijk niet wilden doen? Waren we wel écht zo druk als dat we altijd beweren? Of kunnen we de tijd dat we voor de tv hangen, iets te veel blogs lezen of nutteloos internetten eigenlijk wel beter besteden? Aan onze bucket list bijvoorbeeld! Of aan onze goede voornemens.

Vandaag gaan we kijken naar wát we nou eigenlijk precies willen bereiken. En ook dat klinkt wederom simpeler dan dat het is. Want ‘ik wil afvallen’ is bijvoorbeeld een beetje vaag. Hoeveel wil je afvallen? Wanneer ben je tevreden? Hoe wil je afvallen? Wanneer is de deadline van je doel? Jazeker, onze doelen worden SMART.

Wat zijn je lange termijn doelen voor 2015?

We gaan dus kijken naar onze lange termijn doelen. Maar om te voorkomen dat je nu weer zegt: ik wil ooit een boek schrijven, gaan we er wel enigszins een tijdslimiet aan verbinden. We gaan dus doelen bedenken voor dit jaar! Heb je al goede voornemens gemaakt? Perfect. Pak die er eens bij! Ik ben benieuwd of ze al enigszins SMART zijn.

5 km hardlopen en geld inzamelen voor Pink Ribbon

Hoe maak je je doelen SMART?

Nooit gedacht dat ik dit (wat ik toch echt op de hogeschool geleerd heb) nog eens in een artikel zou schrijven, maar maak je doelen SMART! Het woord SMART staat voor:

Specifiek: Wat wil je precies bereiken?
Meetbaar: Hoe toon je aan dat je het bereikt hebt?
Acceptabel: Is dit echt wat je wilt en stoot je er niemand mee voor het hoofd?
Realistisch: Wil je niet teveel in korte tijd?
Tijdgebonden: Wanneer moet je doel bereikt zijn?

Dus niet: Ik wil meer leuke dingen doen met vrienden.

Maar wel: Voor 31 december wil ik 5 leuke dingen gedaan hebben met Laura en Isabel.

Nu is ‘leuke dingen’ alsnog een beetje vaag, maar hé, we zitten hier niet op school.

Waarom SMART doelen?

Omdat je op deze manier veel beter nadenkt over je doelen. Je doelen worden duidelijker (‘5 leuke dingen’ tegenover ‘iets leuks’) en dat zorgt ervoor dat de manier waarop je je doel gaat bereiken al veel dichterbij komt! Waarschijnlijk denk je nu al meteen dat je bijvoorbeeld wel een keer wil winkelen, uiteten wilt of een filmavond wilt organiseren. Zie? Je bent al drie stappen dichterbij je doel! Zo moeilijk is het helemaal niet.

Meer goede tips?

Heb je nog meer tips nodig om goede doelen te bedenken? Ik schreef er een blog over voor Girlscene: Zo lukken jouw goede voornemens wél!

Iets doen wat ik eigenlijk niet durf

Mijn antwoorden

Ik heb mijn goede voornemens er eens bij gepakt, maar heb de laatste tijd zelf ook veel nagedacht over wat ik dit jaar zou willen bereiken. Al met al ben ik op deze doelen gekomen:

 • Blijven leven van ons bedrijf en hem nog groter laten groeien.
  Nee, geen SMART doel, maar Geert en ik hebben ‘m voor onszelf wel SMART gemaakt. Ik wil echter niet ons hele bedrijfsplan online gooien, dus jullie moeten het stiekem toch even hiermee doen.
 • Aan het einde van 2015 wil ik een nieuw boek geschreven hebben en uitzicht hebben op een uitgave.
  Natuurlijk, zomaar een boek uitgeven lukt bijna niemand meer in deze tijd. Daar weet ik zelf (helaas) alles van. Al jaren probeer ik een boek op papier te laten uitgeven, maar tot nu toe is het nog niet gelukt. Ik ga ervoor om het dit jaar wel te laten lukken! Maar eerst moet het boek ook nog geschreven worden, dus van mij hoeft het niet per se in 2015 uitgegeven te zijn.Overigens zegt dit ook wel dat het niet mákkelijk is om je dromen uit te laten komen! Ondanks dat ik al veel dingen gedaan heb, lukt het bij mij soms ook gewoon niet of hebben mijn dromen wat aanpassing nodig. Dat geeft niet. Niet opgeven! Je dromen zijn het waard om uit te komen.
 • Aan het einde van 2015 wil ik beter kunnen programmeren/coderen door de lessen ‘HTML’ en ‘CSS’ van W3Schools af te ronden.
  Niet helemaal SMART, want wanneer ben je ‘beter in programmeren/coderen’, maar dat geeft niet, want we zitten hier niet op school. Ik weet zelf nog niet zo goed waar ik uiteindelijk precies naartoe wil, maar ik vind het super interessant, dus ik wil sowieso die lessen afronden. Tot nu toe heb ik al een groot stuk van HTML gehad, maar daar heb ik (nog) niet veel nieuws geleerd. Geeft niet, want de basis is altijd goed om te herhalen.
 • Aan het einde van 2015 wil ik in de intermediate groep van paaldansen zitten.
  Dat wordt nog een flinke klus, maar het is niet onmogelijk! Inmiddels zit ik niet meer bij de beginners, maar in de groep tussen beginners en intermediate in (die heeft geen naam, haha). Zoals jullie weten doe ik hard mijn best om sterker te worden en dat helpt heel goed! Oefenen, oefenen, oefenen.

Zie je dat ik ook al met plannen kom? (Bijvoorbeeld hoé ik dan beter wil leren programmeren/coderen?)

Het werkblad

Op het werkblad kun je je doelen voor 2015 invullen! *klik en download*

#spijtisvooraltijd opdracht 6 zo maak je lange termijn doelen

En nu?

Het is helemaal aan jou, maar je kunt bijvoorbeeld de volgende dingen doen:

 • Schrijf de antwoorden op het werkblad/in een comment/een blaadje/in je dagboek/op je onderarm/op de koelkast.
 • Denk er de komende week eens over na.
 • Blog erover! Let op! Ik zou het wel leuk vinden als je dan doorlinkt naar mijn blog. Je mag mijn afbeeldingen gebruiken, mits je mijn link erbij zet. Ik heb liever niet dat je het werkblad op jouw blog plaatst, maar je mag mensen wel doorlinken naar mijn blog, zodat ze daar het werkblad kunnen downloaden.
 • Tweet/Facebook/Instagram met #spijtisvooraltijd

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

6 thoughts on “#spijtisvooraltijd | Opdracht 6: Zó maak je lange termijn doelen

 1. Oh boy, ik kwam er net achter dat ik eigenlijk maar 1 doel heb, en dat is wat meer aan sport doen (yoga en blogilates) maar ik ben nu al een week ziek dus daar gebeurt niets mee. Verder wil ik dit jaar afstuderen maar daar hoef ik geen doelen voor te stellen, dat is alleen stage afmaken en nog 1 vak volgen en klaar. Vervolgopleiding heb ik me al aangemeld en is het nu afwachten of ik door de selectie kom. En verder is er eigenlijk niets. Freaky.

 2. Grappig, ik schreef laatst ook iets over die SMART-doelen. Ik nam me altijd voor om in het nieuwe jaar een verhaal te schrijven. Maar in december trok ik toch altijd weer die conclusie dat het me wéér niet gelukt was.
  Daarom heb ik nu doelen gesteld die SMART zijn. Ik houd ze bij in een notitieboekje en elke keer dat ik iets kan afstrepen, doe ik dat ook. Overigens heb ik geen doelen voor het hele jaar opgesteld, maar kijk ik per maand wat mijn doelen zijn. Een stuk overzichtelijker. 🙂

 3. Oh neee… we hadden met informatica een module over projectmanagement en daar ging het ook over SMART-doelen. Maar niemand nam die toets echt serieus dus gingen we voor de toets alles samen leren en het enige wat iedereen kon onthouden was SMART-doelen (gewoon steeds opnieuw opnoemen tot we het konden onthouden) en sindsdien heb ik echt een combinatie van trauma’s en grappige herinneringen aan SMART. Maar oké, ik kan het dus misschien niet serieus nemen, maar de gedachte erachter is wel heel goed. Dus, misschien moet ik alles aan de kant zetten en er eens mee aan de slag gaan, haha.

  1. Hahaha ik snap het! Wij moesten ook altijd SMART doelen maken op school en grr wat had ik er een hekel aan! Maar nu blijkt het toch handig tr zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *