De 5 allerlekkerste Roemeense hapjes (dit wil je ECHT eten!)

Roemenië is mijn lievelingsland. Waarom precies zal ik jullie binnenkort haarfijn uitleggen in een blog, maar één van de redenen is het eten. Dat is namelijk ZO lekker! Inmiddels zijn we vijf keer in Roemenië geweest en weten we precies welke hapjes we zo snel mogelijk moeten kopen als we weer in het land zijn. Ga je binnenkort naar Roemenië? Dan wil je deze 5 lekkernijen écht niet missen!

roemenië


1. Kürtőskalács

Oh jongens, hiervoor kun je me midden in de nacht wakker maken! Kürtős is zooooooo lekker! Echt mijn allerliefste lievelings! Het is een soort ronde koek, die gemaakt wordt aan houten staven en op een vuur, zoals je in het filmpje kunt zien.

Ik heb al heel vaak de vraag gekregen hoe dit smaakt, maar het is eigenlijk nergens mee te vergelijken. Het is dus deeg, dat zacht is aan de binnenkant (hoe zachter, hoe beter) en knapperig aan de buitenkant. Je kunt verschillende toppings kiezen (kokos, noten), maar de lekkerste is de originele: suiker met kaneel.

Misschien ken je Kürtős ook wel uit bijvoorbeeld Tsjechië of Hongarije. Oorspronkelijk komt het echter uit Transsylvanië.

Kaasbroodjes van oma, 2014

Kaasbroodjes in Oradea, 2017

2. Plăcintă met kaas

Nog zoiets héérlijks! Dit kregen we voor het eerst voorgeschoteld door onze Roemeense oma en we waren meteen verkocht. Wat is dít lekker! Plăcintă komt uit Roemenië en Moldavië en het is een soort gebakje, gevuld met iets lekkers, zoals bijvoorbeeld kaas, appel, kip of chocolade. Wij gaan natuurlijk voor de kaas variant!

Het deeg smaakt naar oliebollen en ze kunnen op verschillende manieren worden gevouwen. Het is wel heel machtig, dus wij delen er altijd eentje 😉 (Maar hé, dat komt ook omdat we al die andere hapjes ook willen proeven!)

Chocolade in Cluj, 2014

Chocolade in Boekarest, 2015

Chocolade in Oradea, 2017

3. Roemeense chocolade

Roemeense chocolade smaakt niet naar gewone chocolade. Het is heel boterachtig en machtig. Volgens mij is het gewoon boter met suiker 😉 Wij hebben twee favoriete smaken: witte chocolade met cranberry en de vanille/chocolade variant. Erg lekker!

4. Roemeense nougat

Ook dit smaakt niet naar de nougat die je gewend bent. Zoals je al op de foto kunt zien is het héél zacht! Als je ooit in Amerika bent geweest: het witte doet me denken aan marshmallow fluff! Het wordt bij elkaar gehouden met een dunne cracker, maar eigenlijk is dit niét fatsoenlijk te eten. Het kleeft als een gék! Maar het is zoooo lekker. Ik neem vaak de variant met rozijnen erin. Mmm!

5. Appelrollen

Om eerlijk te zijn weet ik niet precies hoe dit heet en dit aten we ook pas voor het eerst op ons laatste tripje. Maar lekker was het zeker! Deze rollen kon je kopen met verschillende vullingen, zoals kersen en pompoen, zoute kaas en zoete kaas. Geert ging voor de appel variant en dat smaakte echt naar appeltaart! Ik nam de zoete kaas en die was prima, maar niet bijster lekker. Als je – net als Geert – gek bent op appeltaart, appelflappen en dat soort dingen, dan is dit écht een aanrader! Oh, en hij is warm 🙂

Ik ben benieuwd: kende je toevallig al iets?
En wat lijkt jou het lekkerste?

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

10 thoughts on “De 5 allerlekkerste Roemeense hapjes (dit wil je ECHT eten!)

  1. Nu maar hopen dat deze lekkernijen ook in januari nog te koop zijn, want ook wij gaan Ein-de-lijk naar Roemenië. ( moest wel na al die enthousiaste blogs ?)

    1. Jaaaa, eindelijk! Ik moet zeggen dat ik in Oradea even geen winkel weet waar je dit kan kopen. Meestal koop je dit op marktjes! Maar we hebben het zomers ook gevonden op marktjes, dus er is zeker hoop!

    1. Klopt, ja! Wat leuk dat jij dat ook lekker vond! Aan de andere kant: ik kan me niet voorstellen dat iemand het niét lekker zou vinden 😉

  2. Wat ben ik blij leuke dingen te horen van iemand zoals jou…ik kom uit deze buurt.?ik woon nu in Nederlaaaaand!?

  3. Dag Marie ook de verschillende soorten soep zijn een aanrader in Roemenië. En op het platteland word ook veel huis bereide koekjes gemaakt zeer lekker!
    Nog traditionele gerechten zijn sarmale en niet te vergeten de mici (worstjes). Groetjes uit België Kristiaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.