Levensvraag #11: Hoe wordt piepschuim gemaakt?

♫ The Holiday – Dream Kitchen

We zaten in de les, hadden een stuk piepschuim in onze handen (vraag maar niet waarom, ik doe de pabo, hè?) en ineens vroeg mijn klasgenootje aan me: ‘Marieke, hoe maken ze eigenlijk piepschuim?’ Ik had natuurlijk geen idee. ‘Wil je het dan voor me opzoeken? Dan is het een levensvraag!’ Maar natuurlijk, Daniëlle. Hieronder het antwoord, speciaal voor jou. En voor de anderen die er nieuwsgierig naar zijn.

Het bleek een lang proces te zijn, maar ik heb geprobeerd het zo kort mogelijk te houden.
Lees en leer!

Hoe wordt piepschuim gemaakt?
De officiële naam van piepschuim is eigenlijk EPS (Expanded Polysyrene), maar we noemen het piepschuim, omdat het zo lekker piept als je het ergens tegenaan wrijft. Van oorsprong werd het gemaakt als isolatiemateriaal, maar inmiddels kom je het bijna elke dag wel tegen in bijvoorbeeld verpakkingen. Styreen is een chemisch goedje, gemaakt van aardolie. In de piepschuimfabriek maken ze van styreen piepschuim. In grote ketels mengen ze het styreen met warm water. Styreen en water mengen niet, waardoor het styreen op het water blijft liggen. Er ontstaan hele kleine druppeltjes. De styreen moleculen gaan als het ware aan elkaar zitten, zodat er een lange sliert ontstaat. Elk druppeltje bestaat uit die lange slierten styreen. Als ze klaar zijn, is de druppel een hard bolletje geworden. Het water wordt eruit gezeefd en de druppels worden gedroogd. Vervolgens worden de druppels op grootte gesorteerd en opgeslagen in grote tanks. De druppels zijn harde parels geworden. Van die parels maken ze het piepschuim.

De parels bestaan dus uit slierten, met daartussen een beetje opblaasstof. Als je die parels verwarmt, blazen ze zichzelf op (een beetje het popcorn-effect). Nu heb je dus een heleboel piepschuimkorrels. Die korrels zitten bijvoorbeeld in een zitzak. De piepschuimkorrels blazen ze in een grote mal, waar ze stoom tegenaan blazen. De piepschuimkorrels groeien een beetje en plakken aan elkaar. Door verschillende mallen te gebruiken kun je dus maken wat je wilt!

Ook een absurde levensvraag? Mail ‘m naar info@mariekevanwoesik.nl of laat een reactie achter.

Follow my blog with Bloglovin

Bron: Het Klokhuis

Snap je nog steeds niks van het piepschuim verhaal? Of wil je het wel eens met je eigen ogen zien? Bekijk dan de aflevering van het Klokhuis hieronder!
Na de piepschuim-vraag geven ze trouwens ook antwoord op de vraag: Waarom is de lucht blauw? Interessant!

3 thoughts on “Levensvraag #11: Hoe wordt piepschuim gemaakt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.