5x Waarom je Luang Prabang niet mag missen als je naar Laos gaat!

luang-prabang

Luang Prabang is een walhalla voor backpackers en andere reizigers. Het is er heel mooi (de héle stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO!), het is er gezellig en het eten op de night market is fantastisch en súper goedkoop! Na een lange reis van 2 dagen op een boot om van Thailand naar Laos te komen, is Luang Prabang een verádeming voor ons! We verblijven er een paar dagen en vinden het er heerlijk. We fietsen door de hele stad, zwemmen bij een prachtige waterval en gaan iedere avond langs bij Sen, The Dumpling Guy, op de night market. Dit is waarom je Luang Prabang écht niet mag missen als je naar Laos gaat!

luang-prabang
luang-prabang

1. Luang Prabang is prachtig (en de zonsondergang is fantastisch)

We slapen in A Tee Guesthouse, een heerlijk, goedkoop en schoon guesthouse met een verlegen Chinese eigenaar. Voor 20.000 kip (€2,24) huren we bij de eigenaar twee veel te kleine fietsen, waarvan de eigenaar ter plekke de banden oppompt. We crossen de hele dag de stad door op zoek naar de mooiste tempels. Er is zelfs een toeristeninformatie waar je een plattegrond kunt halen!

We fietsen routes langs het water en nemen de bamboo bridge, een brug van bamboo die ze ieder jaar opnieuw bouwen, omdat hij elk regenseizoen weer kapot gaat. Natuurlijk bekijken we tempels, waarvan we Wat Thong de mooiste vinden. ’s Avonds bekijken we op de heuvel de mooiste zonsondergang op Laos. Prachtig! Echt een aanrader!

luang-prabang

2. Voor een paar euro eet je héérlijk op de night market

Iedere avond eten we héérlijke groenten dumplings bij Sen, een keurig geklede man in pak, die met 35 graden trouw iedere avond de lekkerste dumplings staat te bakken (zéker even bij ‘m stoppen, hoor!). Sowieso proppen we onze buikjes vol met eten van de night market, wat daar gewoon in grote schalen staat en waar je voor 30.000 kip (€3,30) je bordje mee vol mag scheppen. Het is er best druk (alle backpackers verzamelen!), maar het is érg lekker.

Daarnaast is de night market dé plek om je souvenirs te shoppen. Natuurlijk is het er toeristisch, maar wij vinden het stiekem heerlijk om tussen de kraampjes (en dat zijn er VEEL) door te lopen en naar leuke dingetjes te snuffelen.

luang-prabang

luang-prabang

luang-prabang

luang-prabang
Als vrouw wel even je T-shirt aanhouden in Laos, want alleen een bikini is een no-go!

3. Zwemmen bij de Kuang Si Waterval

Na een uur flínk onderhandelen met de tuktuk driver (die pas wilde vertrekken als z’n tuktuk vol was en dat duurde even…) reden we in 40 minuten naar de Kuang Si waterval, één van de hoogtepunten van Luang Prabang. En terecht! De eerste tijd besteden we aan het zwemmen in het eerste gedeelte van de waterval en dat is een bijzondere ervaring… Het water is niet alleen erg koud, maar er zwemmen ook van die visjes in, die aan je voeten eten! Normaal gesproken is dat een schoonheidsbehandeling, maar nu is het vooral heel gek. Ik weet in ieder geval niet hoe erg ik met mijn benen moet blijven bewegen om die visjes weg te houden.

Het tweede gedeelte bevat nog veel meer mooie watervallen. Het is er prachtig! Tip: neem wel de linkerweg weer terug, want die loopt véél beter dan de rechterweg.

luang-prabang

4. Ze hebben er brood!

Het klinkt misschien gek, maar als je een paar weken 24/7 alleen maar rijstgerechten ruikt (óók als je om 5.00 uur ’s ochtends op de bus staat te wachten), is je maag er wel zo’n beetje klaar mee. Dan verlang je écht naar een sandwich of een stokbroodje op de vroege morgen. Dus HOERA voor de Franse invloeden in Laos, want ze verkopen er dus brood! Natuurlijk niet het brood wat we in Nederland kennen, maar bij de kraampjes in het centrum verkopen ze belegde sandwiches, die we als echte Nederlanders vrolijk insloegen als we een dag op pad gingen. De dames bij de kraampjes kenden ons naar een paar dagen en zwaaiden ons vrolijk tegemoet als we er weer aankwamen (en stopten ons stiekem wat bananen toe, hoe lief!). Die gekke Hollanders ook.

luang-prabang

5. De aalmoezen ceremonie van de monniken

De monniken in Luang Prabang hebben elke ochtend een aalmoezen ceremonie. De monniken komen dan uit de tempels om bij buurtbewoners om een aalmoes (eten of geld) te vragen voor eten voor die dag. Het heeft iets heel moois, de kleurrijke oranje monniken die in de vroege ochtend in alle stilte om een aalmoes vragen.

Luang Prabang is best toeristisch, maar ik vond het zeker een hoogtepunt van onze reis door Azië! Het is er niet alleen mooi, maar de sfeer was ook heel fijn. Zeker na een druk en soms vervelend Thailand, was het een verademing. Een héél goed begin van onze tijd in Laos!

Ben jij al eens in Luang Prabang geweest?

Deze blog opslaan op Pinterest:

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

6 thoughts on “5x Waarom je Luang Prabang niet mag missen als je naar Laos gaat!

  1. Jaaa! Wij waren in 2007 in Luang Prabang en ik vond het een hele fijne plek. We bleven er een week, het was echt een rustpuntje in onze lange reis en we hadden echt zo’n gevoel er eventjes “thuis” te zijn. Heel fijn inderdaad ook… dat brood… en de Vache qui Rit kaasjes en tonijn als beleg. Maar vooral: gewoon een hele fijne en mooie stad!

    1. Helemaal met je eens, Yvonne! Ik snap heel goed dat jullie een week zijn gebleven! Ik zou er best nog eens naar terug willen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.