MARGOT IN KENIA: “Ik zag olifanten, luipaarden en cheetahs. Een once in a lifetime-ervaring.”

Margot1

Weet je nog? Margot (20) spaarde anderhalf jaar voor een safari door Kenia om de Afrikaanse olifant in het wild te kunnen zien. Inmiddels is ze terug en vertelt ze hoe het was.

“De safari was echt super, helemaal geweldig, mooi en leuk! Eigenlijk kan ik het niet in één woord samenvatten, het is zo ontzettend gaaf! Van dieren tot grote gebouwen; je ziet ontzettend veel. Alles is zó anders, niet te bevatten. Alsof je in een compleet andere wereld bent!

In totaal ben ik in vier parken geweest. Alhoewel, parken… het zijn meer gebieden. Je gaat wel met een busje door de poort, maar er staan geen hekken omheen, vanwege de natuurlijke trek van dieren. In de parken zie je van alles. In het begin is het heel onwerkelijk. Hier lopen de koeien en schapen langs de snelweg, daar lopen giraffen en zebra’s naast de (snel)weg. En ze steken ook zomaar over! Naast de dieren is de natuur daar prachtig. Al die verschillende planten en bomen; heel mooi! En ook de mensen zijn geweldig. Sommigen zijn heel modern, maar ook de traditionele stammen leven er nog.

Margot2

Eigenlijk is de hele reis ontzettend bijzonder, maar ik kan wel een paar uitschieters noemen. ‘Once in a lifetime’-gebeurtenissen waarvan de kans klein is dat je het nog eens meemaakt. Wat voor mij heel bijzonder was, was natuurlijk het zien van de olifant. En dan nog wel van zo dichtbij ook! Bij de eerste lodge waar we overnachtten, kon je de olifanten van het terras op 15 meter afstand zien! Daar was een drinkplaats, waar ze rustig kwamen drinken en badderen. Geweldig! Maar eigenlijk was élke olifant bijzonder voor mij. Ik weet niet wat het is, maar die beesten doen iets met me.

Naast olifanten hebben we ook luipaarden en cheetahs gezien. Best bijzonder, want die zie je niet zo vaak. Onze chauffeur en gids maakte er zelfs foto’s van (en hij maakt deze reis elke week)! Ze waren prachtig en heel actief.

Margot5

De reis zelf verliep ook erg goed. De chauffeur en gids was erg aardig en wist ons veel te vertellen. En wanneer hij iets niets wist, zocht hij het op in één van zijn dierenboeken. Wat ik had verwacht waren de enorme afstanden die we moesten overbruggen om van park naar park te komen. Eigenlijk hebben we elke ochtend in het busje gezeten, op weg naar het volgende park. Als ik nog eens zou gaan, zou ik maar twee parken willen bezoeken en daar meer tijd willen doorbrengen. Maar ja, de reis heet niet voor niets Best of Kenya…

Wat me wel erg meeviel waren de malariapillen! Ze waren niet zo groot (ongeveer even groot als een paracetamol), dus doorslikken was geen probleem.

Margot6

Kenia is het land van de grote tegenstellingen: heel veel armoede, maar ook wat ontzettend rijke Kenianen. Het is heel oneerlijk verdeeld. Steden en dorpen zijn ontzettend vuil en overal ligt afval. Terwijl de natuur wonderschoon is. Maar hoe slecht de mensen het ook hebben, ze doen er alles aan om het jou als toerist zo goed mogelijk te maken. Ze zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam!

Verder is alles anders; het verkeer is een chaos (ze rijden links en hebben geen stoplichten), het eten is anders (veel wild en gróte porties) en je kunt geen water uit de kraan drinken. En nergens is stress! Alles gaat polle polle, rustig aan. Hakuna Matata: alles komt goed, geen zorgen!

Waar de reis de volgende keer naartoe gaat? Poeh! Geen idee! Ik wil de volgende zomer in ieder geval in Europa blijven. Naar Zuid-Frankrijk of Spanje, of zo. Maar daarna ga ik weer verder weg! Azië lijkt me prachtig, maar ik ben ook nog nooit in Amerika geweest en ik heb familie in Australië! Ik heb nog genoeg wensen over! En ooit ga ik nóg een keer op safari.”

Margot3

Top 5 mooiste momenten:

 1. Het zien van de olifanten.
 2. De cheetah die machtig en trots over het open veld heen liep, zich niks aantrekkend van de busjes om hem heen.
 3. De giraffe-familie: vader, moeder en kind bij elkaar. Zo lief!
 4. Zonsondergang met opwaaiend stof van de rijdende busjes. Prachtig plaatje!
 5. Leeuwen, het luipaard, gnoes, apen, neushoorns, gazelle’s, impala’s, vogels, nijlpaarden, krokodillen, mooie bomen, planten, bloemen… Hé, Margot, je speelt vals! Alles is mooi!

Margot4

Tips, tips, tips!

 • Neem een zaklamp mee! In de lodges is niet altijd stroom en ’s nachts werkt de stroom vaak niet. Wel zo handig om wat bij te schijnen als je naar het toilet moet.
 • Vergeet je verrekijker niet! Liefst een goede, waar je scherp en ver mee kunt kijken.
 • Neem voldoende tussendoortjes mee. Je zult het niet verwachten, maar in een busje reizen en dieren spotten is behoorlijk intensief! Je staat vroeg op (6.15 uur), maar voordat je gaat lunchen is het een uur of één…
 • Zorg dat je een goede camera bij je hebt, met een grote geheugenkaart. Je schiet ‘m zo vol…
 • Check goed in welk seizoen je erheen gaat. In Nederland is het hier dan wel zomer, daar was het winter! Niet dat je er wat van merkt, want het was daar alsnog 25 graden, maar je moet je kleding er wel goed op afstemmen. ’s Morgens was het wat fris, maar een knielange korte broek was voor mij prima. Met een T-shirt, vest, sjaal en bodywarmer was het perfect. ’s Middags trok ik m’n vest uit en aan het einde van de dag ging het weer aan. En neem een lange broek mee tegen de muggen ’s avonds!

Meer lezen over Margots avonturen? Ze schrijft er elke dag over op haar blog!

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

5 thoughts on “MARGOT IN KENIA: “Ik zag olifanten, luipaarden en cheetahs. Een once in a lifetime-ervaring.”

 1. Wat lijkt me dat geweldig, ooit wil ik ook nog naar Kenia toe. Mijn olifantje die ik ooit adopteerde woont daar. Ik ben echt helemaal weg van olifanten.
  Gave foto,s ook zeg.

 2. Leuk verhaal met schitterende foto’s. Een ervaring die ze haar niet meer afnemen. Het kost wat maar je hebt ook wat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.