MILLENNIUM TRILOGIE | De boeken versus de serie

Afgelopen zomer las ik het eerste deel van de Millennium triologie. De afgelopen weken volgden boek twee en drie en daarna stopten we meteen de serie in de dvd-speler. Je kunt wel zeggen dat ik aardig fan ben van Millennium, maar… wat vond ik nou beter: de boeken of de serie? Vandaag vertel ik je er alles over.

Waar gaat het over?

1. Mannen die vrouwen haten
De charmante Mikael Blomkvist is journalist en uitgever van het Zweedse blad Millennium. De redactie van Millennium is klein, maar hun artikelen zijn bekend omdat ze meestal oproer veroorzaken. Wanneer Mikael door oud-zakenman Henrik Vanger benaderd wordt en de opdracht krijgt om de veertig jaar oude verdwijning van de zestienjarige Harriët Vanger op te lossen, roept hij de hulp in van Lisbeth Salander. Lisbeth is een kleine, dunne vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tatoeages én een heel goede hacker. Samen storten ze zich op de verdwijning en eventuele moord van Harriët en komen ze terecht in een duister familiegeheim dat nog altijd voortduurt.

2. De vrouw die met vuur speelde
Wanneer een Millennium-journalist en zijn vriendin vermoord worden én de nieuwe voogd van Lisbeth ook dood blijkt te zijn, gaan bij Mikael alle alarmbellen rinkelen. Op het moordwapen worden de vingerafdrukken van Lisbeth aangetroffen, maar Lisbeth zelf blijkt verdwenen. Mikael gelooft niet dat Lisbeth het heeft gedaan en wil kosten wat het kost de echte moordenaar vinden. Langzaam ontdekt hij het verband tussen de moorden en het artikel dat de vermoorde journalist schreef over vrouwenhandel. Hij stuit op de naam Zala en ontdekt dat Lisbeth hem ook kent. Maar wat heeft hij te maken met de moord? En wie heeft hij met Lisbeth gedaan?

3. Gerechtigheid
Lisbeth heeft op het nippertje een aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Ook de man die verantwoordelijk is voor haar problematische verleden ligt in het ziekenhuis. Lisbeth wordt gezocht voor moord en wordt in de media beschreven als een psychopaat, moordenaar en satanist. Mikael is – samen met enkele vrienden van Lisbeth – als enige nog steeds overtuigd van haar onschuld en onderzoekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Lisbeth én de invloed van de Zweedse veiligheidsdienst. Vindt hij het verband en kan hij daarmee Lisbeths onschuld bewijzen? De afspraak met de rechtbank staat inmiddels gepland.

Stieg Larsson

De schrijver de de Millennium trilogie, Stieg Larsson, overleed in 2004, nog voordat de boeken werden uitgegeven. Hij heeft dus helaas nooit geweten hoe groot het succes van zijn boeken was, om nog maar te zwijgen over de serie. Hij was journalist en schreef de boeken in zijn vrije tijd. In 2005 en 2006 werden de boeken in Zweden uitgegeven, met groot succes. De trilogie heeft heel wat prijzen in de wacht gesleept.

Na zijn dood werd een onvoltooid boek vier aangetroffen en twee synopsissen voor boek vijf en zes. Uit aantekeningen bleek dat hij uiteindelijk tien boeken wilde gaan schrijven. Zo verschrikkelijk jammer dat hij zo vroeg overleed, hij had overduidelijk een groot talent!

De boeken

Stiegs boeken zijn dik, héél dik. Dat komt door zijn manier van schrijven: met perfecte details geeft hij de sfeer op elke bladzijde perfect weer. Hij verwerkt zonder moeite de geschiedenis van het land, de technische details van apparaten en het werken van psychologisch brein met het plot van het boek. Ik heb nog nooit boeken gelezen zoals deze en ben zwaar onder de indruk.

Soms dacht ik wel: ik snap helemaal niks meer van je technische geneuzel, laat me nou over Lisbeth lezen! Maar tegelijkertijd hadden die details niet moeten ontbreken. Deze boeken moet je niet lezen om even lekker te ontspannen, want je kruipt helemaal weg in het verhaal, weet van spanning niet hoe snel je een bladzijde om moet slaan en bent totaal niet meer aanspreekbaar voor de rest van de wereld.

Het plot is ontzettend knap uitgewerkt, de personages léven helemaal voor je en je gaat onmiddellijk van ze houden, terwijl ze écht niet perfect zijn. Deze boeken zijn in één woord: briljant. Ik denk niet dat iemand dit ooit kan evenaren.

De serie

Nadat ik het laatste boek dichtklapte, was ik onmiddellijk benieuwd naar de serie. Ik vroeg me af hoe ze deze personages in vredesnaam weer gingen geven en hoe ze zo’n dik boek konden verwerken naar één aflevering. Nou, ik kan je vertellen: ook van de serie was ik zwaar onder de indruk. Sommige personages waren zó goed gecast dat ik lachend op de bank zat, waardoor Geert weer riep: ‘Lijkt ‘ie zo goed?’ JA!

Ze hadden dingen geschrapt uit de boeken, maar dat begrijp ik wel. In de boeken is het al nauwelijks te volgen, laat staan dat je er een begrijpelijke serie van moet maken. En dan duurt elke aflevering nog steeds drie uur! Wij hebben de drie afleveringen dan ook in zes keer gekeken.

Hulde aan de acteurs van Millennium, die het verhaal zo heerlijk echt en puur weergeven. Precies zoals in de boeken beschreven is. Ik denk dat Stieg Larsson héél blij zou zijn met het resultaat.

De serie of de boeken?

Allebei! Maar als ik een tip mag geven: lees eerst de boeken en kijk daarna de serie. Als je de serie gezien hebt, zijn de boeken niet zo spannend meer, terwijl het andersom juist érg leuk is om te zien wat ze ervan gemaakt hebben. Het duurt ook wel even voordat je die drie boeken uit hebt, dus tegen die tijd vermaak je je weer prima met aflevering één.

Tegen iedereen die van crimi’s en thrillers houdt, kan ik maar één dingen zeggen: lees/kijk dit. Je zult er geen spijt van krijgen. Criminologie met een gouden randje.

Kopen

Boek 1: Mannen die vrouwen haten €12,50
Boek 2: De vrouw die met vuur speelde €12,50
Boek 3: Gerechtigheid €9,50

Serie Millennium €29,99

Ken jij Millennium al?

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

12 thoughts on “MILLENNIUM TRILOGIE | De boeken versus de serie

  1. We hebben de boeken in de kast staan, maar ik ben er nog steeds niet aan toegekomen om ze te lezen. Mam was er heel positief over, dus ik ben benieuwd 😉

  2. Ik ben nu wel heel nieuwsgierig geworden naar de serie, die heb ik nog nooit gezien! De boeken heb ik alle drie verslonden. Je beschrijft het echt perfect! Ik wist niet dat er eigenlijk in eerste instantie nog zoveel boeken op de planning stonden, wat jammer dat daar nooit iets mee gebeurd is!

  3. Jaaa!! Ik heb ook de boeken gelezen en het eerste deel van de film gezien. Zeer verslavend kan ik je zeggen! Wist helemaal niet dat er ook een serie van was. Maar de boeken die heb ik in ieder geval verslonden alsof het niks was. Dus ben heel erg benieuwd naar de serie!

  4. Ik zou dit artikel geschreven kunnen hebben. Behalve dat ik pas bij film 1 ben en boek 3 nog net niet uit heb. Voor mij zijn de personages in het boek ook precies de personages in de film. Hoe knap is dat, dat had ik nog nooit eerder gehad. Deze boeken en films zijn fantastisch!

  5. Ik heb de serie gezien en die vond ik echt geniaal! Inmiddels alweer een hele tijd geleden, dus ik weet niet zo goed meer wat er allemaal in gebeurd. Dus zou nu goed tijd kunnen zijn voor de boeken 😉 X

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.