MINDSTYLE | Als je bang bent voor verandering, ga je nooit doen wat jou écht gelukkig maakt

Laatst schreef ik over vijf punten waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed. Die redenen gaven mij meteen een heleboel inspiratie en punten waar ik graag nog over wil schrijven. Verandering is er één van. Eén van de dingen waar mensen spijt van hebben is namelijk dat ze vaak bleven steken in oude patronen en gewoontes. Kortom: in hun eigen comfort zone. Vandaag wil ik je uitleggen waaorm ik denk dat angst voor verandering ervoor kan zorgen dat je niet gelukkig bent.

Had ik toch maar…

Veel mensen zijn bang voor verandering. Van het niet durven knippen van hun haren tot het niet willen opstarten van een eigen bedrijf, uit angst dat het misloopt en er geen geld op de plank komt. Heel begrijpelijk, want verandering ís ook eng. Als het (enigszins) loopt zoals het loopt en het gaat wel prima zo, dan zou je wel gek zijn als je daar verandering in brengt, met het gevaar dat het helemaal misloopt. Toch? Ik ben het daar niet mee eens. Ikzelf wil later geen spijt hebben van dingen die ik niet gedaan heb en wil voorkomen dat ik later denk: had ik toch maar… Maar daar is wel een flinke dosis lef voor nodig.

Héél veel mensen doen naar de buitenwereld alsof alles op rolletjes loopt en ze heel tevreden zijn. Ze hebben een baan, een aardig huis, het huishouden is (meestal) op orde, ze hebben fijne sociale contacten, maar… de passie straalt er niet echt vanaf. Het loopt allemaal prima, hoor, maar als ze het écht voor het zeggen zouden hebben, dan zouden ze weleens iets geks willen doen.

Denk jij weleens…

 • Als ik genoeg geld had, dan zou ik…
 • Als ik financiële zekerheid had, dan zou ik…
 • Als ik vroeger de mogelijkheid had gehad om te kunnen studeren, dan zou ik…
 • Als ik de keuze van mijn baan/studie/leven opnieuw zou mogen maken ,dan zou ik…

Denk dan ook eens: ik heb nog een (half) leven voor me op van álles te gaan doen. Heb jij nu niet jouw droombaan? Heb je altijd al een eigen bedrijf willen beginnen? Zou je zo graag een keer een halfjaar in het buitenland willen wonen? Of zelfs willen emigreren? Zou je weleens een korte bob willen laten knippen? Wáár wacht je dan nog op? Je kunt wel blijven doemdenken, maar dan kun je er de donder op zeggen dat je later denkt: had ik maar

Je kunt wel blijven denken dat je het niet kan, maar je kunt ook gewoon gaan kijken naar wat je wél kan. Al is het maar een kleine verandering, waarschijnlijk word je er veel gelukkiger van! Waarom? Omdat je eindelijk lééft! Omdat je dingen uitprobeert. Wat vind je wel leuk? Wat vind je niet leuk? Ik zeg niet dat je nu je huis te koop moet zetten en je koffer moet pakken om te emigreren, maar als het buitenland je trekt, dan kun je ook gewoon een vakantie boeken.

Allemaal leuk en aardig, maar daar heb ik het geld niet voor.

Voor een deel waar, maar voor een ander deel de grootste onzin die er bestaat. Sinds wanneer maakt geld gelukkig? Ik kan talloze voorbeelden geven van waarom geld niet belangrijk is. Daniëlle was het leven hier zat en boekte een enkeltje Azië. Inmiddels trekt ze daar al meer dan een jaar rond. Ze heeft pas €3000 uitgegeven (inclusief tickets) en is nog nooit zo gelukkig geweest. En ook Milou verdient – zachtjes uitgedrukt – geen riant salaris (naar eigen zeggen). Afgelopen jaar zat ze in een dal en kwam ze erachter wat ze miste: ze wilde reizen. Inmiddels reist ze (heel budgetproof) de wereld rond én blogt daarover.

Lisette droomde van een eigen boek en dus schreef ze elke avond – na haar werk – aan boek nummer één. Inmiddels heeft ze haar baan opgezegd. Natuurlijk heeft ze ook het inkomen van haar vriend, maar Lisette komt er wel, dat weet ik zeker. En waarom? Omdat ze gewoon gedáán heeft wat ze wilde. En er hard voor werkt.

Waar een wil is, is een weg. Je moet de weg alleen even gaan zoeken.

Naar de kapper ga je toch wel, dus waarom neem je niet eens een ander kapsel? En waarom zou je dit jaar wéér naar Spanje/Italië/Frankrijk gaan, als je er al duizend keer geweest bent en stiekem droomt van verre reizen? Ikzelf trok afgelopen zomer drie weken lang door Berlijn, Slowakije, Tsjechië, Hongarije en Oostenrijk voor €1500. Ja, het kan wél. Je hoeft het alleen maar te doen.

Heb een beetje vertrouwen in jezelf. De crisis is niet mijn grootste vriend, maar Geert en ik hebben ons bedrijf opgezet MIDDEN in de crisis en kunnen er nu bijna van leven. Het is absoluut nog geen vetpot, maar dat hoeft ook niet. Ik doe wat ik graag wil doen, ik heb de liefste vriend ooit, genoeg eten en een (leuk) huis. Ik ben een blij en gelukkig mens. En ik zal later op mijn sterfbed in ieder geval niét zeggen: had ik maar…

Doe eens gek. Je zult er geen spijt van krijgen.

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

38 thoughts on “MINDSTYLE | Als je bang bent voor verandering, ga je nooit doen wat jou écht gelukkig maakt

 1. Dit is waarom wij elkaar zo mogen. Ik ben het helemaal met je eens. Het is een bewuste keuze om niet in angst te leven. Angst is de slechtste raadgever die er is. Het is nóóit de juiste tijd om iets te doen (een bedrijf te starten, kindjes te krijgen, op lange reis te gaan) en geldproblemen zijn er altijd.. jeetje, als ik zou moeten wachten tot die voorbij zijn zit ik misschien tot mijn veertigste wel stil. Je leeft maar één keer. 🙂

  Tuurlijk kost het soms tijd om je leven zo in te delen dat je je dromen waar kunt gaan maken, maar het beste moment om daarmee te beginnen is nu. Wat kun je NU doen om een stapje dichterbij je doelen te zijn? If you really want something, you’ll find a way. If not, you’ll find an excuse 🙂

  1. Jaaaaa, goede toevoeging!! 🙂 Joh, als wij elkaar weer spreken over een paar weken, komen we terug met allerlei plannen 🙂

 2. Bij mij speelt op dit moment vooral het laatste:
  Als ik de keuze van mijn baan/studie/leven opnieuw zou mogen maken ,dan zou ik…
  En de pest is dat ik dus voor een andere studie heb gekozen destijds dan ik nu wil. En opnieuw een studie volgen is geen optie en zonder de papiertjes kom je in dit land niet ver. Nu ben ik aan het orienteren op vrijwilligerswerk in de beoogde richting. Alleen de lasten moeten ook betaald… gelukkig heb ik een man die fulltime werkt. Maar ik kan er van balen dat het je diploma gewijs allemaal zo moeilijk gemaakt wordt als je hier er je kost mee wil verdienen en er ook nog eens amper werk in blijkt. Tja wat dan.

  1. Is je diploma echt nodig? Ik ken heeeel veel mensen die niet doen waar ze voor zijn opgeleid… Zijn er geen cursussen/thuisstudies die je kunt volgen? Of misschien stage lopen ergens? Dat kan soms ook zonder dat je op dat moment met een opleiding bezig volgt.

 3. wow, dit komt precies op het juiste moment. Goed om hier over na te denken!
  Ik zit in het tweede jaar van mijn HBO-studie en ookal heb ik altijd gezegd dat ik het leuk vond ben ik nu toch heel erg aan het twijfelen en bezig met het doorhakken van de knoop haha. Waarom ik niet stop? Omdat het voelt als falen, ik weg moet uit de stad waar ik naar toe ben verhuist, als ik wissel van opleiding de laatste 2 jaar geen OV en studiefinanciëring meer ontvang en ik weet helemaal niet of wel banen zijn die aansluiten bij de nieuwe studie.
  Oh well, dit hoort ook bij het volwassen worden ben ik bang..

  1. Herkenbaar (falen). Daar ga ik binnenkort ook maar een blog over schrijven. Ik vond het heel erg dat ik op de middelbare school moest stoppen met het gymnasium, maar het was een van mijn beste keuzes ooit om het atheneum te gaan doen. Later liet ik de universiteit vallen voor de pabo. Nog steeds vind ik dat super jammer en het voelde als falen, maar het gaf me zoveel vrijheid en rust terug dat ik nu meer dingen kan doen die me gelukkig maken! Doen wat goed voelt. Want het voelt als falen omdat je bang bent voor de reactie van anderen, maar het is JOUW leven.

 4. Tja, …je hebt gewoon heel erg gelijk hier in dit artikel, alleen is het jammer dat voor sommige mensen de enige weg die zij kunnen bewandelen, de weg is die hun in gedachten hadden en dat is dan ook een stukje comfort zone..Geld kan vaak een grote belemmering zijn om dingen niet te doen of aan te durven beginnen, maar vaak is wat een ander van de onderneming denkt ook een grote hobbel om in een cirkeltje rond te blijven dwalen…en wanhopig te zoeken naar het grote geluk…en zich nog niet realiseren dat er maar een schepper van het grote geluk is…en dat zijn zij zelf…

  Groetjes Petra, (die ooit alle schepen achter zich verbrandde en nu , na beste een moeilijke begin tijd, een veel en veel leuker leven heeft)

  1. Wauw, Petra, wat een mooie reactie! Je hebt helemaal gelijk; hier volgen nog veel meer blogs over!

 5. Zo mee eens! En mooi opgeschreven, Marieke.
  Je hoeft niet in één keer roekeloos je hele leven om te gooien – kleine veranderingen zijn ook veranderingen. Niemand kan in de toekomst kijken, maar iedereen kan over zijn schouder kijken. Zorg dat je iets tofs hebt om op terug te kijken! 😀

  1. Hmm, wil je geen medereiziger zoeken of is er niemand die net zo avontuurlijk is als jij? 🙂 Enne: jouw tijd komt nog wel! Sowieso!

  2. Dat laatste.. En dat is lief! Maar het is wel stom om al jullie geweldige verhalen te lezen (ook die van jou!) en zelf nog op school te zitten, haha.

  3. Maar jouw leven is gewoon veel te druk volgens mij, haha. 😉 Ik bedoel meer dat je beperkter bent als je jonger bent (in dit geval tenminste)!

 6. Goh, ja, ergens heb je natuurlijk gelijk!
  Mijn grote droom is eenopleiding doen voor manegehouder. Maar het geld is er gewoon niet. De opleiding is al heel duur en je hebt weinig of gen inkomen tijdens e studie. Dus voor mij is het jammer genoeg (nog) niet haalbaar.
  Een andere droom is om mijn eigen aard te hebben. Dat geld heb ik wel. Maar (ja, weer een maar) dan is er veel van mijn spaargeld op en ook mijn vriend staat daar nog niet zo voor te springen. En ja, we zijn nu eenmaal met 2 he!

  1. Ja, is ook zo. Je moet er beiden achter staan. Maar kun je niet ergens op een manage stagelopen? Of vrijwilligerswerk doen? Dan kom je al dichter in de buurt!

 7. Ik vind dit een hele goede log, hij zou voor veel mensen een les moeten zijn… dank je voor het delen en me er weer bewust van te maken… al maak op dit moment in mijn leven wel die periode ook door, ik ben richting aan het geven aan deel II.

 8. Mooie post. Voor een heel groot deel waar en ook ik loop op dit moment rond met ambities. Toch denk ik dat ik de stap niet durf te nemen. Mijn man zit thuis, ernstige rugproblemen maar die zijn ernstig geworden vanuit een werkloze situatie. Geen recht op WIA of ziektewet. We zijn volledig afhankelijk van mijn inkomsten en daarnaast worden zijn medicijnen niet vergoed. De stap is …. Ach, wie weet wat de toekomst nog gaat brengen!

 9. Ik wil eerst mijn studie afmaken want daar heb ik al vertraging mee maar daarna zou ik graag 2 maanden stage lopen op een paardenbedrijf in het buitenland. En ik wil verder weg op vakantie maar mn vriend wil niet vliegend op vakantie dus dat wordt nog een uitdaging. Dit soort blogs zorgrn er wel een beetje voor dat ik ga denken van had ik maar eerder iets gedaan.

 10. Heel goed stukje hoor. Het is wel zo dat niet iedereen het roer direct om kan gooien en maar die wereldreis kan gaan maken waar ze over droomden bijvoorbeeld. Ik heb een kindje onderweg en ja, kan dus niet alleen maar kijken naar wat IK wil, maar heb iemand (plus man dus 2 iemanden) om rekening mee te houden. Maar ik doe wel op mijn manier de dingen die ik graag wil..

  Zo wilde ik na mn studie weg.. naar het buitenland, eerst was het Australië en toen dat financieel niet ging heb ik mn plannen enigszins aangepast en ben ik naar Aruba gegaan en heb ik daar gewerkt.. Helemaal top dus!

 11. Wilde eigenlijk weer reageren op jouw reactie, maar dat lukt me niet. Dan maar zo.

  En je hebt gelijk! Sterker nog, ik BEN ook al kleine stapjes aan het maken. Ik werk geen vijf dagen meer maar vier (koop extra verlof en werk andere dagen wat extra), ben met mijn blog begonnen, ben gaan fotograferen en ik ben gevraagd om Teamlid te worden op een eetstoornisforum. Ja, je hebt gelijk…. 🙂

 12. Aaaah! Dit is zo herkenbaar! Diep van binnen ben ik ook echt zo’n schijterd die liever wacht tot er verandering komt in plaats van zelf aan de slag te gaan. Gezegend met een goed verstand weet ik stiekem ook wel dat die verandering niet zomaar komt. Sinds mijn afstuderen heb ik mezelf even goed afgevraagd wat ik nou ‘de rest van mijn leven’ zou willen. Voor zover dat vooruit te plannen is dan 😉 Met mijn achtergrond en verlegen karaktertrek achtte ik de kans groot dat ik de komende 40 jaar van mijn leven met een 9 tot 5 baantje op kantoor zou eindigen. Lekker safe… en saai… Dan liever de stoute schoenen aan trekken en mezelf even goed tegen te komen tijdens onontbeerlijke, awkward challenges die ik mezelf stel. 1,5 jaar verder heb ik inmiddels heel wat saaie goedbetaalde baantjes voor een maand uitgeprobeerd om te kunnen concluderen dat ik dat werk nooooooit van mn leven meer wil doen, heb ik nu eindelijk die boblijn die ik nooit durfde te nemen, heb ik een blog online (ook al wordt ie dan bijna niet gelezen, hij is toch lekker van MIJ. I’m in the open!), heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ben ik met knikkende knietjes naar ‘netwerkevents’ geweest om mezelf in de kijker te spelen. En dat heeft me inspiratie EN werk opgeleverd: Als klap op de vuurpijl ben ik sinds deze maand begonnen aan een heel slecht betaalde maar absolute droomstage bij een professioneel videoproductie bedrijf. Want ik weet nu dat dat is wat ik wil. Op dit moment iig. En als ik daarvoor ben uitgeleerd ga ik weer een stapje verder. En vanavond hebben ik en mn vriend besloten dat we gaan samenwonen! Ook al hebben we het geld eigenlijk niet, met een goed backup plan komen we een heel eind. Ik wil het gewoon heel graag proberen. Want ik wil absoluut niet denken… “Had ik maar…” 😉
  Bedankt voor je inspirerende woorden Marieke. Dat doe je goed!

  1. WAUW, WENDY! Wat goed! Wat maak je mooie plannen en je voert ze ook echt uit! Super! Jij bent in ieder geval heerlijk aan het leven 🙂 En dat films maken je passie is, snap ik natuurlijk als geen ander, haha! De mijne ook! En nu ga ik even op je blog kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.