MONTENEGRO | De parel van Europa

montenegro

Montenegro wordt liefkozend de ‘parel van Europa’ genoemd. Men denkt dat het binnen een aantal jaren een druk bezochte toeristische trekpleister is. Dat niet alleen de kust – die nu al erg populair is bij Serven, Russen en Fransen – maar ook het binnenland meer bezocht gaat worden. Het klinkt mij niet meer dan logisch in de oren. Stiekem ben ik blij dat ik Montenegro al gezien heb nu het nog zo lekker rustig is, maar het land is het meer dan waard. Alle mooie plekjes heb ik je tot nu toe al laten zien, maar vandaag vertel ik meer over het land zelf. Montenegro, de parel van Europa.

Natuur

Allereerst: het land is groen. Heel groen. Bijna nog groener dan Slovenië. Het heeft robuuste maar ook lieve bergen. Het heeft een kust à la Kroatië, met veel baaien en mooi water. De kust trekt al aardig wat toeristen, maar in het binnenland is bijna niemand te vinden. In het berggebied is het verrassend veel kouder en regent het vaak.

Infrastructuur

Hoewel er geen snelwegen zijn (je mag er maximaal 80 km per uur rijden), zijn de wegen wel goed aangelegd. Zelfs de bergweggetjes zijn gewoon gemaakt van asfalt en prima begaanbaar. Daarnaast zijn de wegen ook goed aangegeven met borden, erg fijn als op roadtrip bent. Grappig feitje: de tunnels hebben geen verlichting. Best donker, maar wel goed voor het milieu.

Ook érg fijn: in Montenegro geven ze geen parkeerboetes. Daarnaast kun je overal gratis parkeren, behalve op privé parkeerplaatsen. (Die zijn omgeven door een hek, dus dat is ook wel vrij duidelijk.)

Politie

Wij zijn overigens wel een keer aangehouden door de politie! Maar nadat oom agent na een ‘hello’ vijf minuten in het Montenegrijns kwebbelde en door kreeg dat wij er geen barst van verstonden, kregen we een ‘goodbye’ en mochten we weer gaan. Gelukkig.

Bij Bar stond – zoals ik al vertelde – ook een agent met zijn walkietalkie tussen onze ruitenwisser te peuren, maar daar had hij blijkbaar gewoon zin in. Niks aan de hand!

De grenscontrole is wel streng! Omdat wij een dicht busje hebben, werden we telkens ondervraagt en moest de auto open. Maar wanneer de deuren open gingen en de agenten bijna een opgeblazen zwemband op hun hoofd kregen, vonden ze het meestal wel weer goed.

montenegro

Goedkoop eten

Uiteten gaan is erg goedkoop in Montenegro. Voor minder dan €15 kun je makkelijk met z’n tweeën uiteten. Waar wij dan ook graag gebruik van maakten.

Langs de weg zie je op de meest onmogelijke plaatsen kraampjes met eten staan. Langs de weg verkopen ze vooral olijfolie, honing en fruit… véél fruit. Dat exotische fruit kost ook werkelijk geen drol. Voor €0,20 heb je een joekel van een watermeloen.

Verder eten ze vooral veel varkensvlees en vis.

montenegro

Huizen, dieren en mensen

De huizen in Montenegro zijn veelal gemaakt van hout en slecht onderhouden.

De mensen, die wij gezien hebben, waren relaxt en vriendelijk. Heel anders dan in Kroatië! Ik voelde me er dan ook erg thuis. De jongere generatie spreekt trouwens redelijk goed Engels; de oudere meestal niet.

In Montenegro zijn veel verschillende diersoorten, maar vooral hagedissen, (land)schildpadden en vlinders vielen ons op!

Ben jij weleens in Montenegro geweest?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

9 thoughts on “MONTENEGRO | De parel van Europa

 1. Ik heb net een stuk of 3 blogs van je gelezen over Bosnië. Echt zo cool, je hebt nu al meer plaatsen bezocht ondanks dat ik er bijna elk jaar naar toe ga :). moe zeggen dat wij meer familie bezoeken alleen mis ik het wel. Nu ik dit gelezen heb, ga ik het thuis aankaarten. Super leuk!

 2. @ Lotte ik heb met het openbaar vervoer gereisd. is prima geregeld in ieder geval tussen de kust steden vaak wel 2 keer per uur een bus. De langere afstanden gaan via Podgorica (de hoofdstad niet mega interessant). Busstation heeft kluisjes dus je kunt ook de stad in als je lang moet wachten op je volgende bus. Lange afstandsbussen zijn prima kwaliteit touringcars.

 3. Hallo marieke,

  ik heb met mijn vrouw en kinderen een 3 tal keer naar macedonie geweest en naar albanie 1 week,daar kom ik naar mijn weten geen russen tegen,`zijn de russen in montenegro van een ander type dan wat je leest in die grote resorts? wij hebben plannen om naar montenegro te gaan,welke plaatsen moet ik vermijden en welke zijn goed,ik zoek iets aan de kust streek maar ook weer soort van rustig

  1. Hi Rene,

   Wij hebben niet geslapen in resorts, dus daar kan ik niks over zeggen. Omdat wij op campings en in pensions hebben geslapen, hebben we sowieso van niemand last gehad. Ik vraag me af of Montenegro ook al zó toeristisch is, dat soort taferelen überhaupt aan de orde zijn. Maar omdat wij niet zo van toeristische plekjes houden, hebben wij die vermeden. We zijn daarom niet heel lang aan de kust geweest, maar hebben vooral veel van het binnenland gezien. Over de dingen die je niet mag missen heb ik blogs geschreven: https://mariekevanwoesik.nl/cms/category/montenegro-2/ Echte no-go’s ben ik in Montenegro niet tegen gekomen. Houd er wel rekening mee dat het nationale park wat kouder is dan de plekken aan de kust. Het kan geen kwaad om daar een lange broek en een vest voor mee te nemen! 🙂 Wat mij betreft is dat wel echt een must-see.

   Ik ben zelf érg benieuwd naar Macedonië en Albanië! Daar willen wij ook echt eens heen. Ik hoorde dat er in Albanië nog niet zoveel te zien is. Klopt dat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.