MR & MRS KUIT #8 | In ondertrouw! (En wat wordt mijn nieuwe achternaam?)

Foto: Linda Ringelberg

De vorige keer vertelde ik jullie al over ons bruiloft thema & de dresscode, maar inmiddels zijn we weer een (grote) stap verder: we zijn in ondertrouw gegaan! Al klinkt dit allemaal een stuk romantischer dan het is, hoor! Het was namelijk echt niet meer dan het invullen van een online formulier. Alhoewel, we moesten wel wat belangrijke dingen kiezen! Zoals bijvoorbeeld de tijd waarop we gaan trouwen, de ambtenaar en… mijn nieuwe achternaam!

Melding voorgenomen huwelijk

Ja, zo romantisch is het. Het héét niet eens meer ‘ondertrouw’, maar ‘melding voorgenomen huwelijk’. Je meldt dus eigenlijk letterlijk dat je wilt gaan trouwen. Dat doe je in de gemeente waar je gaat trouwen, dus in ons geval de gemeente Ede. Wij probeerden al drie dagen in ondertrouw te gaan, maar het systeem liep telkens vast. Uiteindelijk, rond een uur of tien ’s ochtends, gingen wij in ondertrouw (ja, hoor eens, zo blijf ik het lekker noemen, hoor, met je ‘voorgenomen huwelijk’). In onze joggingbroek en met een kop thee voor onze neus, want buiten was de herfststorm losgebarsten. Romantiek ten top!

Locatie en ambtenaar

Als eerste geef je aan wie je bent (gewoon met je DigiD) en waar je wilt gaan trouwen. In ons geval is dat geen standaard trouwlocatie en dus moet je locatie een speciale verklaring invullen, waardoor ze voor één dag wél een trouwlocatie mogen zijn. En dan komt één van de leukste dingen: het kiezen van een ambtenaar! Er zaten geen ambtenaren bij die we al kenden van het filmen, dus we moesten het ‘gewoon’ met de foto’s en verhalen doen. Iedere ambtenaar heeft namelijk een kort stukje geschreven over zijn werk. En voor ons was het eigenlijk al meteen duidelijk wie het zou worden! Monique.

Vervolgens mag je een tijd kiezen waarop je wil trouwen. Monique was al op één tijdstip bezet, maar wat ons betreft zat er nog een perfect tijdstip bij! Hoe laat we precies gaan trouwen? Ja, dat houd ik nog even geheim, hoor 😉

Getuigen en je nieuwe achternaam!

Vervolgens moet je je getuigen opgeven, met paspoort en al! Daar gaan ze – denk ik – de trouwakte al mee opmaken. Je moet minimaal twee getuigen kiezen en je mag er maximaal vier hebben. Wij hebben er ieder twee gekozen: mijn moeder en mijn broertje en Geerts vader en zijn broer. Mijn vader en Geerts moeder geven ons weg. En mijn schoonzusje is mijn bruidsmeisje. En zo was het plaatje – wat ons betreft – compleet!

En dan natuurlijk het allertofste deel: je nieuwe achternaam! In principe mag je allebei een nieuwe achternaam kiezen, maar Geert houdt het gewoon bij zijn eigen achternaam: Kuit. En voor mij waren er (net als voor  Geert trouwens) 4 opties:

  • van Woesik
  • Kuit
  • van Woesik – Kuit
  • Kuit – van Woesik

Je mag echt alle variaties maken! En ik heb gekozen voor… Kuit – van Woesik! Voor mij was het heel duidelijk dat ik natúúrlijk Geerts achternaam aan wilde nemen, maar ik vond het ook wel leuk om mijn eigen naam te behouden. Er is namelijk (voor zo ver ik weet), maar één Marieke van Woesik. En er zijn wel meerdere ‘Marieke Kuit’-en. Daarom vond ik het extra leuk om beide namen te kiezen, maar dan natuurlijk wel Geerts naam als eerste. Klinkt ook wel chic toch, zo’n dubbele achternaam? Dusse: aangenaam, Marieke Kuit – van Woesik it is! Nou ja, nog niet… Nog even geduld.

Oh en als laatste moet je natuurlijk betalen, pannenkoek! De ambtenaar is ‘gratis’, omdat het ‘gewoon’ een ambtenaar van de gemeente is (je kunt ook zelf een BABS kiezen). Maar voor het trouwen zelf moet je wel betalen. Als ik het goed begrepen heb, betalen wij iets meer, omdat we niet op een standaard trouwlocatie trouwen. Oh én je betaalt €18 voor het trouwboekje. Jazeker. Kost da? Nou, voor ons in totaal zo’n €600. Maar dan ben je wel getrouwd.

Wat zouden jullie kiezen als achternaam? Of wat héb je gekozen?

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

11 thoughts on “MR & MRS KUIT #8 | In ondertrouw! (En wat wordt mijn nieuwe achternaam?)

  1. Ik heb de achternaam van mijn man aangenomen, er zijn al zoveel linda de jong ’s in nederland haha ? dus mijn keuze was snel gemaakt.

    1. Ja, snap ik!! Dan zou ik dat ook doen! Mijn moeder heet van haar meisjesnaam ook de Jong. Dan is ‘van Woesik’ toch een stuk origineler 😉 (En lastiger te schrijven, vindt de hele wereld…)

  2. Ik zag voor ondertrouw inderdaad ook iets romantisch voor me, maar zo online is er weinig romantisch aan, haha! Wij moeten dat ook nog gaan regelen en ik zou ook voor dezelfde naamvolgorde als jij kiezen.

    1. Ja, dat is iets wat ik dan wel weer traditioneel heb gekozen! Grappig, hè? Al is zo’n dubbele achternaam wel weer ‘hip’ geloof ik! Zie ik nu weer veel voorbij komen op bruiloften.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.