Waarom de museumkaart nu al de beste aankoop van 2018 is

museumkaart

Afgelopen weekend deden wij een aankoop die ik nu al één van de beste aankopen van 2018 vind. We kochten namelijk een museumkaart. Of museum jáárkaart, zoals ik dat ding ken. Iets wat ik nooit gedacht had te kopen, maar nu gingen we toch overstag. Het blijkt namelijk dat je véél meer met zo’n ding kan dan gedacht. Dus nu hebben we suuuuper veel leuke uitjes klaar staan voor dit jaar. Vind ik leuk.

Maar ik hou eigenlijk niet van kunst…

Ik heb dus niet zo heel veel met kunst. Een heftige uitspraak voor iemand die zich over twee weken in een kunstenaarsfamilie gaat trouwen… Mijn schoonvader en schoonzusje zijn kunstenaar (en kunstdocent) en mijn schoonmoeder en zwager kunnen kunst héél erg waarderen en weten er veel vanaf. En dan heb je Geert en Marieke. Wij kunnen kunst best waarderen, hoor en ik vind bijvoorbeeld een fotografie kunstvoorstelling ook echt wel mooi en interessant, maar een oog voor kunst? Verre van. Waar kunstliefhebbers op hun gemak een museum bekijken, loop ik met een lekker tempo langs de schilderijen. Ik kan er zeker van genieten, als het maar niet te lang duurt. Moderne kunst snap ik vaak niet, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Omdat we jarenlang filmpjes gemaakt hebben over kunstenaars voor een galerie, heb ik in korte tijd wel erg veel geleerd over kunst. Ik sta nog steeds aan het begin van de beginnerscursus, maar hé, ik weet in ieder geval het verschil tussen acryl & olieverf.

De museumkaart is óók tof voor kunsthaters

Ik ben zéker geen kunsthater, maar al zou je het wel zijn, dan kan de museumkaart dus alsnog iets voor jou zijn. Je kunt er namelijk nog veel meer mee! Niet alleen bestaan er natuurlijk nog veel meer leuke musea die niks met kunst te maken hebben (zo waren we afgelopen weekend in het Nationaal Militair Museum en dat is écht heel tof!). Maar je kunt er bijvoorbeeld ook kastelen mee bezoeken! Jaaaa, dat is waar bij mij voor het eerst een belletje ging rinkelen. Ik ben namelijk gék op kastelen!

Alleen in Gelderland al kun je 8 kastelen bezoeken! En dan heb ik het nog niet eens over de landhuizen. In totaal kun je meer dan 400 musea bezoeken. En dat is dus allemaal gratis als je die kaart hebt…

Kost da?

Een museumkaart kost €59,90 en is een jaar lang geldig. Daarmee kun je vervolgens dus gratis naar alle musea/kastelen/etc. die geldig zijn met de kaart. Soms moet je wel wat extra’s bijbetalen voor speciale tentoonstellingen, maar de entree is altijd gratis. Kortom: die kaart heb je er zó uit!

Je kunt ‘m overigens online kopen, maar ook bij veel verschillende musea die met de kaart geldig zijn.

Wat wil ik sowieso zien?

Bij de kaart werd een brief geleverd waar alle meewerkende musea opstaan. Deze lijken mij heel interessant:

 • Alle kastelen, paleizen, etc. (En dat zijn er véél)
 • Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
 • Nederlands Openluchtmuseum (daar zijn we al een paar keer geweest, maar hoe leuk is het om daar gewoon te wandelen en dan van die lekkere krentenbollen te halen?)
 • Het Nederland stripmuseum
 • Speelgoed en Carnavalsmuseum Op Stelten
 • Anne Frank Huis
 • Diamant Museum Amsterdam
 • Botanische Tuinen Utrecht
 • Watersnoodmuseum
 • Rijksmuseum Amsterdam
 • Beeld en Geluid
 • Nationaal Brandweermuseum
 • Verzetsmuseum Zuid-Holland
 • Leuke musea op plekken waar je dan gewoon in de buurt bent

Zomaar even een greep want er zijn er nog véél meer. En het beste is: valt het tegen, dan ben je zo weer weg en heeft het je niks gekost. Loop je in de stad en regent het? Dan stap je even een museum binnen. Schijnt de zon en wil je even lekker wandelen? Dan is een openluchtmuseum of een botanische tuin ook perfect als afwisseling.

We hebben van deze lijst ook al best wel wat musea gezien, maar dat is vaak zolang geleden dat we weer opnieuw beginnen. Alleen die van afgelopen weekend (Huis Doorn & het Nationaal Militair Museum) hebben we afgestreept. Nog véél te gaan! Ik ben benieuwd wat we dit jaar allemaal gaan zien! En de leukste dingen deel ik natuurlijk hier, onder ‘Dagje weg in Nederland‘.

Meer moois in Nederland:
Heb jij toevallig al een museum of kasteel gezien dat we niet mogen missen?

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

10 thoughts on “Waarom de museumkaart nu al de beste aankoop van 2018 is

 1. Ik had na mijn stage zo’n kaart gekregen en ik vond het echt tof! Ging naar musea waar ik normaal nooit heen zou gaan (Kaasmuseum in Alkmaar bijvoorbeeld hahaha). Denk er nog steeds over om er zelf één aan te schaffen… Hmm…

 2. Zo’n museumkaart is echt z’n geld waard (heb hem een keer gekocht), alleen al met een dagje museums Amsterdam haal je de kosten eruit. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam vond ik ook wel leuk om te bezoeken.

 3. Ik vind het leuk om je avonturen te lezen! Zou het ook best leuk vinden, zo’n kaart, maar ben toch bang dat we er te weinig tijd voor vrij maken..
  Eerst jouw ervaringen maar eens volgen 😉

 4. Leuk zo’n kaart! Ik kende hem wel maar heb er nooit een gehad. Ben vooral bang dat we er niet genoeg tijd voor vrij gaan maken, en dat zou jammer zijn. Maar wat kun je veel leuke dingen bezoeken!

  1. Ja snap ik, dat had ik eerder ook! Maar wij hebben ‘m er al bijna uit, dus dat gaat wel goed komen 😉

 5. Hoi Marieke,
  Hyperrealisme Sculptuur in de Kunsthal, heel gaaf.
  Babel – oude meesters terug uit Japan (met een audiotour) en Kunst van formaat in Boijmans van Beuningen.
  Max Liebermann in Gemeentemuseum Den Haag.
  Heb je je Museumkaart al geregistreerd op de website? Volgens mij krijg je dan voortaan ook de nieuwsbrief.
  Je kunt je ook (gratis) abonneren op museumtv.nl. Dan kun je korte filmpjes zien over tentoonstellingen, die er nu zijn.
  Verder heb je op NPO het programma (heel kort) Nu te zien en Kunstuur. Ik denk, dat je Nu te zien het leukste vindt.
  Ik volg je blogs graag en vertel mij, waar je allemaal geweest bent met de Museumkaart. Ik ben benieuwd.
  Groetjes,
  Anita

  1. Ja ik krijg inderdaad ook de nieuwsbrief. Wat een goede tips! Ik ga zeker alle leuke dingen op mijn blog delen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.