NATIONALE FILMTEST | Deel I

Afbeeldingen3-001

Welkom bij een gloedjenieuw onderdeel op Mariekevanwoesik.nl. Het is niet nieuw dat ik films review, maar ik dacht: dat moet handiger kunnen. Vandaar vanaf nu niet meer één review over één film, maar af en toe een aflevering van de Nationale Filmtest. (Ik kon geen betere naam verzinnen. Kan jij dat wel? Laat het me dan alsjeblieft weten.) Ik heb een testpanel aangesteld van twee onafhankelijke, totaal objectieve filmliefhebbers die elkaar ook nog regelmatig spreken. Zij kijken graag films van verschillende genres en laten jullie weten wat ze ervan vinden. Zodat jullie ze ook kunnen gaan kijken. Of juist niet, natuurlijk. Klaar? Daar gaan we.

Chez Nous

Met: Alex Klaasen, Thomas Acda, Isa Hoes, Frederik Blom, Achmed Akkabi, Jack Wouterse, Tina de Bruin, John Leddy en Peter Faber.

Afgelopen woensdag bekeken wij deze nieuwe, Nederlandse feel good comedy. In hartje Amsterdam staat buurtcafé Chez Nous, waar iedereen welkom is. Bertie (Alex Klaasen) heeft een moeilijke jeugd gehad en treedt er elke avond op als dragqueen. Eigenaar Adje (John Leddy) heeft zich over Bertie ontfermd als een vader. Het café is de verzamelplek van de zes stamgasten én beste vrienden. Als Adje plotseling een hartaanval krijgt, komt de groep erachter dat hij er financieel een puinhoop van gemaakt heeft. Ze hebben geld nodig om het café te redden. En veel ook. Dan komt Bertie’s echte vader Helmer (Peter Faber) in het spel met een plan: een zwaar bewaakt museum beroven van een zeer kostbaar diamanten collier.

Marieke: Ik vond de film best leuk. Verwacht absoluut geen hoogstandje en ja, hij is zeer voorspelbaar, maar daarom niet minder vermakelijk. Leuke acteurs, hoog ‘Aaaaah’-gehalte en af en toe best grappig. Een 7,5.

Geert: Eén van de meest voorspelbare films die ik in jaren heb gezien. Je raadt het einde al voordat je bent begonnen en de leukste grappen zitten in de trailer. Wel aardige acteurs. Met de juiste mede-kijkers kan het best een gezellige avond worden. Een 6.

Cijfer: 6,7

De marathon

Met: Stefan de Walle, Frank Lammers, Marcel Hensema, Martin van Waardenberg, Mimoun Oaïssa, Ariane Schluter, Cynthia Abma, Georgina Verbaan en Loes Luca.

Vier stoere, Rotterdamse monteurs werken allen in dezelfde garage, maar hebben thuis niks te zeggen. Het leven kabbelt aardig door, totdat blijkt dat de eigenaar €40.000 belastingschuld heeft. De heren bedenken een oplossing: gesponsord de Marathon van Rotterdam lopen. Maar… de mannen doen niet anders dan bier drinken en sigaretten roken, laat staan dat ze enige vorm van conditie hebben. Kortom: er is een plan nodig. En snel ook. Uiteindelijk sluiten ze een deal met een sponsor: als ze ‘m uitlopen betaalt hij de belastingschuld, maar zo niet, dan zijn ze de garage kwijt. En dan blijkt de eigenaar ongeneeslijk ziek te zijn…

Marieke: Verbazingwekkend goede film met een goed contrast tussen humor en emotie; Emotioneel, maar ontzettend grappig. En goed gespeeld. Eén van de weinige, écht goede Nederlandse films. Aanrader. Een 8,3.

Geert: Leuk onderwerp, mooi einde. Goede humor én goede acteurs. Eén van de betere in zijn genre. Een 7,3.

Cijfer: 7,8

Pitch Perfect

Met: Anna Kendrick, Skylar Astin, Brittany Snow, Rebel Wilson, Anna Camp, Ben Platt, Hana Mae Lee, Ester Dean en Adam DeVine.

De rebelse Beca wordt gevraagd om mee te zingen in de a capella zanggroep van haar universiteit, de Barden Bellas. De zanggroep bestaat uit meiden die elkaar om de haverklap naar de haren vliegen. Daarbij zingen ze alleen nog maar traditionele, ouderwetse a capella nummers, waarmee ze nóóit gaan winnen van mannengroep van de universiteit, de Barden University Treblemakers. Toch willen ze kosten wat het kost the International Championship of Collegiate A Capella winnen, maar dan zal er wel heel wat moeten gebeuren.

Marieke: Een film naar mijn hart vol zingen en liefde. Leuke film voor een vrouwenavond en met nummers die heerlijk in je hoofd blijven steken. Een 7,5.

Geert: Wat mij betreft een verschrikkelijk genre en een zeer voorspelbaar verloop van de film. Toch zorgen de leuke acteurs ervoor dat het – indien je kijkt met je vriendin – een redelijk leuke avond kan worden. Een 6.

Cijfer: 6,8

The Internship

Met: Vince Vaughn, Owen Wilson, John Goodman, Rose Byrne en Will Ferrell.

Als twee verkopers hun baan verliezen, omdat de nieuwe media hen simpelweg overbodig hebben gemaakt, zakken ze in een diep gat. Ze zijn te oud om iets nieuws te kunnen vinden en één van de twee wordt gek gemaakt als werknemer van zijn zwager. De twee besluiten alles op alles te zetten en krijgen het voor elkaar om stage te gaan lopen bij Google. Waar ze natuurlijk in een samenwerkingsgroep komen met allerlei techneuten, terwijl zij nog net een mail kunnen versturen. Alleen de leden van de beste groep krijgen echter een baan en dus zullen de mannen er alles aan moeten doen om nog iets van hun leven te kunnen maken.

Marieke: Eén van de weinige films waarbij ik serieus getwijfeld heb om hem uit te zetten. Niet grappig, niet origineel, zéér voorspelbaar, niet heel goed geacteerd en vooral: niet vermakelijk. Niet kijken. Een 4.

Geert: Een bijna 2-uur durende niet-grappige en zeer voorspelbare reclame voor de populaire zoekmachine. Mocht je van dit genre houden dan is dit ook nog een tip voor je. Een 4,3.

Cijfer: 4,2

Silver Linings Playbook

Met: Bradley Cooper, Robert De Niro, Jennifer Lawrence, Chris Tucker

Patrizio Solitano jr. heeft een bipolaire stoornis, maar wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Hij gaat weer terug bij zijn ouders wonen en wil maar één ding: zijn vrouw, Nikki, terug krijgen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet hij zijn leven weer op de rit krijgen en gezonder gaan leven. Wat hij dan ook gaat doen. Als hij een keer gaan dineren bij zijn vriend Ronnie, ontmoet hij Ronnies schoonzus, Tiffany Maxwell. Tiffany is net weduwe geworden en ook met haar gaat het niet zo goed. Ze wil graag meedoen aan een danscompetitie en krijgt Patrizio zo ver dat hij haar danspartner wordt. Pats vader heeft intussen bijna al zijn geld verloren met het wedden op footballwedstrijden en krijgt één kans om al het geld terug te verdienen: wanneer de Eagles hun wedstrijd van Dallas winnen én Pat jr. en Tiffany minstens een 5 scoren op de competitie, krijgt hij zijn geld terug.

Marieke: Bijzondere, mooie film met geweldig acteerwerk. Je gaat houden van de personages, leeft mee met hun strubbelingen en het maken van moeilijke keuzes, voor de liefde en voor zichzelf. Voor een serieuzer avondje een erg goede aanrader. Een 7,8.

Geert: Een wat aparte, maar zeker niet slechte film. Goede acteurs, mooi verhaal, maar niet geschikt voor een luchtig avondje. Een 7.

Cijfer: 7,4.

En de winnaar van deze Nationale Filmtest is geworden… De marathon! Volgens ons een terechte winnaar.

Hebben jullie deze films al gezien? Nog aanraders voor onze watchlist, zodat we binnenkort weer een Nationale Filmtest kunnen houden?

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

10 thoughts on “NATIONALE FILMTEST | Deel I

  1. Ik heb in de bioscoop (bij ‘de nieuwe wildernis’, aanrader!) de trailer van Chez Nous gezien en ik ben stiekem wel benieuwd!

  2. Silver Linings Playbook vind ik zo geweldig! Ik hou van die film. Handige tips verder, alhoewel ik normaal geen Nederlandse films kijk wil ik de Marathon nu best een kans gaan geven 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.