NOORWEGEN | De kleurrijke havenstad Bergen

bergen noorwegen

bergen noorwegen

Op de eerste dag in Noorwegen worden we rondgeleid door Bergen, één van de grootste steden van het noorden. De kleurrijke havenstad wordt (terecht) graag bezocht door toeristen (zo’n 900 per jaar). Met trots worden we dan ook rondgeleid door een Nederlandse gids, die al jaren in Bergen woont.

bergen noorwegen

bergen noorwegen

bergen noorwegen

Ze neemt ons als eerste mee naar de schattige houten huisjes waar Bergen bekend om staat. In de 13e eeuw was Bergen een belangrijke hanzestad, waar kooplieden één van hun vier belangrijkste kantoren openden. Veel van de houten huisjes – waar de kantoren zich in bevonden en de handelslieden in woonden – zijn verloren gegaan door bijvoorbeeld één van de grote branden. De huisjes die over zijn, worden inmiddels gelukkig goed verzorgd en staan op UNESCO’s Werelderfgoedlijst.

bergen noorwegen

bergen noorwegen

In Bergen werd veel gehandeld in stokvis, een ongezouten vis (meestal kabeljauw) die zon- en windgedroogd is op houten stellages of in speciale droogkamers. Hierdoor verdwijnt ongeveer 80% van het vocht, waardoor alle vitamines bewaard blijven. In de houten huisjes konden we de stokvis bewonderen, maar liet de gids ook alle kleine kantoortjes en kamertjes zien. Het is weer het oude verhaal: de meester had de grootste kamer, de leerjongens de kleinste. Wat me het meest bijgebleven is? Dat de jongens vanuit hun kamer een eigen luik naar het bed van hun meester hadden, zodat ze het op konden maken zonder in zijn kamer te komen. En dat de meester een geheime deur had, waarachter zich een trap naar zijn zomerverblijf bevond. Hoe spannend! De huisjes zijn inmiddels schots en scheef en wanneer je door de (eveneens houten) steegjes loopt, waan je je helemaal in het leven van toen. Vooruit, dan moet je wel even de toeristen wegdenken.

bergen noorwegen

bergen noorwegen

bergen noorwegen

Stukje rendier- of walvisworst, anyone?

Aan de andere kant van de haven bevindt zich het modernere gedeelte van Bergen. Hier staan meer huizen van steen, al hebben ze nog steeds bonte kleuren. Dat vind ik zó leuk! De bonte kleuren zijn trouwens ontstaan, omdat de rode verf vroeger goedkoper was dan witte. Aan de kleur van het huis kon je dus zien hoe rijk iemand was. Al kwam het ook regelmatig voor dat de voor- en zijkanten van het huis wit waren, terwijl de achterkant wel rood was. Aan de achterkant wonen immers geen mensen!

bergen noorwegen

bergen noorwegen

bergen noorwegen

Bergen is een goed ontwikkelde stad, vol cultuur. Overal staan standbeelden van beroemde musici die in Bergen gewoond hebben. De gids vertelde dat ze eens met Frans Bauer een videoclip heeft opgenomen in Bergen. Nou ja, als zelfs Frans Bauer er naartoe gaat…

Nee, even zonder grapjes: Bergen is toeristisch, maar terecht. Als je een bezoekje brengt aan (de onderkant van) Noorwegen mag je deze stad zeker niet overslaan! Als je het zat bent om door de schattige steegjes te lopen (wat ik me niet kan voorstellen), kun je altijd nog gaan winkelen of op een terrasje gaan zitten. Alhoewel… toen wij er waren scheen het zonnetje heerlijk, maar stiekem regent het in Bergen bijna élke dag. Be prepared!

Follow my blog with Bloglovin

Ik was in Noorwegen op uitnodiging van Visit Norway en Fjord Norway. Lees mijn disclaimer om te zien wat een persreis precies inhoudt.

12 thoughts on “NOORWEGEN | De kleurrijke havenstad Bergen

  1. Wat ziet Bergen er mooi uit zeg! Ik ben zelf nog nooit in Scandinavië geweest, maar begin er steeds nieuwsgieriger naar te worden.

  2. Lijkt me een prachtige stad! Ik vind Noorwegen sowieso een fantastisch land, maar Bergen ben ik (helaas) nog nooit geweest.
    Je zei trouwens dat het toeristisch is, maar 900 toeristen per jaar is toch best weinig?

  3. Bergen lijkt me prachtig, mooie foto’s! Ik moet toch echt eens een weekje Noorwegen plannen, al kan ik er volgens mij met gemak 8 weken rondreizen. Lijkt me zo’n geweldig land en staat al lange tijd hooooog op m’n wishlist!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.