NOORWEGEN | Diary dag 2

noorwegen

Na een gebroken nacht en een snel ontbijt (ik heb altijd even de tijd nodig om mijn spullen in te pakken) vertrokken we om 7.40 uur naar de haven van Bergen. Met de express boat vertrokken we van Bergen naar Balestrand. Een tocht van vier uur, wat voor ons misschien lang lijkt, maar wat in Noorwegen de normaalste zaak van de wereld is. Alles ligt daar zo ver uit elkaar en je snelheid is zo laag (omdat je door de bergen rijdt) dat je overal uren over doet. Voor ons totaal geen straf, want het uitzicht was práchtig, maar voor altijd lijkt me dat best vervelend. De relaxte Noren doen daar trouwens helemaal niet moeilijk over en zijn (terecht) heel trots op hun land.

De boottocht was heerlijk. Om de zoveel tijd liep ik even naar het dek om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken en voor de rest relaxte ik en las ik mijn boek uit. Vier uur later meerden we aan in Balestrand, waar Bjørg – een oude vrouw met prachtige, kleurrijke kleding – ons stond op te wachten. Bjørg gaf ons een lunch (aangepast voor mij, wederom garnalen) en een rondleiding door het kunstatelier van Balestrand en de stad zelf (later daarover meer!) Na de rondleiding hadden we even een uurtje vrij en tijd om onze spullen in de hotelkamer te droppen. Om 17.00 uur stond er een cider proeverij op het programma en ik maakte me al tijden zorgen over hoe ik netjes onder het drankje vol prik en alcohol (blergh) uit zou kunnen komen. Dat bleek gelukkig geen probleem te zijn, want op de boerderij maakten ze ook verse vruchtensappen, die op hoge temperatuur gekookt waren, zodat ik ze ook kon drinken zonder een allergische reactie te krijgen.

Terwijl wij onszelf volgooiden met de lekkerste sapjes, vertelde de boer vol passie over de boerderij. Alle appels werden zelf geteeld en verwerkt tot cider. Hij liet ons zien hoe dat in zijn werk gaat, liet ons likeur proeven (waar ik weer netjes onderuit kwam en aan de gezichten van de rest te zien, had ik goed ingeschat dat die 40% alcolhol niet echt mijn ding is) en nam ons mee naar wat vaten cider, die lekker lagen te ‘slapen’ in de kelder. Toen hij ons fluisterend binnenliet en vertelde dat we geen herrie mochten maken om ze niet wakker te maken, vond ik het nog enigszins vreemd, maar toen de boer een slaapliedje begon te zingen (een zwaar klassiek stuk), werd het vooral hilarisch. Toen hij vervolgens ook nog per ongeluk Theo opsloot in de kelder, was het vrij duidelijk: wij waren érg toe aan het diner.

Best een aardig bootje, hè?

Helaas duurde het nog even voordat we aan mochten schuiven, want de wederom trotse directeur van het Kviknes hotel wilde ons eerst nog ‘even’ meenemen in de geschiedenis van het enorme familiehotel. Toen de arme man even ‘zwaaide’ naar het enorme Japanse cruiseschip dat langsvaarde, was hij ons kwijt. Als één man stoven we naar het balkon om foto’s te schieten van dit enorme gevaarte met 2 helikopterlandplaatsen (tja, je bent op reis met journalisten of je bent het niet). De man vertelde ons nog een paar dingen over de ellelange geschiedenis, maar mijn brein zei alleen nog maar: Moet.Eten. Toen we om 20.00 uur aan tafel schoven om ons tegoed te doen aan het buffet, kwamen we er dan ook voorlopig niet meer vandaan. Na een theetje op het terras en de eerste paar minuten van de voetbalwedstrijd hield ik het voor gezien. Morgen weer een dag, waarbij ik véél energie nodig had, want de gletsjerwandeling stond op het programma!

Follow my blog with Bloglovin

Ik was in Noorwegen op uitnodiging van Visit Norway en Fjord Norway. Lees mijn disclaimer om te zien wat een persreis precies inhoudt.

10 thoughts on “NOORWEGEN | Diary dag 2

    1. Klopt, ik wilde net een spelfout verbeteren via mn telefoon, maar toen is mn blog geflipt 🙁 Ik ga hem zo weer goed zetten als ik thuis ben 🙁 Mehh 🙁

  1. Oeps sorry, ik zie ook alleen maar codes. Had de reacties nog niet gelezen. Zie mijn mail dan maar als niet verzonden.

    Ben nu erg benieuwd naar de foto’s! 😀

    1. Juist super lief dat je mailt! Maar ik ben bijna thuis, dus het is – als het goed is – zo opgelost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.