BUCKET LIST #21 | Paragliden (in Nederland)!

paragliden

paragliden

Ik heb nu al heel wat dromen waargemaakt, die de adrenaline hoog opvoeren: Ik heb in een helikopter gevlogen, in een luchtballon gevaren, zelf gevlogen in een motorvliegtuigje, heb aan indoor skydiven gedaan en in een zweefvliegtuig gevlogen. Van dat laatste verschijnt later nog een blogje (én een film), maar vorige week heb ik een droom waargemaakt waarbij ik voor het eerst echt een beetje klamme handjes had: ik ging paragliden!

paragliden

paragliden

paragliden

Voor het eerst met een parachute

Ooit wil ik een keer parachute springen/skydiven, maar dat vind ik dus wél eng en daarom ga ik steeds een stapje verder, in aanloop naar dé sprong. Indoor skydiven was een stap in de goede richting, maar nu moest ik dan toch echt voor het eerst vliegen zónder het omhulsel van een helikopter of (zweef)vliegtuig. Ik wist niet eens dat het kón in Nederland, maar omdat ik in Hongarije én Slovenië steeds al riep dat ik heel graag wilde paragliden, besloot Geert het hier voor me te regelen. Afgelopen zondag was het dan zo ver en steeg ik voor het eerst op met een parachute.

paragliden

paragliden

‘Als je dood gaat, is het niet onze schuld’

Om twaalf uur hadden we de afspraak staan, maar toen we om half twaalf al aankwamen, kon ik eigenlijk meteen vliegen. Nadat ik eerst weer eens zo’n fijn formuliertje ondertekend had (iets in de trant van: ‘als je dood gaat, is het niet onze schuld’), werd ik vrijwel meteen in het tuigje gehesen. Voordat ik het doorhad, zat ik met tuigje en al vast aan de instructeur. Hij sprak nét de woorden uit dat ik moest blijven lopen totdat hij stop zei, toen de lier al begon te trekken aan ons tuigje. Na een paar meter stappen hing ik al in de lucht en moest ik het zitje onder m’n kont duwen. Daar gingen we! Wiehoe!

paragliden

paragliden

Een beetje krampachtig

De eerste minuten zit je nog steeds aan de lier vast, die je omhoog trekt totdat je er boven hangt. Vervolgens maakt de instructeur het touw los en dan vlieg je écht. In eerste instantie zat ik nog een beetje krampachtig en hield ik me stevig vast, maar toen ik voorzichtig vroeg of ik eigenlijk achterover kon leunen (ja!), ontspande ik wat meer. We zagen Utrecht en de toren van Lopik. Toen de instructeur vroeg of ik wist hoe het water heette, kon ik van schrik niks meer bedenken. Het bleek de Lek te zijn, maar ik vond het allemaal wel best eigenlijk. Het uitzicht was heel mooi; vooral weilanden, die als strakke vierkanten naast elkaar lagen. Cool!

paragliden

paragliden

Een mooie sliding

Na vijf minuten zette de instructeur de landing alweer in en draaiden we weer naar het landingsweiland toe. Hij zei iets te laat dat ik het zitje weer naar achteren moest trekken, waardoor ik een mooie sliding maakte in plaats van dat ik op mijn voeten landde, maar ach, je kunt niet alles hebben. Toen stond ik alweer op mijn benen. Klaar! Dat was het dan! Het ging natuurlijk véél te snel (maar dat gaat het altijd), maar dat had als voordeel dat ik eigenlijk amper tijd had gehad om bang te zijn. Omdat je in een ‘stoeltje’ zit en het heel stabiel vliegt, was ik eigenlijk niet bang. Ik vond het wel wat spannend, maar omdat je al ‘vliegend’ begint en niet eerst ter aarde stort uit een vliegtuig, bleef het echte angstzweet achterwege.

paragliden

paragliden

Nog een keer!

Kortom: het was een héél geslaagde vlucht en ik ben super blij dat ik het gedaan heb. Ik zou het heel graag nog eens willen doen, in het buitenland. Lieve Geert, dank je wel voor dit geweldige cadeau en het feit dat je – veilig op de grond – een overload aan foto’s maakte. You’re the best boyfriend ever.

Ook paragliden? Ik deed het via Paragliding Holland (€42,50)!

Follow my blog with Bloglovin

13 thoughts on “BUCKET LIST #21 | Paragliden (in Nederland)!

 1. Ooo get… Ik zou het niet durven denk ik. Alhoewel het me inderdaad minder eng lijkt als uit een vliegtuig springen, maar gaaf dat je het gedaan hebt!

 2. Ooooh zo fijn om te zien! Aan de lier heb ik nog nooit gevlogen, maar ik heb wel met een excursieweek van school (inmiddels 5 jaar geleden alweer…) een week een cursus paragliding gedaan in de Vogezen in Frankrijk, ook met Paragliding Holland (fijne mensen daar!). Dan train je één dag op de grond en daarna mag je al de berg op om solo (!) te vliegen, aanrader!

 3. Wat ontzettend vet! Zou ik ook wel eens willen doen! Ik zou overigens alleen écht nooit uit een vliegtuig durven springen haha! Dapper dat dat wel op jouw lijstje staat 😉
  M’n vriend en ik zijn wel aan het kijken of we van de zomer misschien een keer kunnen gaan vliegen in een zweefvliegtuigje. Lijkt me ook heel cool!

 4. Cool! Het staat ook op mijn bucketlist. Ik denk dat ik het over een paar dagen af kan vinken want in Medellin schijnt het prachtig te zijn!
  Overigens heb ik eergisteren nog iets af kunnen vinken: ik heb een ananasplant gezien! (Soms moet je wat simpele doelen stellen hè)

  What’s next on your list??

 5. Mijn broer heeft lessen genomen voor paragliden, maar die gingen steeds niet door vanwege teveel wind! Hij heeft daardoor uiteindelijk niet alle lessen kunnen doen voor het einde van het seizoen. Heel erg jammer, hij wilde graag in het buitenland in bergachtig gebied gaan paragliden. Het lijkt mij nog best lastig om in je eentje te vliegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.