PERSONAL | Ik ben bang om te falen

Altijd al zo geweest
Eerder noemde ik het al tussen neus en lippen door, maar vandaag zet ik het maar zwart op wit: ik ben bang om te falen. En dat is verrekte onhandig.

Ik heb er altijd al last van gehad. Al vanaf de basisschool wil ik het heel graag goed doen. Wat erin resulteerde dat mijn ouders standaard met hetzelfde feedbackpunt van de tien minuten gesprekken terugkwamen: ‘ze moet eerder om hulp vragen als ze dat nodig heeft en niet oneindig lang zelf zitten piekeren.’ Elke keer glimlachte ik weer lief: ‘Oké, zal ik doen.’ Maar het zit gewoon niet in mijn aard. Ik wil het zelf doen. En wel zo goed mogelijk.

Meest trots op mijn vwo-diploma
Na de basisschool ging ik naar een havo/vwo brugklas, maar het stond voor mij al vast dat ik naar het gymnasium zou gaan. Ik vond Latijn super interessant en zat er helemaal op mijn plek. Maar dat ik eigenlijk helemaal niet zo heel goed kan leren, werd steeds duidelijker. Ik háálde het allemaal wel, maar alleen door elke keer weer keihard te knokken en te stampen. Bij elke toets moest ik weer opnieuw beginnen met het leren van de woorden uit toets één, want ik was ze weer vergeten. In het vierde leerjaar ging het niet meer en moest ik terug naar het atheneum. Eén van de beste keuzes van mijn leven, maar ó wat báálde ik daarvan. Nog steeds. Maar één van de dingen waar ik het meest trots op ben, is mijn atheneumdiploma. Hell yeah, wat had ik dáár hard voor gewerkt! Bloed, zweet en tranen, maar IK HEB HEM.

Een ezel stoot zich nooit…
Na het vwo haalde ik het trucje opnieuw uit: ik ging naar de academische pabo waar je twee studies tegelijkertijd doet: de universiteit en de gewone pabo. Veel docenten van het vwo ‘wilden’ ook niet dat ik ‘maar’ de gewone pabo ging doen (echt de grootste onzin ooit en echt erg dat ze zeiden dat ik dat niet moest doen). Mijn ouders daarentegen stimuleerden me altijd om te doen wat het beste voor mij was. Gelukkig maar, anders had ik allang een burn-out gehad. Na een halfjaar liep ik wéér vast. Al die Engelse rotboeken van de universiteit… ik snapte er geen drol van. Weer maakte ik die rotbeslissing: ik ga terug naar de gewone pabo. Ook van die beslissing heb ik stévig gebaald, want het voelde toch weer als falen. Maar ook hier ben ik nu weer super blij mee. En weet je waarom? Toen ik de gewone pabo ging doen, had ik ineens zoveel vrije tijd! Ik wist niet wat me gebéurde! Dankzij dat heb ik nu een eigen bedrijf, blog en actief sociaal leven naast mijn studie.

Don’t try this at home
En nu heb ik dus bijna mijn pabo diploma. Maar verwacht maar niet dat ik veranderd ben… Ik ben zo iemand die niet tevreden is met een ‘gewoon goed’ en die altijd voor 8-en gaat (sorry…). Hetzelfde geldt voor mijn blog; het kan áltijd beter. Maar o, wat wilde ik nu – tijdens mijn afstuderen – dat ik iets meer van die goed-is-goed-mentaliteit zou bezitten. En ach, ik red het wel weer. Het is me altijd gelukt. Maar die druk die ik mezelf opleg, hè? Doen jullie dat maar niet. Nergens goed voor. Goed is ook gewoon GOED.

Echt faalangst is het niet echt, want met toetsen/presentaties heb ik nergens last van. Het is gewoon de ontembare drang om het altijd goed te willen doen. Zeg me alsjeblieft dat één van jullie hier ook last van heeft?!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

42 thoughts on “PERSONAL | Ik ben bang om te falen

 1. *steekt hand op* Ja hoor, heel herkenbaar! Wees trots op de dingen die je wél bereikt hebt in plaats van de focussen op de dingen die ‘niet gelukt’ zijn, dat zeg ik ook steeds tegen mezelf. Soms voelt een keus als falen, maar heeft het achteraf zoveel goede gevolgen dat het toch een geweldige keus is geweest! Ik heb 3x een opleiding moeten stoppen, maar daardoor heb ik wel een paar maand vrijwilligerswerk gedaan, mijn vriend ontmoet en zijn mijn dromen tot stand gekomen. Deze ‘faalacties’ hebben wel mooi mijn huidige leven gevormd, en daar ben ik blij mee!

  1. Ja precies, zo probeer ik ook te denken. Ik weet waar ik naartoe wil en als het niet op manier a kan, dan maar op manier b!

 2. Herkenbaar! Ik heb mezelf door het VWO+ heengeknokt. Toen ik naar het HBO ging ervoer ik heel veel rust! En dat was zo fijn. Maar ik had een droomstudie op het oog en die is alleen universitair (of je moet je scheel willen betalen aan een particuliere variant). Dus na 2,5 jaar HBO stopte ik, zette ik mezelf over de angst heen van het niet kunnen en het lukt me! Veel vrije tijd heb ik niet…maar ik doe wel wat ik echt leuk vind 😉

 3. Marieke, mmmm, ik herken dit helemaal niet 😛 hihi… Echt heel herkenbaar! Hoge doel stellen en hier dan helemaal voor gaan. Ow ja, en dan het liefst alles tegelijk willen doen. Tegelijk en perfect. Dat is Sanne. Maar weet je, knap dt je keuzes durft te maken! Goed bezig en het einde is in zicht!

 4. Heel herkenbaar! Ik sta bijna overal een 8 voor en als ik dan een keer een 6 haal ben ik echt niet blij, zelfs niet als de rest van de klas een 4 heeft.

 5. Hallo Marieke 😉 Ja wel heel herkenbaar. Ik denk dat het niet zo zeer angst is om te falen, wat ik ook een tijdje dacht van mezelf, maar dat je de lat zo ontzettend hoog legt voor jezelf. Misschien is het meer perfectionisme die je niet los kunt laten. En daarmee maak je het heel lastig voor jezelf. Denk dat het altijd wel in je karakter blijft zitten zoiets, maar dat je er wel mee kunt leren om gaan 🙂

 6. Super mooi geschreven meid en we hebben het hier ook al wel samen over gehad maar ik herken me hier heel erg in, Het is een hele moeilijke eigenschap. Het voordeel aan deze eigenschap is dat je zo gedreven bent waardoor alles wat je wil meestal wel lukt maar mentaal kost het erg veel energie en zelfvertrouwen en dat is een nadeel :(. Knap beschreven!

 7. Ja, ik! Echt mega herkenbaar… Altijd het beste willen, en het is NOOIT goed genoeg. En maar ten koste van alles doorgaan, want ja je moet het toch goed doen. Gelukkig heb ik wel mensen in mijn omgeving die me een beetje kunnen afremmen als ik doorsla haha

  1. Die heb ik gelukkig ook! Eerst mijn ouders en nu Geert, die me ook precies doorheeft, haha!

 8. Heeeel herkenbaar! Dat van jou is nog niets! Ben van vwo naar havo naar hbo ( 3 verschillende studies ) en nu naar wo gestuiterd. Ik moest het hier maar eens bij laten dacht ik zo 😉

 9. Wat knap dat je het toch hebt gehaald, dat bewijst dat je naast het feit dat je dat je bang bent om te falen je wel heel sterk in je schoenen staat en daarnaast ook vecht voor wat jij wilt!
  En eigenlijk herken ik mijzelf hier best wel in. Ik vraag liever ook niet om hulp en anders is het op het aller laatste moment, doe het liever allemaal alleen.
  Goed geschreven en petje af dat je nu juf bent:)!

 10. Hallooo Mariekeeeee! Hier iemand die niet bang is om te falen, maar wel iemand die bang is om hulp van anderen te vragen. Niet in mijn werk als ik iets niet weet, maar meer op persoonlijk vlak. Als ik zelf wel hulp nodig heb, omdat het eigenlijk niet goed met mij gaat, maar ik mijn masker op hou en doe alsof het wel goed gaat. Ik vind dat je wel enorm veel lef hebt om dit te plaatsen, want dit is niet makkelijk. Supergoed van je! En goed is inderdaad goed genoeg, probeer het los te laten, maar dat heeft tijd nodig.

  1. Halloooooo, ik snap je punt! 🙂 Al ben ik op dat vlak door schade en schande wel behoorlijk wijs geworden…

 11. Ben jij tevreden als het je eigen goedkeuring heeft of moet de rest van de wereld het ook goed vinden? Toen ik naar mijn eigen tevredenheid ging handelen werd ik een stuk rustiger, gelukkiger, zekerder, tevredener etc etc. Dat is overigens nog niet zo heel lang geleden….. Vertrouw op jezelf. Als jij vind dat het goed is, dan is het ook goed.

 12. Heel herkenbaar! Zelf vind ik het altijd lastig om om hulp te vragen. Ik ben bang om fouten te maken. Af en toe heel vervelend want ik werk mezelf er vaak mee in de nesten. Ik ben wel jaloers op je enorme doorzettingsvermogen en werkhouding. Ik kan soms best een beetje lui zijn 😀

 13. Hmm… Meestal ben ik wel tevreden. Een 6 of een 8 maakt niet uit, zolang ik maar weet dat ik het beste uit mezelf heb gehaald. Maar bang zijn om te falen: zeker weten! Dat ben ik! Als de dood dat een keer blijkt dat ik iets niet aankan. Dus ook ik ben een harde werker en voor een deel ben ik daar ook wel trots op, maar soms denk ik ook: wees nou eens niet zo báng want elke keer komt het toch weer goed!

 14. Bang om te falen ben ik niet, bang om de volgende stap te zetten ben ik wel. Achteraf gezien had HBO misschien beter bij me gepast maar nu ben ik al bijna halverwege mijn master dus kan ik net zo goed doorgaan. Al ben ik wel jaloers op je vrije tijd, blog, bedrijf en sociaal leven. Ik probeer mijn blog op de bouwen maar de rest is ver te zoeken, haha.

 15. super knap dat je je vwo diploma hebt gehaald. ik heb daar echt niet genoeg inzet voor. Helaas heb ik wel faalangst tijdens toetsen.. Maar ik hoef niet zo veel te doen om de havo te halen, dus dat scheelt dan weer.

  Veel succes met het afronden van de pabo (:

 16. Helemaal herkenbaar! Ik vind het echt heel knap dat je je atheneum hebt gehaald! En snap dat het voor jezelf als falen voelt maar echt ik denk dat heel veel mensen dat ook wel hadden gewild. Leuk dat je nu de pabo doet, succes!

 17. Hallo Marieke,
  Ik vind het een heerlijk openhartig blog, waarin je je gevoelens en drijfveren heel erg mooi onder woorden hebt gebracht…Vaak gaan dingen anders dan je wil of wenst, maar ook dat heeft altijd een reden, om er uit te leren of om andere dingen te gaan ontdekken of ze via een omweg toch te bereiken..
  Het schijnt eigenlijk niet meer te mogen om het hoogst haalbare niet te willen of kunnen bereiken en wij worden van alle kanten gepushed om dat ook te halen…ook hebben we graag de gehele regie van ons eigen leven in de hand maar helaas……dat gaat niet lukken en moeten we ook leren om dat te accepteren…

 18. Daar heb ik zeker ook last van. Het is alleen geen faalangst (dat werkt anders), maar een bepaalde vorm van perfectionisme, namelijk gericht op idioot hoge eisen stellen aan jezelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.