PERSONAL | Mijn sport? Paaldansen!

paaldansen

In mijn ‘Bye Bye Buikje’-dagboeken schreef ik dat ik een uur ging fitnessen in de dansstudio waar ik lid van ben. Ook schreef ik al een keer dat ik binnenkort op zou biechten wélke sport ik dan precies doe. Het duurde even voordat ik mijn ballen weer terug had gevonden, maar nu mag iedereen het weten. Ik doe aan… paaldansen.

Bekomen van de schrik? Mijn moeder ook nog steeds niet. Snap ik best, hoor. Als je aan paaldansen denkt, denk je toch op z’n minst aan de Burlesque variant. Met kanten ondergoed, sexy jarretels en hoge hakken. Nou, ik zal je een geheimpje vertellen: paaldansen is alles behálve sexy. Onhandig en lomp komen meer in de buurt. O, en het is ook nog eens hartstikke zwaar en moeilijk. Kom maar op met die abs!

Hoe het begon…

Het begon allemaal een paar maanden geleden (nog vóór dat celebrity gedoe). Vriendinnetje Nicole doet al jaren aan paaldansen en op een dag konden haar andere vriendinnen niet mee naar de les. Ze vroeg al tijden of ik niet een keer mee wilde voor een proefles en nu moest het er maar eens van komen. Nicole moest me een beetje mee slepen en ik belde haar wel vijf keer op voordat we gingen (‘Maar wat moet ik dan áán?!’), maar… ik vond het super leuk!

Pole fitness

Ik vergelijk paaldansen altijd een beetje met turnen. Je doet ook ‘kunstjes’, maar dan in de paal. Pure krachttraining! Sterker nog, tot nu toe heb ik nog geen enkel danspasje gezet, dus pole fitness komt meer in de buurt. Het leuke is alleen, dat je telkens wat nieuws leert. Dat motiveert ontzettend! Tijdens de eerste proefles hing ik al op z’n kop in de paal. Oké, met een beetje hulp, maar toch.

Hoe ziet een les eruit?

Ik volg één uur per week paaldansles bij Dansstudio Suus! in Arnhem. Voor alsnog blijf ik nog even bij één uur, omdat ik ook al twee keer per week hardloop. Suus heeft 6 palen en in elke les is plek voor ongeveer 16 personen. Meestal sta je met 2 à 3 meiden aan een paal. Dat is alleen maar fijn, want je kunt onmogelijk een uur achter elkaar non-stop in de paal hangen. Het is echt heel zwaar! Vooral voor je armen.

Na de warming-up begin je met je oefeningen. Aan het begin krijg je een stapel papieren met daarop namen van oefeningen. (Ja, elke oefening heeft een naam!) Tijdens de lessen werk je aan deze oefeningen. Wanneer je er één goed onder de knie hebt, kun je ‘m afstrepen. Telkens doet Suus weer een nieuwe voor, waardoor het leuk en gevarieerd blijft.

Het niveau van de meiden verschilt heel erg. Er zijn in de beginnersgroep altijd wel meiden die nieuw zijn én de meiden zijn super lief en behulpzaam. Ik voelde me er meteen erg thuis! Er zijn drie groepen: beginners, intermediate en advanced. Je kunt dus niveaus omhoog gaan.

Hilarisch: mannen die voor het eerst gaan paaldansen.

Waarom paaldansen?

Zoals ik al zei, vind ik het gewoon erg leuk! Het doen van ‘kunstjes’ in de paal vind ik leuk. Vooral als ik – na heel veel oefenen – een bepaalde oefening uiteindelijk kan. Het geeft me ook meer zelfvertrouwen. Ik ben van nature niet sportief (verre van zelfs) en ik ben heel blij dat ik eindelijk een sport heb gevonden die ik leuk vind, waar ik mijn ei in kwijt kan en waar ik blij van thuis kom!

Ja, het is zwaar. Het vergt enorm veel kracht. En nee, die krijg je niet vanzelf (die heb ik ook nog lang niet). En ja, je zit altijd onder de blauwe plekken. Je moet jezelf bij veel oefeningen ‘klemmen’. En ja, dat doet PIJN. Althans, de eerste keren. Het went vanzelf. Je krijgt eelt. (Niet zo hard dat je het voelt of ziet, hoor, haha!). Je moet zoeken naar het goede plekje, zoals ze dat noemen. Het duurt even totdat je de plek hebt gevonden waar het wel fijn zit, staat of klemt.

Maar het is het WAARD.

Paaldansen is niet sexy. Nou ja, het kan sexy zijn. Maar dat duurt lang. Heel lang. Paaldansen is vooral kunstig. Het is écht een sport, waarvoor je de ballen uit je korte broekje moet trainen. Zie het als turnen, maar dan niet op de mat, maar in een paal.

Waarom ik dit schrijf

Waarom ik dit schrijf? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste wil ik het niet verzwijgen, want dan zou het lijken alsof het iets stoms is, terwijl ik het juist hartstikke leuk vind! Ja, er zijn een heleboel vooroordelen over paaldansen, maar dat slaat eigenlijk nergens op. Dat is meteen reden twee. Ik wil laten zien dat paaldansen meer is dan de vooroordelen. Het is een sport. Het is MIJN sport. Eindelijk. Ik heb een sport gevonden die ik leuk vind! Hoera!

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

24 thoughts on “PERSONAL | Mijn sport? Paaldansen!

 1. Leuk dat je dit doet hoor! Ik kan me voorstellen dat het enorm zwaar is. Bij mij in de sportschool worden ook lessen gegeven, en ik zou het eigenlijk ook graag eens proberen. Ken alleen verder niemand in de sportschool en het houdt me nog een beetje tegen om in m’n eentje zo’n les te gaan volgen haha.. Voor nu doe ik gewone fitness en dat vind ik wat minder erg als ik daar alleen sta 😛

  1. Ja snap ik! Bij ons in de dansstudio komen elke les wel nieuwe meiden alleen, maar ik zou het denk ik ook niet zo snel durven 😉

 2. Wat leuk! Mij lijkt paaldansen ook echt enorm leuk, net als yoga. Maar ik ben zo druk met alles dat ik het nog steeds niet geprobeerd heb. Ik was vroeger dol op turnles met gym, dus paaldansen is denk ik echt gaaf om te doen. Niks om je voor te schamen 😉

 3. Ik vind het rare eraan wel meevallen hoor.
  Van m’n klas van vorig schooljaar deed ook iemand paaldansen als sport en die had er ook gewoon plezier in.

 4. Ik heb het ook ongeveer een jaar of langer gedaan. Vond het altijd erg leuk! Weet niet of ik het nu nog durf. Jammer inderdaad dat mensen er zo’n vooroordeel over hebben.

 5. Wat leuk dat je dat doet en dat je er over schrijft! Mij lijkt het inderdaad ook erg zwaar, maar wel heel leuk om te doen. Misschien toch maar eens bij mij in de buurt gaan zoeken naar lessen 🙂

 6. Het lijkt mij zo gaaf! Alleen ben ik bang dat mijn conditie/lenigheid/kracht echt zo slecht is dat ik helemaal niks kan haha. Daarnaast vind ik t te duur om even een tijdje te proberen 🙁

  1. Oh daar hoef je niet bang voor te zijn! Ik ben ook alles behalve lenig en krachtig, maar mij lukt het ook. Je wordt gewoon steeds beter! 🙂

 7. Wat ontzettend gaaf! Gelijk heb je. Als je het verzwijgt is het alleen maar alsof je je ervoor schaamt. En als je straks een plank als buikspieren hebt, is iedereen jaloers! 😉 Fijn dat je een sport hebt gevonden die je leuk vindt!

 8. Ik zie paaldansen als turnen aan een verticale rekstok. Ik heb vroeger fanatiek geturnd en ik had een rekstok in de tuin (de brug met ongelijke leggers was mijn beste onderdeel). Destijds had ik trouwens wél zichtbaar eelt op mij handen en klasgenootjes die probeerden dezelfde oefeningen te doen hadden altijd blauwe knieholten. :p Dat verdwijnt ook op een gegeven moment. 🙂

 9. Superleuk! Ik heb ook een beginnerscursus gevolgd, maar ik miste echt een flink stuk lenigheid 😛 Nu doe ik het al een tijdje niet meer, maar ik zou best nog eens wat lessen willen volgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.