PERSOONLIJK | Ga jij stemmen?

19 maart mogen we weer stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tenminste, als je 18 jaar of ouder bent. Op dit moment val je over de reclames die vragen of je alsjebliéft komt stemmen, want veel mensen zijn afgeknapt op de huidige politiek, hebben er geen vertrouwen meer in en gaan daarom niet stemmen. Ik ben wel benieuwd: ga jij stemmen?

Ik wel. Ik vind zelf namelijk dat je moét stemmen (als je 18 jaar of ouder bent). Ik snap dat veel mensen teleurgesteld zijn, maar je kunt maar op één manier invloed uitoefenen: door te stémmen. Door te roepen dat je teleurgesteld bent, bereik je niet zoveel. Tenzij je zelf een partij gaat opstarten, natuurlijk.

Ikzelf twijfelde ook nog wel tussen verschillende partijen. Natuurlijk wist ik wel in welke richting ik zou kiezen, maar ik wilde me nog even goed verdiepen in de plannen van verschillende partijen voor mijn woonplaats, Arnhem. Dat vind ik namelijk altijd belangrijk bij de gemeenteraadverkiezingen. Ik ben me gaan oriënteren aan de hand van 2 verschillende kieswijzers, waar je – naast je eigen mening – kon vergelijken waar welke partij zat met zijn standpunt. Interessant! Vind ik.

En dan nu de hamvraag: ga jij stemmen? En ik ben ook wel benieuwd hoe jullie je oriënteren op de meningen? Gebruiken jullie ook kieswijzers?

Ik gebruikte trouwens de kieswijzers Kieskompas en De stem van Nederland.

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

50 thoughts on “PERSOONLIJK | Ga jij stemmen?

 1. Ik ga zeker stemmen. Ik vind dat als je niet gaat stemmen je ook niet moet zeuren over het beleid wat gevoerd wordt. Stemmen betekent immers zoals jij ook schrijft dat je je mening kan geven.

  Ik weet alleen nog niet waar ik op ga stemmen. Wist trouwens niet dat die kieswijzers ook voor deze verkiezingen zijn… Wij hebben hier erg weinig reclame van partijen gehad, dus ik heb niet echt een idee wat ze willen.

 2. Ik ga ook stemmen! Zoals jij al zegt, wil je dat er iets verandert dan kun je het niet maken om niet te gaan stemmen. Ik heb mijn stem bepaald met de kieswijzer van de gemeente Enschede en heb me daarna nog even goed verdiept in ‘mijn’ top 3 partijen, zodat ik ik nu zeker weet dat ik op de goede partij ga stemmen.

 3. Ik ga voor het eerst stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Landelijk stem ik altijd, nog nooit overgeslagen, maar nu ga ik dus woensdag ook stemmen. Op de site voor de verkiezing hier stond een link naar een stemwijzer en die was geheel gericht op mijn eigen woonplaats! Heel handig, want er zijn wat belangrijke zaken hier die wel of niet doorgaan. Ik ben wel een twijfelaar. Kan soms nog twijfelen over mijn stem als ik richting het stemhokje loop. Deze keer weet ik het gelukkig al wel. Ik ga woensdag op Groen Links stemmen.

 4. Ja, ik ga stemmen. Ik vind het belangrijk dat je het kleine beetje invloed dat je kan uitoefenen ook gebruikt. Dit is mijn eerste gemeenteraadsverkiezing in mijn ‘nieuwe’ woonplaats dus ik moest me zeker inlezen. Ik gebruikte stemwijzers en heb daarna de partijprogamma’s van de partijen gelezen waar ik op uit kwam en zo bepaald welke mijn stem zou krijgen.

 5. Ik ga absoluut stemmen, heel wel mensen klagen maar wat, dan vind ik ook dat je je eigen steentje bij moet dragen. Als je niet stemt en politiek niet belangrijk vind is dat prima maar dan moet je er ook verder niet over klagen. Ik vind het wel moeilijk want ik heb me niet zo verdiept in lokale politiek dus ik twijfel nog. Ik heb al wel zo’n test gedaan dus ik weet een beetje waar het om gaat.

 6. Ik heb kieskompas ook gedaan. Die andere kende ik niet, maar toen ik hem net probeerde bleek dat mijn gemeente daar niet meedeed… Maar ik ga zeker stemmen.

 7. Ik ga niet stemmen. Ik ga wel stemmen tellen.

  Als ik een duidelijke mening had gehad over de gemeente, dan zou ik stemmen. Maar eigenlijk heb ik dat niet. Bij de landelijke verkiezingen stem ik wel weer mee.

 8. Ik wil zeker gaan stemmen maar waarop? Dat is bij mij de grote hamvraag. Ik heb me er zo niet mee bezig gehouden omdat het even niet zo lekker ging en dus wel andere dingen aan me hoofd had. Maar ik wil me er vandaag en morgen wel even in gaan verdiepen, want zoals je zegt dit is je kans om invloed uit te oefenen met je stem.

 9. Ik vind inderdaad dat je niet mag zeuren als je niet hebt gestemd. Daarom stem ik zelf eigenlijk altijd. Dit jaar ga ik echter niet stemmen, omdat ik bij mijn vriend woon; dit is in een andere gemeente dan waar ik nu nog officieel (op papier) woon. Daarom heb ik eigenlijk niets te maken met die gemeente en heb ik besloten om niet te gaan stemmen daar, omdat het me niet uitmaakt. Als ik echter in mijn eigen gemeente had kunnen stemmen, was ik zeker gegaan.
  Kieswijzers vind ik ook altijd wel fijn, hoewel ik vrijwel altijd bij dezelfde partijen uit kom, haha!

 10. Voor de gemeenteraad heb ik nog nooit gestemd, landelijk altijd wel maar ook daar ben ik van mening dat het uiteindelijk niet uitmaakt wat je stemt, omdat het toch altijd weer dezelfde partijen zijn die aan de macht komen omdat we nu eenmaal in Nederland een zgn 3-partijenstelsel hanteren waardoor jouw partij altijd net water bij de wijn moet doen op de punten die jij belangrijk vond waardoor je juist voor die partij bent gegaan. Een paar jaar geleden viel het kabinet met Rutte als premier, vervolgens komen er verkiezingen en hop Rutte wordt opnieuw premier en alles reilt en zeilt weer op dezelfde voet verder… Is er echt iets veranderd? Nee, partijen schreeuwen moord en brand over wat er moet veranderen maar uiteindelijk verandert er niks of durven ze gewoon hun standpunt niet hard te maken…

 11. Aangezien mijn gemeente pas is gefuseerd met een andere gemeente, mogen wij hier nog niet stemmen. Ik geloof dat wij over een half jaar mogen stemmen. Op zich wel prettig, nadat alle stemgektes al weer over zijn. Sinds ik mag stemmen heb ik dat altijd gedaan. Voor mij is het ook gewoon iets dat je moet doen. Al weet je niet wat je moet stemmen, dan kan je altijd blanco stemmen. Ik orienteer mij meestal door wat er de afgelopen jaren is gebeurd, en met behulp van de stemwijzers.

 12. Ik ga zeker stemmen. Ik vind het echter wel jammer dat de informatievoorziening van de partijen binnen mijn gemeente zo slecht is en zo laat op gang is gekomen.

 13. Ik heb net door jou het Kieskompas gedaan, en het komt wel aardig in de buurt van wat ik al wilde stemmen. Maar leuk om te zien hoe de verschillende partijen in Amsterdam over alles denken!

 14. Ondanks dat wij net 2 jaar hier in deze gemeente wonen en ons er helemaal niet echt in verdiept hebben, gaan wij wel stemmen. Normaal slaan we het een beetje over, maar omdat wij hier de komende jaren blijven wonen en ook inspraak willen hebben. Daarom hebben wij wel de kieswijzer gedaan allebei.

 15. Ik ga zeker stemmen. Dat kan bij de basisschool waar ik tegenover woon, dus dat is ideaal. Ik heb wel de Stemwijzer ingevuld, maar wist eigenlijk al wat ik ging stemmen.

 16. Ik weet alleen nog niet op welke partij. Ga de stemwijzer en kieskompas raadplegen, wist niet dat dat kon voor de gemeenteraadsverkiezingen. Thanks!

 17. Ik ga zeker stemmen, want tja ….wie zwijgt stemt toe tenslotte….Ik heb een aantal verkiezings flyers gelezen, volg vaak het gemeentebeleid op en in de media, bij ons in de gemeente…ook heb ik kieskompas geraadpleegd….

 18. Stemwijzers etc. Zijn er voor onze gemeente niet; ook hier kwam de informatie laat op gang. De ene partij kwam uiteindelijk met een glossy op de markt?? De ander met een flyer, maar ook de nodige met niks. Ik lees verder in de krant en op internet, maar het blijft lastig. Ik denk dat ik voor het eerst eens ga afwijken door een plaatselijke en niet een landelijke partij te kiezen.

  1. Ja idd, ik dacht ook: doe gewoon een flyer op krantenpapier en geef de rest van die centen weg aan een club/ organisatie oid die ze echt nodig heeft?… Ze zullen wel sponsors hebben, maar toch….

 19. Nee, ik heb geprobeerd de stemwijzer goed in te vullen; Maar ik weet het niet. Het feit dat alles een strikvraag lijkt, maakt het moeilijk. Alles heeft een keerzijde. Ik ben het niet met een partij eens, maar ook niet oneens met een andere. Misschien moet ik mij er echt eens in verdiepen. Want kiezen voor een partij waar ik uiteindelijk geheel niet achter sta, heeft ook geen zin.

 20. Ik heb inderdaad gestemd, wist niet goed waarop.. Heb op internet naar verschillende stemwijzers gekeken, maar mijn gemeente kon ik uiteindelijk maar bij 1 stemwijzer vinden!! Toen ik enkele vragen beantwoord had, kwam eruit dat ik ‘blanco’ moest stemmen.. dacht het dus ffe niet hé.. Om eerlijk te zijn interesseerde het mij (net als de rest van Nederland) vrij weinig..:(

  1. Haha een blanco advies? Wist niet eens dat dat KON! Ik ga zo stemmen! Zit nog in de bus op weg naar huis 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.