PHOTOSHOP EN MEDIAWIJSHEID | Bijna alle leerlingen staken hun vinger op… Schokkend!

Photoshopping real women into cover models
Daarnet las ik de (geweldige) blog van Miss Lipgloss waarin ze het bovenstaande filmpje liet zien. Ik weet dat velen van jullie haar blog ook lezen en jullie zullen het filmpje misschien al gezien hebben, maar toch wil ik hem zelf ook nog delen. Niet alleen omdat ik weet dat er ook lezers zijn die haar niet volgen, maar ook omdat ik er nog wat aan toe wil voegen. Ik moet mijn ei kwijt. Het zit namelijk zo…

Mediawijsheid
Op stage heb ik de afgelopen week een lessenserie Mediawijsheid gegeven. Ik doe namelijk de pabo en ben op dit moment aan het afstuderen in groep 7 en sta daar drie dagen per week voor de klas. De lessen Mediawijsheid gingen o.a. over omgaan met internet en social media, nepberichten, spam en digitaal pesten, maar óók over de reclamewereld en het effect van photoshop.

Bijna álle kinderen staken hun vinger op…
De meeste kinderen wisten niet wat photoshop was en dat bijna alle foto’s in tijdschriften gephotoshopt worden. Ik vroeg de klas wie er weleens onzeker werd over foto’s van een tijdschrift of reclamebord. In eerste instantie gingen er twee vingers de lucht in. Totdat ikzelf ook mijn vinger opstak. En mijn mentor (de groepsleerkracht) ook. Het resultaat was schokkend. Bijna alle vingers gingen één voor één de lucht in. Alsof ik naar een tv-programma zat te kijken. Weet je wel? Dat je ze één voor één elkaar ziet aankijken en dat ze dan tóch hun vinger op durven steken. Ik vond het heftig.

Ze wisten niet wat photoshop was
Deze kinderen zijn namelijk allemaal rond de leeftijd van 11 jaar. 11! En nu al worden ze verschrikkelijk onzeker gemaakt door deze maatschappij. Ja, ook ik stak mijn vinger op. Maar met één verschil: ik wéét wat photoshop doet. Ik wéét dat het niet echt is. De kinderen wisten dat niet. Zij zagen alleen maar voorbeelden. Prachtige, slanke vrouwen (en mannen), met glanzend haar en mooie kleren. Dat wilden zij ook. Geen wonder! Dat wil iedereen. Totdat je beseft dat het helemaal niet écht is.

Ik gun ze een onbezorgde jeugd
Ik zou zo graag willen dat photoshop alleen nog gebruikt werd om kleuren aan te passen en foto’s te verkleinen. Of om coole grafische effecten mee te maken. Maar nu houden we gewoon iedereen voor de gek. En het ergste is: het wordt steeds erger. Ik heb een onbezorgde jeugd gehad waarbij ik me niet echt druk maakte over de vrouwen in een tijdschrift. Dat gun ik mijn stagekinderen ook, maar ik ben eigenlijk bang dat het al te laat is.

Ik heb ze op het hart gedrukt dat het nep is en dat de modellen er in het echt óók niet zo uitzien. Dat het niet gaat om hoe je eruit ziet, maar dat het gaat om wie je bent. Dat iédereen er mag zijn. Ik hoop dat ze inzagen wat ik bedoel. Want ik gun het ze zo erg, die onbezorgde jeugd.

Zit je toevallig ook in het onderwijs en wil je ook een lessenserie Mediawijsheid geven? Het is heel erg aan te raden; de kinderen waren razend enthousiast. Je vindt de serie hier.

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

 

22 thoughts on “PHOTOSHOP EN MEDIAWIJSHEID | Bijna alle leerlingen staken hun vinger op… Schokkend!

 1. Heel interessant! Ik vraag me eigenlijk af of mijn leerlingen (tweede klas basis/kader) dit weten. Misschien ook maar eens een les over geven!

 2. Wow wat heftig dat je dit ook echt in de klas hebt gezien. Photoshop heeft zoveel nadelen vooral in de mode en beauty industrie 🙁

 3. Dit is zo waar! Door Photoshop krijg je echt een onrealistisch beeld van de gemaakte standaard. Pas was ik ook gephotoshopt…. Resultaat was bizar. Unrealistisch. Als je mij niet kennen, zou je denken dat het waar was.

 4. Moet zeggen dat ik vroeger toen ik jong was ook al onzeker werd door alle media en dergelijke…
  Maar vind het goed dat je er aandacht aan geeft in de klas.
  Zelf sta ik helaas niet meer voor de klas, maar hopelijk in de toekomst wel weer en dan wil ik ze dit ook meegeven!

 5. Dit filmpje is vorige week op het eetstoornisforum geplaatst waar ik lid van ben. Ik zag het toen voor het eerst. Zelf heb ik net mijn eetstoornis overwonnen, maar als ik dit lees, over jouw leerlingen….. Ja, dan biggelen de tranen weer over mijn wangen. Ik vind het zo erg dat dit die kinderen op die leeftijd al zo beïnvloed. Heel goed dat je er aandacht aan besteed. Dat zou op alle scholen moeten gebeuren. Djw.

  1. Het gebeurt gelukkig ook steeds meer. Kinderen moeten ook gewoon léren om te gaan met social media. Ze komen er steeds vroeger mee in aanraking!

 6. Wauw, wat zijn ze veranderd! Ik kende het filmpje nog niet. Het valt me vooral ook altijd op dat ze modellen bleker maken, geen idee waarom dat is? Het is inderdaad belachelijk dat je hier op je 11e al door wordt beïnvloed, maar ik had ook niet echt anders verwacht. Als je op je negende al een mobieltje hebt, word je ook veel jonger geconfronteerd met dit soort dingen… Ik hoop maar dat die kinderen wat gehad hebben aan jouw lessen. 🙂

 7. Heftig filmpje. Mooi om te zien dat ze tot het inzicht kwamen dat ze goed zijn zoals ze zijn en hun imperfecties verkozen boven het ideaalbeeld 🙂

 8. Tja….. Photoshop kan zo een onrealistisch beeld van mensen scheppen, en er zal menig mens een verkeerd zelfbeeld aan over kunnen houden…ik word er niet vrolijk van dat men dit doet, maar vooral blijft doen…het is namelijk helemaal nergens voor nodig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.