Als de zomer niet naar ons toe komt, dan halen wij de zomer wel zélf in huis. Meet Denise, mijn vriendinnetje sinds de middelbare school en de beste bakster die ik ken. Ze is zo lief om af en toe een recept met jullie te delen. Vandaag: Cheesecake met witte chocolade en frambozen!
Dit is echt een lekker zomers taartje: stevige bodem, zachte roomkaas, witte chocolade en dan ook nog eens frambozen! Heerlijk! Mijn schoonzusjes hebben deze taart al een keer gebakken met Pasen, helaas had ik toen een beetje teveel gegeten om er van te proeven, dus daarom zelf maar een keer geprobeerd. En wat een succes! Als we nou eens allemaal deze taart gaan maken, blijft het lekkere weer misschien wel wat langer bij ons… Het proberen waard!
Het recept komt hier vandaan. Hier gebruikten ze poedergelatine, maar helaas hadden ze dat niet in de Albert Heijn. Waarschijnlijk kan je het wel vinden in de Toko, onder de naam agar agar, dat is een vegetarisch variant. De blaadjes-variant werkt echter even goed!
Ingrediënten:
– 200g biscuitjes
– 100g boter, gesmolten
– 250g bevroren frambozen (Albert Heijn), of gewoon verse
– 2 theelepels kokend water
– 3 ½ theelepels poedergelatine, of 3 gelatine blaadjes (Dr. Oetker)
– 180g witte chocolade, in stukjes
– 500g mon chou (of andere roomkaas)
– 75g fijne kristalsuiker
– 1 theelepel vanille extract
– 185ml koffiemelk (light)
Hoe maak je het?
1. Allereerst moet je de frambozen ontdooien, als je de bevroren variant gebruikt. Als je ze gewoon op een bordje legt en die wegzet op het aanrecht, duurt het ongeveer een uurtje. Je kunt ze natuurlijk ook ontdooien in de magnetron, of, nog beter: de avond van tevoren in een kommetje in de koelkast uit laten lekken (maar dat was ik natuurlijk vergeten…).
2. Vet nu een springvorm van 23cm in, en bekleed de bodem met bakpapier.
3. Doe de biscuitjes in een keukenmachine en maal deze helemaal fijn. Als je geen keukenmachine hebt, doe je het gewoon met je vuisten (duurt wel wat langer, kan je wel lekker je agressie kwijt), of je doet ze in een stevig boterhamzakje en rolt er daarna met de deegroller overheen.
4. Smelt de boter en vermeng deze met de koekkruimels. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm. Zet de vorm in de koelkast om alvast wat steviger te worden.
5. Smelt nu de chocolade au-bain-marie, of gewoon in de magnetron.
6. Het originele recept gebruikt poedergelatine, maar dat kon ik in de Albert Heijn helaas niet vinden, daarom heb ik gelatine blaadjes moeten gebruiken: doe 3 blaadjes in een kommetje met koud water. Dit laat je ongeveer 5 minuten staan (dus dit kan je doen terwijl je de chocolade aan het smelten bent, multitasken!). Ondertussen zorg je ook dat je de waterkoker aanzet.
7. Als het water gekookt heeft doe je 2 eetlepels warm (kokend) water in een ander kommetje. Vervolgens knijp je de gelatineblaadjes uit, en doe je ze bij het warme water zodat ze oplossen.
8. Vervolgens doe je de mon chou (of andere roomkaas) in een grote kom, samen met de suiker en het vanille extract. Mix dit met een elektrische mixer totdat een glad mengsel ontstaat.
9. Voeg nu de gesmolten chocolade toe en mix nogmaals.
10. Daarna doe je de koffiemelk erbij, eventueel nog wat sap van de frambozen en daarna gelatine. Zet de mixer op een langere stand, en mix tot alle ingrediënten opgenomen zijn.
11. Als het mengsel er mooi glimmend uitziet stop je met mixen, en roer je de frambozen er doorheen. Pak de vorm er weer bij, en verdeel het mengsel over de bodem.
De cheesecake moet nu nog opstijven in de koelkast: het liefst de hele nacht (je kan deze taart dus prima een dag vantevoren maken) maar na een paar uurtjes is ‘ie stevig genoeg om te eten. Wij konden natuurlijk niet wachten, dus we hebben hem dezelfde avond nog als toetje gegeten. Lekkerrr!
Foto’s: ©Denise Meyer
ziet er lekker uit, ga ik zeker een keer maken als ik tijd heb! 🙂
…en dan is het soms zo jammer dat je allergisch bent voor melk, ziet er goed uit Denise!
Uhu. Ik mis het nu al!
Alpro soja heeft ook koffiemelk 🙂 ennn dan moet je denk ik nog iets verzinnen voor de roomkaas denk ik 😛
Lief van je gedacht, maar helaas mag ik ook geen soja 🙁