5 x zo maak je mooie reisfoto’s met je telefoon!

fotos-telefoon

Ik hoor het steeds vaker: ik neem alleen m’n telefoon mee op vakantie en laat m’n camera lekker thuis. Scheelt een hoop gezeul en mijn telefoon maakt super goede foto’s! Je hebt helemaal gelijk als je dat doet. Zelf kan ik het niet over m’n hart verkrijgen om m’n spiegelreflex thuis te laten als ik op reis ga, maar toegegeven: ik sjouw me altijd een ongeluk en ik schiet ook áltijd van elk hoogtepunt een foto met mijn telefoon. Dat doe ik omdat ik mijn reisfoto’s graag live op Instagram wil delen, maar ook voor het geval m’n camera gestolen wordt… Het is echt mijn nachtmerrie om zonder foto’s te komen te zitten! En toegegeven: nu ik steeds meer reisfoto’s maak met mijn telefoon, ben ik diep onder de indruk. Vandaag deel ik mijn 5 beste tips met je waardoor je de meest prachtige reisfoto’s maakt met je telefoon! Het enige wat je nodig hebt is een mobiele telefoon met een goede camera. En ja, alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt én bewerkt met mijn telefoon!

fotos-telefoon

1. Zorg voor voldoende licht (en fotografeer eens in de schaduw!)

Als videograaf kan ik het niet vaak genoeg zeggen: zorg voor voldoende licht! Je onderwerp kan nóg zo mooi zijn, maar zonder licht gaat het echt niet lukken. Je foto zal een heleboel ruis krijgen en dan kan je zoveel bewerken als je wilt, maar echt mooi wordt hij nooit. Máár, een heel fel zonnetje is óók niet fijn voor je foto. En je allerergste nachtmerrie? De plek die je wilt fotograferen ligt voor de helft in de schaduw en voor de helft in de felle zon. Probeer de hoek zo te kiezen dat je dan één van beide hebt: dus óf zon óf schaduw. Niet allebei, dan krijg je té donkere vlekken.

Verder is schaduw niet meteen je grootste vijand. Op bruiloften roept iedereen vaak: ‘Oh, yes, een zonnetje! Da’s mooi voor de foto!’ Maar eigenlijk is dat niet waar. Een flauw zonnetje is natuurlijk fijn, maar heftige zon maakt een foto niet mooier. Het licht is veel te fel en iedereen gaat meteen met z’n ogen knijpen. Wees daarom niet bang om foto’s te maken in de schaduw! Je denkt misschien dat je foto’s daar niet mooi van worden, maar niets is minder waar.

Gelukkig worden de camera’s van mobiele telefoons steeds beter. Zo heeft de iPhone 7 een groter diafragma, waardoor de sensor veel meer licht op kan nemen en je ook met weinig licht steeds betere foto’s kunt maken. Like!

fotos-telefoon

2. Speel met de instellingen van je camera

Tegenwoordig kun je ook héél veel instellen op de camera van je telefoon. Zo kun je het object waarop je wilt focussen aantikken, waardoor hij daarop scherp stelt. En op de meeste telefoons kun je ook het licht heel makkelijk instellen, door op het scherm te drukken en hem met de plus en min lichter of donkerder te maken. Maar je kunt nog véél meer instellen! Het contrast, de kleurverzadiging en de scherpte bijvoorbeeld. Klik gewoon alle opties eens aan en bekijk wat er gebeurt. Je kunt toch niks fout doen!

Ook fijn: de selfie-camera’s aan de voorkant van je telefoon worden ook steeds beter! Die van de iPhone 7 heeft nu een nieuwe lens met 7 megapixels, heldere kleuren en een automatische beeldstabilisatie voor scherpere foto’s. Dat is – zeker op reis – toch wel érg fijn! Want geef toe, je maakt nergens zoveel selfies als op vakantie, toch?

fotos-telefoon

3. Gebruik een ‘grid’

Een ‘grid’ zijn eigenlijk hulplijnen, die ervoor zorgen dat je gemakkelijker rechte foto’s maakt. Dat klinkt misschien heel overbodig, maar zeker bij landschappen zijn foto’s vaak scheef. Let maar eens goed op de horizon! Dat kun je makkelijk voorkomen door ‘grid’ aan te zetten. Op mijn telefoon heet dat ‘hulplijnen’. Je krijgt dan lijnen en vlakken op je scherm te zien, waardoor je veel makkelijker rechte foto’s maakt. Handig!

fotos-telefoon

4. Gebruik continu opnames

Gaat er iets gebeuren wat je per se goed op de foto wilt krijgen? Bijvoorbeeld iets wat snel voorbij komt, zoals een wild dier? Gebruik continu opnames! Je telefoon maakt dan een heleboel foto’s achter elkaar, waardoor de kans dat er een goede foto tussen zit veel groter is. Een beetje hetzelfde idee als de ‘sportstand’ op een camera.

fotos-telefoon

5. Bewerk je foto’s met leuke apps

En dan het allerleukste gedeelte (vind ik zelf): de foto’s bewerken! Er zijn super veel apps te vinden waarmee je foto’s kunt gebruiken, gratis of betaald. Zelf gebruik ik altijd gewoon Instagram. Ik weet dat anderen zwéren bij andere apps, maar zóveel tijd wil ik er nou ook weer niet in steken. Maar, ik gebruik wel meer dan alleen de filters. Geloof me, dat maakt veel verschil! Vaak kies ik een filter als basis (‘Mayfair’ is mijn favoriet) en daarna bewerk ik de foto verder door rechts onder op ‘bewerken’ te drukken. Vervolgens klik ik altijd nog even op ‘contrast’ en ‘structuur’ en soms ook op ‘verzadiging’ en ‘accenten’. Daar worden je foto’s echt zoveel mooier van!

Let wel: Instagram maakt je foto’s véél te klein. Zet daarom in je account het vinkje even op ‘oorspronkelijke foto’s opslaan’. Dan slaat hij je bewerkte foto’s ook in het groot op op je telefoon!

fotos-telefoon

Heb jij nog goede tips voor mooie telefoonfoto’s? Apps of andere tips? Ik lees ze graag!

♥ Mariek

** Advertorial **

Deze blog opslaan op Pinterest:

fotos-telefoon

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

2 thoughts on “5 x zo maak je mooie reisfoto’s met je telefoon!

  1. Wat een mooie foto’s en handige tips! Ik kan echt geen mooie foto’s maken met mijn telefoon, dus ik doe niet eens pogingen meer. Ik maak toch tig foto’s met mijn spiegelreflex camera en zet die daarna op mijn telefoon en computer. Mijn telefoon heeft een slechte camera, dus de kwaliteit is gewoon sowieso niet mooi, jammer genoeg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.