REISGIDS KROATIË | Battle of the travel guides!

reisgids

reisgids

Reisgidsen, daar kun je er niet genoeg van hebben. Als wij op reis gaan, gaat er minstens één gids mee en we hebben inmiddels dan ook al een hele verzameling in de kast staan. Reisgidsen moet je gebruiken. Er moeten vlekken en scheuren in komen. Je moet er tips en herinneringen bij schrijven. Je moet ze óveral met je mee dragen. En vervolgens moet je ze in de kast zetten. Een betere herinnering aan je reis bestaat er niet. Maar… welke reisgids is nou het béste? Ik nam de proef op de som en nam naar Kroatië drie reisgidsen mee: van Capitool, Lonely Planet en Globus. Vandaag de battle of the travel guides… Wie wint?

reisgids

1. Globus – Istrië ontdekken en beleven

Deze reisgids van Globus had ik al, omdat ik al eens eerder naar Kroatië was geweest. Toen verbleven we in Porec, dat in Istrië ligt. Deze vakantie zijn we niet in Istrië geweest, maar omdat ik het boek al eens eerder gebruikt heb én omdat we vaker reisgidsen van Globus hebben gebruikt (we hebben er inmiddels vier) kan ik er zéker een zinnig woord over zeggen.

De reisgidsjes van Globus zijn klein en licht, wat érg makkelijk is als je het gidsje in je rugtas mee wilt nemen. Voor €4,99 neem je het Nederlandstalige gidsje mee bij de Boekenvoordeel; erg goedkoop dus! In deze reisgidsjes wordt alles kort besproken. Je vindt dus beknopte informatie over veel verschillende dingen. Leuk als je wat meer wilt weten, maar voor wat diepgang moet je niet bij deze gidsjes zijn. Er staan wel veel foto’s in, wat ik stiekem wel erg fijn vind. Wat ik erg leuk vind bij deze gidsjes zijn de top 10 hoogtepunten. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik een andere top zou maken, het blijft leuk om te lezen.

Algemeen: 7
Informatie: 7
Foto’s: 8
Top 10: 7
Compleet: 6

Trefwoorden: compact, goedkoop, beknopt

reisgids

2. Lonely Planet – Croatia

De Lonely Planet: dé reisgids als je het velen vraagt. Maar ik had er nog nooit één gelezen. Van mijn schoonouders kregen we dit exemplaar vlak voor onze reis. Eindelijk tijd om hem te ontdekken!

In tegenstelling tot de Globus is de Lonely Planet juist enorm dik en zwaar. Daarentegen bevat hij wel véél meer informatie. Je betaalt er dan ook meteen een stuk meer voor: €20,99. Als ik heel eerlijk ben, vind ik het zelf wel een béétje een nadeel dat hij alleen in het Engels te lezen is, maar het went prima. Er staan niet veel foto’s in, maar er is wél een mooie top 17 aanwezig. Daarnaast staan er diverse autoroutes en andere leuke overzichtjes in. De LP is gewoon heel compleet en voelt voor mij een beetje als een reisgids voor échte reizigers.

Algemeen: 7,5
Informatie: 8
Foto’s: 7
Top 10: 8
Compleet: 9

Trefwoorden: compleet, Engels, overzichtjes

[bol_product_links block_id=”bol_5401aafb05034_selected-products” products=”9200000009292912″ name=”Lonely Planet Croatia” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]


reisgids

3. Capitool – Kroatië

De Capitool reisgids kreeg ik opgestuurd door de uitgever. Naar Parijs namen we eerder al een ‘Capitool Compact’ gids mee en die beviel erg goed. Ik was dan ook heel benieuwd naar dit exemplaar.

Capitool bevat minder informatie dan de Lonely Planet, maar toch staat er genoeg in. Over de meeste bezienswaardigheden viel erg veel te lezen, maar over sommige dan weer wat minder. In Capitool staan een boel mooie foto’s en handige kleine kaartjes. Echt een boek dat je graag en veel door wilt bladeren, op zoek naar inspiratie! Het is geschreven in het Nederlands en kost wel wat: €25,99. Hij is vrij dik en zelfs nog iets zwaarder dan de LP. Ik mis wel een top tien!

Algemeen: 8
Informatie: 8
Foto’s: 8
Top 10: –
Compleet: 8

Trefwoorden: mooi, inspirerend, prijzig

[bol_product_links block_id=”bol_5401ad980f170_selected-products” products=”1001004011507222″ name=”Capitool Kroatië” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

De winnaar…

Welke reisgids wint? Ik vond Capitool het fijnste! Ik merkte dat ik dat boek er gewoon het vaakst bij pakte om lekker in te bladeren. Ook las het gewoon net wat sneller dan de Lonely Planet.

Ik moet er wel bij zeggen dat ik alleen de boeken over Kroatië gekeurd heb, dus misschien denk ik er bij een volgende bestemming anders over. To be continued…

Welke reisgids neem jij het liefste mee in je koffer?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

16 thoughts on “REISGIDS KROATIË | Battle of the travel guides!

  1. Ik heb altijd de boekjes van Globus! Lekker licht én goedkoop! Tegenwoordig kijk ik ook vaak op de site van ‘Youropi’, super veel informatie voor binnen- en buitenland!

  2. Ik twijfel altijd zo erg welke nu het fijnst is! In Australië hadden we de Lonely Planet en die vond ik geweldig, naar Sicilië hadden we zo’n 100% Sicilië mee en die vond ik vreselijk. Maar over Capitool heb ik ook wel veel goede verhalen gehoord.. Nu dus weer 😉

  3. Twee jaar geleden gingen mijn vriend en ik naar Parijs, toen hadden we weliswaar een oud boekje van Marco Polo mee. Die was ook superhandig!
    Volgend jaar staat Hongarije/Tjechie op de planning, dus ik ga waarschijnlijk weer voor boekjes van Marco Polo.
    Heb je daar ook ervaring mee?

  4. Ik ga toch altijd weer voor de Lonely Planet zo fijn vertrouwd. Maar volgens mij hangt het ook gewoon heel erg van de bestemming af. Liever een recente foodprint guide of wat anders dan een verouderde LP. Capitool gidsen heb ik alleen de Nederland versie van (een cadeautje).

  5. Die van Globus zijn handig en niet duur.Thuis ( tijdens je voorbereiding) of ook als je onderweg internet hebt kun je over sommige dingen extra info opzoeken. Ik kijk ook altijd op de sites van de stadjes en de toeristeninfo van het gebied waar we heen gaan voor tips, recente openingstijden én toegangsprijzen van musea, enz. Zeker als je elk jaar een andere bestemming zoekt vind ik de uitgave van duurdere boeken wel heftig want wij komen daar in principe nooit meer terug.

  6. Leuk artikel! Ik vind zelf capitool gidsen ook super fijn. Kleine tip van mij; op het boekenfestijn (ken je misschien wel, staat in verschillende hallen in NL) kun je capitool gidsen kopen voor ongeveer een tientje, gewoon nieuwe. Daar koop ik ze dus meestal (moet je natuurlijk wel een beetje weten waar je op vakantie wil of wat je interessant vind). Maar scheelt zeker wel een hoop geld. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.