Ik hoor het mijn moeder nog tegen mijn vader zeggen: “Zeg, zijn wij eigenlijk wel goed verzekerd voor de wintersport?” Klein detail: op dat moment stonden we al boven op een berg, mét ski’s aan onze voeten.
Mijn vader trok zijn ski’s weer uit en belde meteen de verzekeringsmaatschappij. Maar goed ook, want we waren inderdaad niet verzekerd voor wintersport. Toen hij zijn ski’s weer aantrok en we naar beneden skieden, landde er precies voor onze neus al een traumahelikopter. Oeps…
Als reisblogger ben ik regelmatig op reis en daarom heb ik ook een doorlopende reisverzekering. In eerste instantie dacht ik dat ik op die manier dus sowieso gedekt ben, maar helaas. Er zijn een aantal dingen die je goed moet checken voordat je op reis gaat!
1. Alleen in Europa of wereldwijde dekking?
Die doorlopende reisverzekering is hártstikke handig, maar… ben je alleen in Europa verzekerd of heb je een wereldwijde dekking?
2. Duiken
Hoog op mijn bucket list staat duiken in de zee. Ik gaf Geert niet voor niets een introductiecursus duiken cadeau voor zijn verjaardag!
Als je recreatief gaat duiken wordt dit meestal gewoon door je reisverzekering gedekt, maar bij sommige verzekeraars moet je wél in het bezit zijn van een duikbrevet. Ook moet er een ervaren instructeur in de buurt blijven en hanteren verzekeraars verschillende voorwaarden en uitsluitingen in verband met de risico’s. Even van tevoren checken dus!
3. Wintersport & surfen
Zoals ik al verklapte moet je voor ‘extreme sporten’, zoals wintersport en surfen ook een extra pakket hebben. De dekking sluit je af voor je wintersportspullen (ski’s, snowboards, kleding, e.d.) en heb je gelukkig niet nodig om per brancard en helikopter naar beneden te komen.
In 2013 moesten Geert en ik opgehaald worden door het Mountain Rescue Team. Gelukkig waren we goed verzekerd!
4. Scooter huren
Zelf heb ik in het buitenland helaas een paar zeer ernstige ongelukken met scooters gespot, dus mij zul je daar niet op rijden, maar mocht je dat wél willen doen, dan moet je opletten dat je geen zwaardere scooter huurt dan waarvoor je een rijbewijs hebt. Met een bromfietscertificaat of rijbewijs mag je, net als hier, een scooter huren tot 50 cc. Voor zwaardere scooters (motorfietsen dus) heb je een motorrijbewijs nodig.
5. Eigen risico en maximale vergoeding
Als je, net als ik, veel elektronische apparaten meeneemt op vakantie (dus een spiegelreflex, maar óók een tablet, smartphone, laptop of e-reader) moet je goed in de gaten houden tot welk maximumbedrag je bagage gedekt is. Sommige spullen moet je apart vermelden op de polis, zoals foto-, film- en computerapparatuur, mobiele telefoons en muziekinstrumenten.
Daarnaast heb je nog het eigen risico. De hoogte daarvan verschilt per verzekeraar, maar is meestal zo’n €50-€100.
Oeps… Ik wist dit niet allemaal, hoor! Bij de volgende reis dus maar even éxtra goed mijn reisverzekering checken!
Zeg eens eerlijk: wist jij dit?
Geschreven in samenwerking met Zelf reisverzekeringen
Lees mijn disclaimer
Volg mij op Bloglovin, Twitter, Facebook & Instagram voor dagelijkse updates!
Ook het checken waard: Of je bij je zorgverzekering een buitelanddekking hebt want dan hoef je hem bij je reisverzekering niet aan te zetten! En check inentingen en malariatabletten worden vergoed. Als je vaak naar de tropen gaat dan kan het flink schelen!
Goeie tips, Stephanie!! Vanuit mijn zorgverzekering kan ik inderdaad ook voor een redelijk budget inentingen halen. Scheelt wel, want die krengen zijn best prijzig!
Moet je zeker zorgvuldig doen; soms zit transport naar huis er niet bij in dat is niet grappig als je met een gipsvlucht terug moet.
Zó, zeker een hoop dingen die ik niet wist! Nu is de kans dat ik ooit ga wintersporten vrij klein (lees: heeeeeel ienieminie klein, krijg m’n man niet mee denk ik haha), maar die andere zaken zijn best handig! Ook voor mensen zoals ik die per keer een reisverzekering afsluiten, omdat ik niet zo vaak op vakantie ga 😉
Voor een weekendje weg is een reisverzekering ook handig, wij hebben daarom een doorlopende reisverzekering; het nakijken echt waard ook al wintersport je niet.
Vind ik ook!
Gelukkig was ik niet de enige 😉
Die 50-100 euro eigen risico is meestal per gebeurtenis! Dus heb je altijd last van. En kijk of contant geld ook verzekerd is. Wat ook slim kan zijn… bij je bank heb je soms ook regelingen. Bij de abn amro heb je bv standby service en die regelen alles qua abbo opzeggen. Passen blokkeren in een keer. Meteen een nieuwe. Geld als je nog ergens bent. En abn amro doet die 24 uur per dag. Sommige banken kunnen het geld pas voor hun sochtends regelen. Kan soms wel even duren dus als je in Azië zit.
O ja, dat is ook een goeie!
Gipsvluchten zijn ook niet standaard verzekerd bij wintersport. En als je vaak reist is een doorlopende reisverzekering vaak goedkoper dan steeds een voor korte duur. Maar het is sowieso god om te weten wat je wel en niet hebt. Ook voor dingen zoals pech-service van de ANWB of iets dergelijks in het buitenland 🙂
Ja klopt! De ANWB hebben wij laatst ook weer helemaal uitgezocht.
Ik wist dit helemaal niet! Maar best dat ik het nu weet want duiken is ook iets dat ik enorm graag zou willen doen…
Leuke weetjes die ik vast en zeker zal onthouden als ik op reis ga, want je weet nooit dat je het ooit nodig hebt eh! 😀
Vooral met die scooters wordt veel gesjoemend,ze geven je zomaar een zwaardere mee dan je mag rijden. Gevaarlijk!
Heel handig idd, ik check mijn reisverzekering altijd ruim voordat we weg gaan, zelfs voor korte trips. you never know!