REIZEN | 10 niet-standaard plekken die je gezien moét hebben in Berlijn

winterfeldtplatz3

Winterfeldtplatz

Afgelopen zomer ging ik voor het eerst naar Berlijn. We bekeken de hoogtepunten in twee dagen en kwamen tot de conclusie dat we Berlijn ‘mwa’ vonden. Ik schreef er een blog over en kwam er – door de reacties – achter dat we misschien wel de leukste plekjes van Berlijn overgeslagen hebben. Goed, wij zagen de bijzondere toeristische plekken, maar Berlijn schijnt véél meer te bieden. Ik vroeg daarom of blogger Anne – die sinds kort in Berlijn woont! – een gastblog wilde schrijven met tips. En dat wilde ze, gelukkig!

Afgelopen mei verhuisde ik voor mijn werk plotseling naar Berlijn. Ik was een paar keer eerder voor een kort bezoek in de stad geweest, maar had geen idee wat ik kon verwachten. Nu, een half jaar later, heb ik mijn draai helemaal gevonden. Er is zo ontzettend veel te zien in Berlijn, buiten de standaard toeristische plekken! Marieke vroeg me een lijst te maken met tips voor ‘gevorderden’, mensen die al eens in Berlijn zijn geweest en nu eens wat anders willen zien, of uiteraard voor mensen die zich meteen aan de toeristische meute willen onttrekken.

1. Winterfeldtplatz markt

Elke woensdag en zaterdag vindt er op dit plein in Schoneberg een markt plaats. Mensen uit de regio bieden hier allerlei zelfgemaakte of zelfgebouwde spullen aan. Je kijkt er je ogen uit, en gegarandeerd dat je deze markt niet af komt zonder wat van het overheerlijke eten te hebben geprobeerd. Van de zomer vond je hier bijvoorbeeld vers handgedraaide Caribische sorbets, maar ook nu het wat kouder wordt, is er allerlei lekkers te vinden.

Goltzstrassekaartenwinkel

Goltzstraße

2. De Goltzstraße

Als je toch in die buurt bent: de Goltzstraße is bijzonder de moeite waard. Kleine boetiekjes, tweedehands winkels, DIY-zaakjes. Er is van alles schattigs en pittoresks te vinden. In de straat zit bijvoorbeeld een winkel waar ze alleen bijzondere appels verkopen, en in zijstraatjes zitten een paar schattige cupcake winkeltjes.

3. Schommels in het Gleisdreieck park

Schommels in het Gleisdreieck park. Ik kan je niet precies aanwijzen waar ze staan, maar ergens in dit (overzichtelijke) park vind je 2 grote, metalen schommels. Magisch om als het donker is daar eens op te gaan zitten. Als een kind zo blij. Allemaal lichtjes en geluiden om je heen, de magie van de stad. Terwijl jij hoog de lucht in zwiept. Het lijkt wel of deze schommels speciaal voor volwassenen zijn gemak, zo hoog kun je voor je gevoel gaan!

Parksanssoucci

Park Sans Soucci

4. Park Sans Soucci in Potsdam.

Voor als je meerdere dagen in Berlijn te vinden bent. Je bereikt Potsdam simpel met de S-bahn. Als je Versailles mooi vind, dan is dit park vast perfect voor je om te bezoeken.

5. I due Emigranti

I due Emigranti op de Belziger Straße 38 voor lekker, betaalbaar Italiaans eten. Ik ben niet snel fan van een restaurant. Maar dit plekje heeft mijn hart gestolen. Als je op zoek bent naar een authentiek restaurant in een niet zo toeristische buurt in Berlijn, moet je zeker hier naartoe gaan.

6. Pak een stadsbus

Wat je zeker weten moet overwegen, is een gewone stadsbus (zo’n dubbeldekker!) pakken in de stad, en gewoon een stuk meerijden. Je koopt een kaartje bij de chauffeur, of je hebt misschien al een dagkaart. Leuk is om door Schoneberg te touren, door Mitte en door Charlottenburg (daar zou je anders niet zo snel komen, maar het is er wel mooi). Het is het leukste als je bovenin de bus vooraan zit. Je voelt je net alsof je een rondleiding door de stad krijgt, en je betaalt er haast niets voor. Zo zie je in korte tijd extra veel!

Dussmann

Dussmann

7. Dussmann

Voor boekenfans: Dussmann op de Friedrichstraße 90 met een ‘levende’  muur helemaal achterin de zaak en super goede collectie aan Engelse boeken, goedkoper dan in Nederland. Of voor de grap als je student bent eens gaan kijken bij de uni biblio van de Humboldt, ook in de buurt van de Friedrichtstr s-bahn. Dan lijken de Nederlandse universiteitsbibliotheken ineens wel heel minuscuul.

8. Waterfietsen huren

In de zomer: waterfietsen huren op de Spree bij Treptower park. Dat is pas goed ontspannen. Plus, je ziet de stad eens vanuit een ander perspectief. Het park zelf is overigens ook zeer de moeite waard.

Slotcharlottenburg

9. Schloss Charlottenburg

Schloss Charlottenburg, om even wat geschiedenis mee te pikken. Dit slot stamt uit de tijd van de Pruisische vorsten. Het park om het slot heen is ideaal om even bij te komen, in de omgeving vind je veel leuke (wel wat duurdere) eetgelegenheden.

10. Rathaus Schoneberg

Het schattigste metrostation van Berlijn, te bereiken met de kortste (normale) metrolijn in de stad: Rathaus Schoneberg. Overigens, bij het Rathaus zelf hield Kennedy zijn beroemde ‘Ich bin ein Berliner‘-toespraak.

Er is natuurlijk zo veel te zien in deze stad, dat ik hier maar een kleine selectie leuke dingen uit kon lichten. Overkoepelende tip: stap de deur uit en ga rondlopen. Blijf niet hangen in Mitte, of in Friedrichshain en Kreuzberg. Bezoek ook eens de andere wijken. Je zult merken dat elke wijk in Berlijn bijna een stad op zichzelf is.

Hopelijk heb je bij je volgende bezoek aan Berlijn wat aan mijn tips!

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

9 thoughts on “REIZEN | 10 niet-standaard plekken die je gezien moét hebben in Berlijn

  1. Leuk om te lezen! Wij kwamen in het verleden nog weleens in Berlijn maar bleven dan vaak wel op de meer toeristische plekken hangen maar deze plekken lijken me minstens zo leuk om eens te bekijken!

  2. We zijn naar Winterfeldtplatz geweest voor de markt, maar deze was absoluut niet wat we ervan hadden verwacht. Niet bijzonderder dan de wekelijkse markt in mijn woonplaats en wat mij betreft dan ook niet noemenswaardig.

    1. Ieder zijn eigen mening! 🙂 Ik ben er nog nooit geweest dus ik kan er niet over meepraten.

  3. LEuk! Mijn man en ik gaan in februari naar Berlijn. Heel leuk om de niet standaard plekken ook te bezoeken! We houden zelf erg van muziek (indie/rock/folk) en alternatieve kunst. Als men nog meer tips heeft horen wij dat graag! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.