REIZEN | Berlijn

Berlijn1

♫ Berlin – Take my breath away

Ik had beloofd van elke stad en elk land waar ik heen gereisd ben deze zomer nog een aparte blog te maken met do’s en don’ts. We beginnen met Berlijn, omdat dat de eerste hoofdstad was die we bezochten. Anderen zijn altijd vol over Berlijn, maar wij hadden onze twijfels. Ik weet niet wat het is. Het had gewoon niet de aantrekkingskracht die anderen steden wel hebben. En daarom boekten we steeds maar geen stedentrip naar de Duitse hoofdstad. Maar, deze zomer kwamen we praktisch lángs Berlijn en besloten we te stoppen. Onder het mom van als het niks is, zijn we zo weer weg logeerden we in een camping vlakbij een treinstation. En daar gingen we…

We bezochten de Reichstagwaar we op de glazen koepel klommen. Aardig uitzicht, leuke koepel, maar vooral: een lange wachtrij. En gratis, vooruit. We zagen Unter den Linden en de Brandenburger Tor, waar we broodjes aten op een bankje, terwijl we luisterden naar een doeldelzakmeneer. Het Holocaust monument vond ik het mooist en was één van de dingen die ik per se wilde zien in Berlijn. De stenen zijn heel indrukwekkend en ik vind het een mooie gedachte dat je zelf mag bepalen waar het monument voor staat. Iedereen huppelde maar een beetje door de gangpaden heen, erg bijzonder.

Berlijn2

Berlijn6

Berlijn7

Berlijn8

We gingen naar de Berlijnse muur die veel dunner was dan ik verwachtte, maar door ging tot in het oneindige en versierd was met mooie graffiti van kunstenaars. Indrukwekkend en onvoorstelbaar wat die muur heeft aangericht. Natuurlijk bezochten we ook nog de KaDeWe, wat vooral groot en duur was, maar waar we wel twee kleine spelletjes kochten. Liepen we toch maar mooi met een KaDeWe-tasje naar buiten! Oh, en de wc’s waren helemaal niet zo mooi, wat me aardig tegenviel na de wc’s van Harrods in Londen.

Al met al kan ik zeggen dat ik niet zo kapot ben van Berlijn. Het is er grijs en grauw. Ik weet dat velen dat juist de charme vinden en ik vind het jammer dat we niet de gezellige marktjes konden vinden waar mijn zwager en schoonzus over praten. Het was best leuk en ik ben blij dat ik het gezien heb (je moet er tenslotte wel een keer geweest zijn), maar het valt echt in het niet bij een stad als Boedapest. Oh, Boedapest. Over jou ga ik het een volgende keer hebben, want op jou ben ik een beetje verliefd geworden.

Berlijn11

Berlijn13

Blog 2 1

Blog 2 3

Blog 2 4

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

16 thoughts on “REIZEN | Berlijn

 1. Wat een leuk tasje!

  En ik heb wel een liefde voor Berlijn, maar dat heeft denk ik ook met nostalgie te maken. Ik ging er met de middelbare school heen en het was mijn eerste ‘zelfstandige’ reisje. Slapen in een hostel en cocktails drinken bij een shabby bar in Oost-Berlijn. En natuurlijk Checkpoint Charlie en het bijbehorende museum, dat heeft zoveel indruk op me gemaakt dat ik het niet meer los kan laten.

  1. Dank je! Van Primark! Gisteren fietste er ook al een meisje voorbij die riep: ‘Leuke tas!’ Werd ik vrolijk van 🙂

   Maar ik snap jouw nostalgische voorliefde, hoor! Jeugdherinneringen moet je koesteren 🙂

 2. Leuke foto’s! Wat je schrijft over Berlijn kan ik me in vinden. In eerste instantie was ik ook echt niet kapot van de stad. Maar, zodra je meer buiten de gebaande paden gaat, naar wijken waar niet alleen toeristische dingen te doen zijn, dan is het super charming en leuk. Het probleem is gewoon dat die toeristische stukken helemaal niet leuk zijn en doordrenkt van de oorlogsherinneringen. Dat is de belangrijkste geschiedenis die deze stad heeft. Ik woon nu bijna een half jaar in Berlijn, en pas na een paar maanden ontdekte ik haar ‘ware aard’. Dat is niet per se grauw. Eerder heel vrij, heel open en vriendelijk, juist heel kleurrijk. Maar je moet maar net de juiste plekjes leren vinden. Misschien ooit nog eens een kans geven?!

 3. Ik was er alleen met de Loveparade, dus ik moet nog es terug om de stad écht te ontdekken. Ik word er eigenlijk steeds enthousiaster over, dus ik hoop dat ik niet teleurgesteld word. Ben benieuwd naar Boedapest ook!

 4. Berlijn trekt mij totaal niet, ik lees er zoveel blogs over en zoveel mensen zijn enthousiast, maar mij lijkt het helemaal niks, maar net zoals jij zegt; als je in de buurt bent, waarom niet? Je moet er ten slotte wel een keer geweest zijn

  1. Mij trok het ook niet en ik vond het ook niet zo heeeeel leuk. Ik zou een keer langsgaan als je er toch langs komt en er niet speciaal naartoe gaan! 😉

 5. Wij gaan er naar toe van 3t/m7 juli en ben benieuwd hoe het er is.
  We gaan met de auto(wonen aan de duitse grens dus ideaal)
  Ben alleen in twijfel of we de fiets moeten meenemen of niet??? Ons hotel bevindt zich aan de Stresemannstrasse 49 10963 berlijn en volgens hun redelijk centraal en op een 10 min lopen van de potsdamer platz.
  We willen wel een fietskaart aanschaffen maar doen we dat beter hier of daar en welke is de beste? Als jij of iemand anders een tip kan geven welke de beste is dan graag 🙂

  Grtz Dennis

  1. Als je een fiets mee kunt nemen, is dat ideaal, denk ik. Wij gingen steeds stukken met de metro! Van fietskaarten heb ik geen verstand, maar ik denk dat je zowel hier als daar wel goede kunt kopen.

 6. Hallo,

  Ik ben dit jaar voor de tweede keer in Berlijn geweest.
  Een simpel hotel/pension vlakbij de Kurfustendam (kleist)
  Auto voor de deur parkeren, ideaal.

  Waarom de tweede keer? Omdat ik het een prachtstad vind.
  Geen snoezige stad om gezellig marktjes af te gaan maar er is zoveel te zien.

  Naast de door jou genoemde items ben ik ook nog in het voormalig olympisch dorp en in het concentratiekamp Sachsenhausen geweest.
  Dit waren toch wel de hoogte punten van deze trip.

  Daarnaast ook een ruim 3 uur durende rondvaart over o.a. de Spree was ook echt de moeite waard.

  Nog een tip voor een bezoek aan de rijksdag, boek online!!
  geen lange wachtrijen en je weet wanneer je naar binnen mag:

  https://visite.bundestag.de/BAPWeb/pages/createBookingRequest.jsf?lang=en

  Ik kijk weer met tevredenheid terug naar deze 7-daagse prachtige city trip.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.