REIZEN | Boedapest

Boedapest6

Ik had beloofd van elke stad en elk land waar ik heen gereisd ben deze zomer nog een aparte blog te maken met do’s en don’ts. De vorige keer had ik het over Berlijn, deze keer is Boedapest aan de beurt. Ik verklapte het al een beetje in de Berlijn-blog; ik ben een beetje verliefd geworden op Boedapest. Want man, man, man, wat is dat een mooie stad.

Tuurlijk, Berlijn heeft zijn mooie gebouwen en Parijs heeft er nog veel meer, maar Boedapest is gewoon helemáál mooi. Overal waar je kijkt zijn prachtige geveltjes, leuke steentjes, gigantische kerken en schattige straatjes. We hebben ons twee dagen in deze mooie stad vermaakt, maar wat mij betreft gaan we er ooit nog eens naar terug.

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en bestaat uit twee delen: het oude Boeda en het oude Pest. In 1873 werd de stad samengevoegd tot Boedapest, maar er is nog steeds een scheiding in de vorm van de Donau. 20% van de inwoners van Hongarije woont in Boedapest en de stad is het belangrijkste verkeersknooppunt én het culturele hart van Centraal-Europa. Toch was er – gelukkig – prima te rijden; wij hebben gewoon met de bus (van mijn schoonouders) in de stad geparkeerd.

Boedapest4

Boedapest5

Boedapest7

We zagen het Hongaars Parlement, maar daar waren ze iets aan het verbouwen en dus konden we niet heel dichtbij komen. Waar we wel heeeeeel erg van onder de indruk waren, is de grootste kerk van Boedapest, de Sint-Stefansbasiliek. Dit gigantische gebouw klommen we op om vervolgens te genieten van een geweldig uitzicht over de stad. Omhoog klimmen kost bijna niks, overigens. ’t Blijft Hongarije, hè?

Boedapest8

Boedapest9

Boedapest10

Boedapest11

We zagen ook de grote Synagoge (niet op de foto’s) en het Citadel. Dat laatste is een plek met een enorm beeld van een vrouw met een palmtak, het symbool van de overwinning op de nazi’s. In de oorlog stond hier een batterij luchtafweer-geschut, maar tegenwoordig zit er een hotel in het fort. Het mooiste van de hele plek is overigens het uitzicht dat je hebt over zowel het oude Boeda als Pest.

Boedapest13

Domos1

Ook mooi: het super luxe New York Hotel. Daar konden we vanzelfspreken niet naar binnen, maar google even ‘New York hotel’ om te weten wat je mist. Ongelooflijk, het lijkt het kasteel van Sissy wel!

Domos2

Domos3

Heb ik je al overtuigd van de pracht van Boedapest? Ik hoop van wel. En zo niet: neem dan maar van mij aan dat je er echt een keer naartoe moet.

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

8 thoughts on “REIZEN | Boedapest

  1. Boedapest, zeker wel is een mooie, leuke stad. Vanaf het Gellért-monument krijg je een adembenemend uitzicht over de Donau door de hele stad. Dit hebben jullie misschien even gemist, maar ik raad jullie aan een andere keertje te doen. Krijgen jullie zeker geen spijt van…

  2. Ik ben hier afgelopen zomer geweest en ben ook echt verliefd op deze stad. Ik ben twee dagen geweest (heen en weer vanuit Siofok). We hebben de hele stad gezien (de hoogte punten) met de hop on hop off bus! Heel handig! En een boottocht over de Donau. Maar ook ik wil heel graag weer terug!

  3. Ik heb net geboekt dus kwam even bij je blog kijken voor inspiratie! Ben zo blij dat je dit zegt:
    Tuurlijk, Berlijn heeft zijn mooie gebouwen en Parijs heeft er nog veel meer, maar Boedapest is gewoon helemáál mooi. Want Barcelona heeft me daar bijvoorbeeld heel erg in teleurgesteld. Ik hoeft geen grote bezienswaardigheden, juist leuk als elke hoek van straat mooi is!

  4. Wat mij betreft stukken mooier dan Barcelona. Leuke plaatjes. Toen wij er waren was het de ganse tijd slecht weer (ijskoude regen). 🙁 hoogtijd om nog eens richting Hongarije te trekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.