REIZEN | De 5 (niet standaard) mooiste steden van Europa

Als je aan de mooiste hoofdsteden van Europa denkt, hoor ik je al meteen ‘Parijs!’ of ‘Londen!’ roepen. Inderdaad geweldige steden, maar er is méér.  Vandaag deel ik de 5 mooiste steden van Europa met je. En nee, niet dat standaard-lijstje wat je overal voorbij ziet komen. Ik deel verrassende steden met je, waar je écht eens naartoe moet. Overigens alleen steden waar ik zelf ben geweest. Wel zo betrouwbaar.

1. Boedapest

Op nummer één staat natuurlijk mijn lievelingsstad-tot-nu-toe: Boedapest! Wat ik zo geweldig vind aan die stad? Het feit dat óveral waar je kijkt prachtige geveltjes, leuke steentjes, gigantische kerken en schattige straatjes zijn. De sfeer die er hangt. Het feit dat de hoofdstuk van Hongarije uit twee delen bestaat: het oude Boeda en het oude Pest. In 1873 werd de stad samengevoegd tot Boedapest, maar er is nog steeds een scheiding in de vorm van de Donau. 20% van de inwoners van Hongarije woont in Boedapest en de stad is het belangrijkste verkeersknooppunt én het culturele hart van Centraal-Europa. En je kunt er gewoon met je auto in de stad parkeren. Ideaal!

Meer over Boedapest en mijn beste tips vind je hier.

2. Istanbul

Ik was er een aantal jaren geleden, maar de stad heeft diepe indruk op me gemaakt. Terwijl ik geen idee meer heb wat we daar nou precies gezien hebben. Ik herinner me een grote brug waar ie-de-reen stond te vissen. Vlak erbij was een gigantische viskraam waar het verschrikkelijk stonk. Het was er druk. Overal winkelden mensen. Ik herinner met grote moskeeën waar ik alleen naar binnen mocht als ik mijn schoenen uitdeed en een hoofddoek droeg. Ik herinner me het uitzicht over de stad toen we ergens op een toren stonden. Mooi! En best indrukwekkend. Istanbul is eten. Verse kruiden. Grote marktjes met manden vol. Verse thee. Turks fruit. Verkopers met kleedjes die ze in één seconde weg kunnen trekken als er politie aankomt.

Meer over Istanbul en onze bijzondere, genante blunder lees je hier.

3. Brussel

Iets dichter bij huis, want ook onze zuiderburen hebben heel wat moois te bieden. Met oud en nieuw waren wij bijvoorbeeld in Brussel. Lekker budget, in een Ibis budget hotel (wát een uitvinding, dames en heren), terwijl we onze auto op een P&R parkeerden (opnieuw, wát een uitvinding! Dat gebruiken wij zo vaak!) en lekker budget naar het centrum afreisden. Overdag liepen we door de heerlijke stad, winkelden we en aten we niet normaal duur (per ongeluk, €9 voor een halve liter water… shit!). ’s Avonds genoten we van wafels en de super grote vuurwerkshow. Beter begin van het nieuwe jaar kun je niet hebben.

Meer over Brussel in oud en nieuw sferen vind je hier.

4. Amersfoort

Amersfoort, huh? hoor ik je nu denken. Jawel, Amersfoort. Daar was ik laatst met Geert en we hebben er heerlijk de toerist uitgehangen met de ‘Ontdekt Amersfoort’-app! Amersfoort heeft schattige huisjes, mooie bouwwerken en een interessante geschiedenis. Echt een aanrader én lekker dichtbij!

De 8 mooiste plekjes van Amersfoort deelde ik al hier.

5. Praag

In mijn eindexamen jaar was ik er voor het eerst en afgelopen zomer ging ik er met Geert naartoe. Praag is een bozige, donkere, super schone én gezellige stad. Lekker tegenstrijdig? Ja, een beetje wel. Maar Praag is erg in opkomst, dus verwacht er wel toeristenprijzen. Lekker winkelen kun je er ook, dus neem je creditcard maar mee.

Overigens zijn er volgens mij nog véél meer niet-standaard steden in Europa, die práchtig zijn! Als je nog tips hebt, hoor ik ze héél graag!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

40 thoughts on “REIZEN | De 5 (niet standaard) mooiste steden van Europa

 1. Een mooie top 5. Ik ben alleen nog maar in Brussel geweest van deze vijf. En Amersfoort kwam als verrassing haha. Istanbul staat momenteel op nummer 1 in mijn ‘hier wil ik zeker nog heen’ lijstje. Lijkt me echt prachtig daar!

 2. Ik ben een beetje verliefd op Brugge in België, en Nice vond ik fantastisch, in Zuid-Frankrijk. En Mdina, de oude hoofdstad van Malta vond ik ook echt een pareltje. (Al is die niet geschikt voor een citytrip, want: miniscuul). Ennehh… Florence, Verona, Rome, Parijs, Londen, Berlijn.. (Oké.. ik sla door).

 3. Ik vind Praag dan wel weer best standaard, toen ik er was waren er in ieder geval veel te veel toeristen. Boedapest vond ik ook erg mooi! Brussel vind ik niet de mooiste Belgische stad. Istanboel zou ik echt nog heel graag zien!

 4. Istanbul is geweldig he, die staat bij mij wel in de top van Europese hoofdsteden 🙂 Toen ik Amersfoort zag (waar ik vandaan kom), dacht ik wel even ‘huh’, dat is toch geen Europese hoofdstad? 😉

 5. In Boedapest zou ik graag een keertje kijken, daar heb ik al veel mooie dingen over gehoord. Brussel vind ik zelf niet zo’n mooie stad. Geef mij dan maar Antwerpen of Brugge.

 6. Mooie top 5! Praag was ik héél lang geleden, ik geloof dat ik 6 of 7 was, maar het heeft wél indruk op me gemaakt want ik vind het nog steeds een prachtige stad en ik herken ook nog veel dingen van foto’s van anderen. Ik wil zeker nog eens terug!
  Brussel vond ik ook een fijne stad, veel te zien en erg gezellig 🙂 Net als Boedapest, waar ik ook járen geleden eens geweest ben…
  Istanbul ken ik van de verhalen en de foto’s van mijn vriend, ik zou er héél graag eens heengaan!
  En Amersfoort, daar loop ik stage! Mooie stad, lekker historisch maar je kan er ook lekker winkelen 🙂

 7. Mijn favostad blijf Antwerpen. Zal ook nooit meer veranderen denk ik. Heeft ook wel iets met mijn eerste (en enige en huidige!) liefde te maken, dat wel. Ik ga Amersfoort maar een keer aandoen binnenkort. Klinkt goed!

 8. Leuk lijstje! Wij gaan dit jaar op vakantie naar Hongarije en willen dan ook een dagje naar Boedapest, ik ben er ooit weleens geweest maar kan me er niet zoveel meer van herinneren, dus ben echt benieuwd!
  Verder in België: Gent en Mechelen
  In Duitsland: Hamburg, Keulen, Bremen en Weimar, laatste is dichtbij Buchenwald dus historisch gezien echt een aanrader…

 9. Brussel is inderdaad erg mooi! Verder nog geen enkele stad van je lijstje bezocht helaas. Zelfs Amersfoort niet, slecht eigenlijk, haha! Want ver weg is het niet 🙂

  1. Je zal niet de enige zijn! Ik maak een ‘rondje Nederland’ waarin ik júist mooie plaatsen en plekken van NL bezoek om ze met jullie te delen! 🙂

 10. Ben ooit eens in Amersfoort geweest en vond dat eigenlijk helemaal niks haha…
  Praag en Boedapest staan wel op mijn lijstje sowieso!

  Valencia en Sevilla moet je ook echt heen…

 11. Ik heb al vele steden in Europa bezocht en ben op zoek naar nieuwe plaatsen om te bewonderen. Dus via Google ben ik hier terecht gekomen en Boedapest had ik zelf nog niet aan gedacht! Die gaat op mijn to visit list!
  Een tip voor jou… Krakau, Polen! Dat is zo’n mooie stad en historisch gezien ook erg interesant. De fabriek van schindler staat daar en het is dicht bij Auschwitz!

 12. Leuke blog. Ik heb ryanair en hostels ontdekt.
  Ga volgende maand naar venetie, bologna, florence, siena en pisa.
  Een week later naar barcelona en girona.
  En in oktober naar rome en napels.
  Allemaal voor de eerste keer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.