Review: 30 seconds

30-seconds

30 seconds is één van de meest populaire bordspellen van Nederland. Bijna iedereen kent het wel of heeft het weleens gespeeld. En dat snap ik helemaal, want 30 seconds is het perfecte party spel om met je vrienden te spelen tijdens een spelletjesavond of op een verjaardag. Het is simpel, snel uit te leggen en bijna iedereen vindt het leuk!

30 seconds in één zin: leg zo snel mogelijk 5 begrippen uit aan je medespeler en win!
Aantal spelers: 3-24
Spelduur: 30 minuten
Moeilijkheid: **
Geluksfactor: **
Uitgever: 999 games

Doel van het spel

Het doel van 30 seconds is om met jouw team als eerste de finish van het bord te bereiken. Hoe meer begrippen jullie raden, des te sneller je vooruit gaat op het bord. Maar de worp van je dobbelsteen kan je aardig tegenzitten…

30-seconds

In het kort: hoe werkt het?

Je speelt 30 seconds in teams. Binnen het team probeer je binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen van het kaartje te raden. Eén van jullie legt de begrippen uit en de ander (of anderen, als je met grotere teams speelt) raadt de begrippen.

Maar natuurlijk zijn er wel een paar regels. Zo moet je de begrippen omschrijven zonder de woorden in de begrippen zelf te noemen (duh), maar mag je niet rijmen, niet de Engelse vertaling geven, etc. En dat is soms nog best lastig!

Daarnaast is er nog ‘de dobbelsteen’. Een doorn in het oog voor alle spelers. Op de dobbelsteen staan alleen de getallen 0 t/m 2. Het getal dat je gooit, moet je aftrekken van het aantal begrippen dat je goed geraden hebt. Heb je bijvoorbeeld 4 goede begrippen geraden, maar 2 gegooid, dan mag je maar 2 vakjes vooruit. Zo kan het dus zelfs zijn dat je helemaal niet vooruit mag in een ronde.

30-seconds

Design

Het design van 30 seconds is super simpel, maar kleurrijk. Je hebt een speelbord met blauwe en gele vakken. Als je op een geel vak staat, neem je de begrippen aan de gele kant van de kaart. Sta je op blauw, dan neem je de begrippen op de blauwe kant. 

De kaartjes zitten in een zwart kartonnen doosje met de woorden ‘uit’ (hier pak je kaarten dus uit) en ‘in’ (hier stop je ze weer in). 

Originaliteit

Ik vind dit een lastig punt. Aan de ene kant is 30 seconds een origineel party spel, omdat er niet veel soortgelijke spellen op de markt zijn. Maar aan de andere kant is dit spel heel makkelijk zelf te maken. Wij spelen bijvoorbeeld 9 van de 10 keer het ‘spel met de pan’, een spel waarbij je letterlijk alleen een pan en wat A4’tjes nodig hebt. Bij dit spel maak je de begrippen zelf en doe je meer dan alleen ‘uitleggen’, waardoor het nog uitgebreider en leuker is. Het is dus eigenlijk de leukere versie van 30 seconds en je hoeft ook nog eens geen spel te kopen!

Toch vind ik 30 seconds voor een party spel heel erg leuk. We hebben het spel al héél lang en hebben het toch ook al wel heel veel gespeeld (dat is ook wel aan de doos te zien…). 

30-seconds

Herspeelbaarheid

Als je 30 seconds vaak speelt, zul je merken dat je steeds dezelfde begrippen terug ziet komen. En dat is irritant. De makers hebben wel hun best gedaan om de herspeelbaarheid te vergroten. Zo hebben de kaarten dus twee kanten (blauw en geel) met verschillende begrippen. En uiteraard zijn er ook uitbreidingen met nieuwe begrippen te koop.

Verder is er ook een nieuwe versie uitgegeven ‘Everyday life’ en is er ook een ‘junior’ versie van 30 seconds. Als laatste zijn er ook mini uitbreidingen van één kaart waarmee je iemand ten huwelijk kunt vragen of een verloving of zwangerschap bekend kunt maken. Hoe cool is dat?!

Oordeel: 7

30 seconds is een leuk party spel wat sowieso veel spelplezier op gaat leveren! We hebben het in al die jaren erg vaak gespeeld, maar merken toch dat we 9 van de 10 keer liever het ‘spel met de pan’ spelen, omdat dat veelzijdiger en leuker is. Toch weet ik zeker dat bijna iedereen 30 seconds leuk vindt en dat maakt het het perfecte spel voor een spelletjesavond of feestje met mensen die niet per se spelfanaten zijn.

Kopen via De Spelletjes Vrienden

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.