REVIEW | De super grote Alpro soja-producten test

Niet alle producten staan op deze foto

Sinds een aantal maanden weet ik dat ik lactose intolerant ben en daarom heb ik mijn eetpatroon nogal om moeten gooien. Buiten lactose ben ik namelijk ook allergisch voor ei, varkensvlees, hazelnoten, walnoten, amandelen en de meeste soorten fruit.

Zweden
Een uitkomst voor mij zijn soja-producten. In het buitenland (zoals bijvoorbeeld Zweden) hebben ze verschrikkelijk veel sojaproducten en kun je voor bijna ieder melkproduct wel een vervanger vinden. In Nederland is dat helaas (nog) niet zo, maar merken als Alpro worden wel steeds uitgebreider. Voor mij heel fijn natuurlijk, want op die manier kan ik in ieder geval de lactoseproducten voor een groot deel vervangen.

Wat zijn heerlijke vervangers?
Voor Alpro mocht ik een aantal producten reviewen en omdat ik zelf ook al wat producten in huis had, besloot ik er één grote Alpro-test van te maken. Welke producten zijn lekker en goede vervangers voor melkproducten? En welke laat ik liever staan? Vandaag vertel ik het je heel uitgebreid!

Algemeen

Soja smaakt niet hetzelfde als melk. De smaak kan ik niet goed uitleggen, maar het is in ieder geval romiger dan melkproducten. Toen ik voor het eerst soja ‘yoghurt’ at, vond ik het niet zo lekker. De keer erna al lekkerder en de derde keer vond ik het heerlijk. Ik denk dat je soja wel een beetje moet léren eten. Je moet eraan wennen. Zeker als je melkproducten gewend bent.

Nog steeds drink ik geen sojamelk zoals ik vroeger een glas melk dronk. Ik drink alleen nog maar thee en water en sojamelk gebruik ik door gerechten heen als melkvervanger. Uit de testen hieronder kwam sowieso dat we de dranken over het algemeen lekkerder vonden toen we ze warm dronken. ‘We’, ja, want aangezien ik ook allergisch ben voor hazelnoot en amandel, had ik wat review-hulp nodig in de vorm van o.a. Geert en twee van mijn beste vrienden, Ferdi en Nicole. En ik? Ik heb mini baby-slokjes genomen voor het idee.

Klaar voor de reviews? Komen ze:

Alpro naturel (yoghurt)

Zoals ik al schreef, moest ik de eerste twee keer even wennen, maar nu vind ik het héérlijk. Als ik ’s avonds in bed lig, heb ik ’s ochtends alweer zin in het ontbijt.

Cijfer: 9

Alpro soya (toetjes)

Ik heb zowel de vanille als de chocoladevariant geproefd. Bij de vanille ging iets mis en kreeg ik een allergische reactie. Er zat geen lactose in (daar krijg ik een andere reactie van), maar mijn mond ging gigantisch kriebelen en ik kreeg bultjes en dat krijg ik ook bij een allergische reactie op fruit en noten. Hij was best wel lekker overigens.

De chocoladevariant vind ik veel lekkerder én die kan ik wel hebben. Mijn broertje en Geert (uitgebreid testteam heb ik, hè?) vonden het ook lekkerder, maar vonden het niet zo lekker als chocoladevla. Dat scheelt, want ik vind chocoladevla niet lekker! Geef mij maar lekker soja.

Ook in grote pakken verkrijgbaar.

Cijfer: 8

Alpo Soya Op te kloppen (slagroom)

Dit vind ik dus serieus lekkerder dan gewone slagroom. Zo lekker dat ik de pakjes steeds al heb opgegeten voordat ik er een foto van heb gemaakt… Je moet er wel een beetje suiker bij doen tijdens het opkloppen, maar dat moet bij gewone slagroom ook. Ook helemaal goed gekeurd door Geert, mijn schoonouders, zwager, schoonzusje en Ferdi & Nicole. Écht lekker, dus.

Cijfer: 9

Alpro Soya Cuisine (kookroom)

Ook de Soya Cuisine vind ik erg geslaagd! Je moet het zien als een vervanger van kookroom en niet als vervanger van crème fraîche (daar is het te dun voor). Lekker door de pasta!

Cijfer: 8

Alpro soya (boter)

Deze boter is lekker en smaakt nagenoeg als echte boter. Hartstikke prima!

Cijfer: 8

Alpro Soya light drink

Dit is de smaak van soja. Net zoals de ‘yoghurt’ waar ik zo gek op ben, maar dan dunner. Het smaakt een beetje zoet, vanille-achtig. Ik drink dit zelf eigenlijk nooit uit een glas, maar gebruik het door de maaltijden of smoothies.

Cijfer: 7,5

Alpro Hazelnoot original

De drank ruikt sterk naar hazelnoot en je proeft de hazelnoot ook sterk. Het is een beetje koffie-achtig. Het lijkt Nicole en mij lekker om dit drankje door de chocolademelk of koffie te gooien. De heren vinden dit drankje niet zo lekker, maar zij houden ook niet van hazelnoot.

Cijfer koud: 5,5
Cijfer warm: 7

Adviesprijs: €1,99

Alpro Amandel original

Dit lijkt ons weer goed voor bij de koffie of chocolademelk. De amandelsmaak is hier veel minder aanwezig dan bij de ongezoete variant, die hieronder staat. Wanneer je de drank warm maakt, wordt de smaak nog minder sterk. De dames gaan voor warm, de heren voor koud.

Cijfer koud: 7
Cijfer warm: 8

Adviesprijs: €1,99

Nieuw! Alpro Amandel ongezoet 

Deze drank smaakt heel duidelijk naar pure amandel. Wij vinden de smaak iets té sterk. Warm ruikt hij naar Brita pap (wat we allemaal niet lekker vinden) en is de smaak van amandel veel minder sterk. De smaak is warm zelfs heel waterig en valt eigenlijk weg. Ik denk dat je dit wel goed kan gebruiken door smoothies.

Cijfer koud: 3
Cijfer warm: 6

Adviesprijs: €1,99

Alpro Rice original en light

Ingrediënten zijn van Rice light

De rice original was al op voordat we gingen reviewen (foei) en had ik gebruikt om een diner te maken. Die hebben we dus niet kunnen drinken. De rice light hebben we wel gedronken en eigenlijk smaakt het naar water met een heel licht rijstsmaakje. Het is ook geen melk, maar een veel dunnere substantie. Wij vinden dit drankje niet zo geschikt om te drinken en als vervanger voor melk (door maaltijden) is het te dun. Misschien is het meer bedoeld als sportdrankje? Dan zou het koud best lekker kunnen zijn.

Cijfer koud: 5
Cijfer warm: 2

Adviesprijs: €1,99

Conclusie

Volgens mij is het wel duidelijk: over de meeste producten van Alpro ben ik zeer te spreken. De amandel- en hazelnootdrink kan ik zelf niet drinken en de ‘lekkerheid’ is zeer smaakgebonden en persoonlijk. De rijstmelk vind ik niet zo geslaagd. Vooral de ‘yoghurt’ en ‘slagroom’ zijn grote favorieten hier in huis.

Meer weten of ben je benieuwd wat je er allemaal mee kunt maken? Op de website van Alpro vind je meer informatie én een heleboel recepten!

Al zin gekregen in zo’n lekker product? Dan heb je geluk: morgen komt er een winactie online!

Eet of drink jij weleens soja producten?

Wit - kopie - kopie-001

Een aantal van deze producten heb ik opgestuurd gekregen door Alpro. Lees mijn disclaimer voor meer informatie.

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

38 thoughts on “REVIEW | De super grote Alpro soja-producten test

  1. Krant? Die vergelijking zie ik niet helemaal 😛 Maar hazelnootmelk door de havermout lijkt me inderdaad heel lekker! Jammer dat ik het niet uit kan proberen.

 1. Ik maak graag warme hazelnoot chocomelk heerlijk vind ik die… Warme amandel ook wel eens gemaakt maar is minder zoet.
  Ik ga de yogurt zeker proberen hoe jij er over schrijft moet hij lekker zijn!
  Mag je ook geen kaas eten btw? Ik ga nl die nieuwe koe en geit variant even testen! Vind geitenkaas erg lekker maar is best vet 50+ dus
  Koop nu vaak de 30+ kaas die ik eerst niet lekker vond ;-)) na een paar keer lust je alles haha ;-))

  1. Zie je! Dat leek me dus ook heel lekker. Ik mag alleen goudse kaas. Echte Nederlandse kaas (goudse dus) is de enige die geen lactose bevat 🙂

 2. Ik gebruik de amandelmelk om ’s ochtends havermout mee te maken. Is wat zoeter dan normale melk en heeft minder kcal. Dus dat is een win-win.

 3. Zelf drink ik dagelijks de Alpro Soya Light variant. Vind ‘m heerlijk. Ook ”gewone” yoghurt is niet meer in mijn koelkast te vinden, terwijl ik dat wel weer mag eten. Het smaakt gewoon niet meer! De laatste tijd eet ik vooral de Vanille en de Aardbei/rabarberyoghurt. Ik moet me daarbij zelfs inhouden om niet de hele verpakking in ene weg te smikkelen!

 4. Wat een fijne review zeg! ik heb afgelopen week voor het eerst een product van Alpro gekocht, de amandelmelk, deze gebruik ik door mijn havermout en is echt heerlijk! Met de andere producten ben ik dus niet bekend maar wil ze zeker eens proberen, vooral de yoghurt.

 5. Triest als je dit leest maar dan allergisch bent/ een intolerantie hebt voor beide:); ik hou het dus op sapjes, koffie, thee en water. Melk mis ik niet ( bah, weeë zooi ) maar een schaaltje yoghurt, gortenpap, griesmeelpap en stijve rijst met boter en suiker……mmmm

  1. Mam, de alpro ongezoete amandelmelk bevat geen soja!!! En de gewone en hazelnoot geloof ik ook niet. Let morgen maar goed op de winactie 😉

 6. Sinds kort probeer ik zuivel zoveel mogelijk te laten staan. Ik kom dan toch, alleen al vanwege de prijs steeds uit bij Alpro. Wel jammer dat er zoveel suiker in zit, neem nu de suikervrije soyamelk van Alpro, die bevalt goed. De yoghurt vind ik heerlijk alleen jammer dat het zo prijzig is. Leuk dat er een winactie van aan komt!

  1. Klopt, een beetje prijzig is het wel. Zeker als je het elke dag eet. Morgen snel meedoen met de winactie! 😉

 7. Ik gebruik heel veel producten van Alpro maar hier zitten er wel een paar tussen die ik nog een keer voor het eerst wil proberen. De opklop room heb ik helaas nog nooit ergens kunnen vinden en ook de ongezoete amandelmelk heb ik nog nooit zien liggen in de supermarkt. Dat vind ik juist lekker dus ik hoop die binnenkort aan te treffen doordat deze blijkbaar nieuw is!

  1. Ik hoop het ook! Misschien bij een AH XL? Mijn schoonouders kopen Alpro Op te kloppen bij de Plus, geloof ik 😉

  2. Die opkloproom staat in de koeling! Ik heb hem bij meerdere AH’s gezien. Had je al in de koeling gekeken?

 8. Wat een heerlijke review. Ik gebruik zo weinig mogelijk Alpro (alleen in nood) vanwege de hoeveelheid suikers die erin zitten. Haal mijn soyamelk altijd bij de biologische winkel van provamel maar dan de natuurlijke variant. Hier zaten de minst aan suikers in. erg lekker door me havermout. Ik heb zelf geen allergie, maar ik heb liever geen gewone melk ivm het dierenwelzijn van de koeien.

  1. Hmm, ja die suikers, ik probeer daar niet téveel bij na te denken want ik merk dat ik daar niet vrolijker van wordt 😉 Maar ik eet ook eigenlijk maar 1 portie Alpro per dag, normaal.

 9. Ik hou echt van alpro soya enige wat ik zo jammer vind ik drink max 2koppen koffie op een dag en voorheen dronk ik enorm veel koffie dus dit is voor mij een verwenmoment op de dag. Ik maak dan graag cappuccino maar de alpro krijg je niet net als melk lekkere schuim met een melkschuimer plaats dat de smaak van alpro echt mega lekker is als vervanger van koffiemelk. Dat zou een mooie uitvinding zijn die er nog moet komen de alpro opschuim melk :p dan ben ik echt om 😀

 10. Ik had als kind een koemelk allergie, overheen gegroeid. Terug gekomen en nu sinds me zwangerschap weer weg. Heel apart. Kijk nog wel uit en wil graag de lijn van Alpro Soya meer gaan gebruiken. Alleen die prijzen joh.

 11. Ik vind het een hele goede ontwikkeling dat er steeds meer melkvervangers zijn, zeker als je weet dat wij westerse mensen melk kunnen verdragen door een foutje – bijna alle andere mensen op deze aardbol zijn namelijk (net zoals jij Marieke!) lactose-intolerant. De enige reden voor mij is dat ik ’s ochtends nog gewoon yoghurt eet is het verschil in prijs… Gewone melk hebben we al vervangen door de amandel variant (let op, want deze bevat wel vrij veel suiker).
  Leuk weetje: kaas is eigenlijk het enige melkproduct wat wél bewezen goed voor je is, bevat heel veel goede bacteriën (e.a.) en dat is wel bevorderlijk voor je darmpjes 😀
  Mag jij eigenlijk wel kaas Marieke?

  1. Ja, ik mag alleen Goudse kaas! In Nederlandse, Goudse kaas zit namelijk geen lactose. Heeft iets met het proces te maken. Ik ben het verder helemaal met je reactie eens!

 12. Ik heb toevallig gisteren voor het eerst iets geprobeerd van alpro, namelijk de yoghurtvariatie met blauwe bosbes. En eigenlijk was het best heel lekker! Bij mij is het al vanaf dat ik een baby was bekend dat ik lactoseintolerantie heb, en ik heb daarom nooit yoghurt en dergelijke gegeten en dus heb ik het ook nooit echt gemist! Wat ik wel gebruik is de lactosevrije melk en slagroom, voor het geval dat een keer nodig is 🙂

 13. Heeeeee opklopbare soja slagroom van Alpro? Die kende ik nog niet! Ik ga op zoek, bedankt voor de tip. 🙂

  O en helaas kan ik niet echt aan de smaak van sojayoghurt wennen. Eet het wel eens -en gebruik het voor gebak of sausjes- maar ik mis het friszure van melkyoghurt, zelfs als ik er citroensap door gooi (=meestal).

 14. Leuk onafhankelijk (haha) onderzoek naar Alpro heb je gedaan. Isoflavonen, waar de alpro soja van barst is een ware ziekte verwekker. Ik ben een half jaar gestopt en van al mijn klachten af. Let op: dit geldt enkel voor de soja producten.

  In de amandelmelk zit 2% amandel en heel veel suiker. Supergezond….

  1. Hi Melina, ik heb geen klachten, maar lees inderdaad vaker dat de mening over soja verdeeld is. Ik probeer het daarom niet te vaak te eten, maar heb door mijn allergieën voor o.a. lactose, hazelnoten en amandelen niet veel keuze.

 15. Je schrijft: Buiten lactose ben ik namelijk ook allergisch voor ei, varkensvlees, hazelnoten, walnoten, amandelen en de meeste soorten fruit.

  En toch test je hazelnoot en amandelen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.