Review: Het Dorp

het-dorp-999-games

Het Dorp was – zoals bij veel spelletjesliefhebbers – één van de eerste spellen die we kochten toen we verslaafd raakten aan bordspellen. Het is dan ook het perfecte expertspel voor beginners. Er zijn veel verschillende mogelijke acties in het spel, maar het is makkelijk te begrijpen en je kunt heerlijk strategisch spelen.

Het dorp in één zin: vergaar roem met je familie, verdien een plek in de dorpskronieken en win!
Aantal spelers: 2-4
Spelduur: 90 minuten (maar wij spelen ‘m meestal sneller)
Moeilijkheid: ***
Geluksfactor: **
Uitgever: 999 Games

Doel van het spel

Het speelbord van Het Dorp vormt letterlijk een dorp waarin meerdere families wonen. Elke speler heeft een familie (kleur) waarmee hij speelt en probeert roem te vergaren. Dat kun je doen door een carrière te beginnen (ambachtsman, in de kerk, dorpsraad of wereldreiziger). Je familie kan uitbreiden met nieuwe personen, maar er zullen er ook een paar overlijden. Als je hard hebt gewerkt, word je opgenomen in de dorpskronieken, waar je aanzien (punten) voor krijgt. Zo niet, dan wacht je een anoniem graf…

het-dorp-999-games

In het kort: hoe werkt het?

In Het Dorp kun je als speler telkens verschillende acties kiezen, door een invloedssteen (blokje) van het speelbord te pakken en de bijbehorende actie uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld graan oogsten, kiezen voor gezinsuitbreiding, goederen produceren, goederen verkopen op de markt, een ambacht leren, naar de dorpsraad, in de kerk of op wereldreis.

Daarnaast doorloop je een tijdsvlak. Is er een tijdsvlak verstreken, dan overlijdt er een familielid. Die kan een plaats in de kronieken verdienen, maar ook eindigen in een anoniem graf. De familie die uiteindelijk ‘het meeste uit het leven haalt’ (oftewel: de meeste punten behaald), wint het spel.

het-dorp-999-games

Design

Het design van ‘Het dorp’ is mooi en functioneel. Het spelbord heeft mooie en duidelijke illustraties, zonder al teveel poespas. De houten speelblokjes zijn natuurlijk niet zo spannend, maar werken wel heel fijn. De fiches van bijvoorbeeld de markt en de ring zijn een leuke toevoeging. Er zitten een paar leuke speelfiguren bij dit spel, maar ook weer niet zoveel dat je uren bezig bent met het opzetten van ‘Het Dorp’.

het-dorp-999-games

Originaliteit

De opzet van ‘Het Dorp’, namelijk het ‘blokjes pakken’ en daarmee acties uitvoeren om sterker te worden en overwinningspunten te behalen, is natuurlijk niet bijster origineel. Maar als je die opzet leuk vindt (zoals wij!), dan is ‘Het Dorp’ zeker één van de sterkere spellen in zijn soort.

Het onderwerp – de levenscyclus en de verschillende generaties in een dorp – vind ik zeker wel origineel uitgewerkt. ‘Doodgaan’ is in dit spel nou eens niet per se ‘slecht’. Soms is het zelfs heel voordelig als een poppetje op tijd doodgaat. De ondertitel van dit spel vat het eigenlijk mooi samen: zoals het leven loopt.

het-dorp-999-games

Herspeelbaarheid

Eén van de leuke dingen aan ‘Het Dorp’ vind ik de vele opties in het spel om te winnen. Door alle mogelijkheden (de markt, het kerk, reizen, de dorpsraad, etc.) kun je het spel telkens op een andere manier spelen. Je hebt namelijk niet genoeg tijd om in één spel alle opties te spelen. Je zult moeten kiezen waarop je je focust! Daarbij is er niet één mogelijkheid heel overheersend in sterkte. Het is bijvoorbeeld niet zo dat je sowieso wint als je sterk staat in ‘het klooster’. Al deze variatie zorgt ervoor dat het spel leuk blijft om te spelen!

Oordeel: 7,5

‘Het Dorp’ is een heerlijk instap-expertspel. Het is niet heel moeilijk, maar door alle verschillende onderdelen in dit spel blijft het leuk en spannend, ook als je het vaker speelt. Het opzetten duurt niet zo lang, waardoor wij ‘Het Dorp’ er regelmatig bij pakken. Een 7,5!

Kopen via Bol.com

Deze blog bevat affiliate links.

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

One thought on “Review: Het Dorp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.