Review: Splendor

splendor

Splendor speelden we voor het eerst in een spelletjescafé in Amerika afgelopen oktober. Het regende al een week en daarom vluchtten we in Austin naar een spelletjescafé. Het was daar zo leuk dat we er de dag erna weer heen gingen. Eenmaal thuis bestelden we Splendor meteen met een leuke Black Friday deal. Sindsdien hebben we het al heel vaak gespeeld. Hoog tijd om je meer te vertellen dus!

Splendor in één zin: verzamel edelstenen en krijg als eerste 15 overwinningspunten.
Aantal spelers: 2-4
Spelduur: 30 minuten
Moeilijkheid: **
Geluksfactor: **
Uitgever: Space Cowboys

Doel van het spel

Splendor is een tactisch spel dat je lekker snel kunt spelen. Een potje duurt ongeveer een halfuur. In Splendor ben je een handelaar die edelstenen verzameld (de pokerfiches) om daarmee mijnen en transportmiddelen te kopen en ervoor te zorgen dat kunstenaars er juwelen van maken. De ontwikkelingskaartjes (mijnen en transportmiddelen) geven je zowel overwinningspunten als bonussen. Zodra iemand 15 overwinningspunten heeft behaald, gaat de laatste ronde in. Wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

splendor

In het kort: hoe werkt het?

Splendor is denk ik het spel wat het makkelijkste uit te leggen is van ALLE bordspellen in onze spelletjeskast. Ik denk serieus dat je iemand in één minuut uit kunt leggen hoe Splendor werkt.

Tijdens het spel verzamel je edelstenen (de pokerfiches) en gouden jokers. Hiermee kun je ontwikkelingskaarten kopen, die altijd bonussen en soms overwinningspunten opleveren. Elke bonus (bijvoorbeeld één groene edelsteen) zorgt ervoor dat je eentje minder van de betreffende steen hoeft te betalen bij je volgende aankoop. Hoe meer kaarten je dus hebt, hoe goedkoper de andere ontwikkelingskaarten worden.

Het is dus zaak om een goede verhouding te vinden tussen het kopen van voldoende ontwikkelingskaarten met bonussen en op het focussen van duurdere kaarten (waar je soms even voor moet sparen) met overwinningspunten erop. Per ronde mag je namelijk maar één actie uitvoeren: fiches nemen, een ontwikkelingskaart reserveren of een ontwikkelingskaart kopen. 

Wie daarnaast als eerste een bepaald aantal edelstenen heeft, krijgt de bijbehorende edele, die ook overwinningspunten oplevert.

splendor

Design

Het design is simpel, maar effectief. De kaarten (die overigens wel wat dun zijn) hebben mooie illustraties, maar geven ook duidelijk aan wat ze opleveren. De edelstenen zelf zijn gedrukt op dikke pokerfiches, wat erg handig is, want die heb je vaak in je handen. De edelen zijn kartonnen kaartjes, wat ze onderscheidt van de normale speelkaarten. 

splendor

Originaliteit

Splendor is zeker origineel. Het is zo verschrikkelijk simpel dat het bijna gek is dat het zo leuk is! De kracht van dit spel is de simpelheid. 

splendor

Herspeelbaarheid

Wij merken echt dat we Splendor heel leuk blijven vinden! Er is niet heel veel variatie in het spel, maar omdat je elke keer weer andere ontwikkelingskaarten hebt om uit te kiezen, blijft het spannend. Je focust je elke keer weer op andere stenen en daarbij zitten je medespelers je natuurlijk ook heel erg in de weg. 

Mocht je overigens toe zijn aan iets nieuws, dan is er ook een uitbreiding (die eigenlijk vier kleine uitbreidingen bevat).

Oordeel: 8

Splendor is een tactisch en snel spel, dat eigenlijk ontzettend simpel is. Toch blijven wij Splendor leuk vinden, omdat het elke keer weer spannend is. Daarbij kun je elkaar tijdens het spel behoorlijk in de weg zitten, wat het extra spannend maakt. Omdat het maar 30 minuten duurt, pakken wij ‘m er vaak bij!

Kopen via De Spelletjes Vrienden

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

One thought on “Review: Splendor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.