Review: Terra Mystica

terra-mystica

Tijd voor een review van één van onze favoriete bordspellen: Terra Mystica! Als je de handleiding voor het eerst voor je neus hebt, krijg je de neiging om hem meteen weer terug te leggen in je spelletjeskast, maar geloof me: zet door! Het is het namelijk méér dan waard! Goed, je bent even een paar uur bezig met uitzoeken ervan, maar daarna zul je zoveel spelplezier beleven aan Terra Mystica! Dit is een tactisch expertspel dat je er nog heel vaak bij gaat pakken.

Terra Mystica in één zin: bouw een zo groot mogelijk rijk voor jouw volk en win!
Aantal spelers: 2-5
Spelduur: 90 minuten
Moeilijkheid: ****
Geluksfactor: ** 
Uitgever: White Goblin Games

terra-mystica

Doel van het spel

In de wereld van Terra Mystica leven 14 verschillende volkeren. Elke speler heeft een eigen volk en probeert daar een zo groot mogelijk rijk voor te stichten. Elk volk heeft daarbij unieke eigenschappen. Zo willen ze allemaal op hun eigen terreinsoort wonen (heksen kiezen bijvoorbeeld het bos) en hebben ze allemaal hun eigen vaardigheden en bonussen. De speler die een zo groot mogelijk rijk bouwt voor zijn volk is de winnaar.

terra-mystica

In het kort: hoe werkt het?

In Terra Mystica bouwt iedere speler dus een rijk voor zijn volk. Daarbij moet hij terreinen omtoveren tot het voorkeursterrein van zijn volk, gebouwen bouwen en verbeteren en zo hoog mogelijk komen te staan op het elementenspoor. Om dit te kunnen doen, moet je zorgen voor voldoende inkomsten, arbeiders, kracht en priesters.

Daarbij heb je ook redelijk wat interactie met je medespelers. Uiteraard zullen die je in de weg staan, maar je kunt ook niet zonder ze. Als er namelijk andere spelers in de buurt staan, krijg je flinke bonussen!

terra-mystica
terra-mystica

Design

Het design van Terra Mystica ziet er mooi uit. Niet mind blowing maar meer dan prima. De illustraties zien er prachtig uit, maar de speelfiguren zijn erg simpel. De priesters zijn de standaard houten meeples en de houten gebouwen zijn ook erg simpel. Wel werken de spelborden, speelfiches en figuren prima. 

terra-mystica
terra-mystica

Originaliteit

Het idee van het maken en uitbreiden van een rijk is natuurlijk niet zo origineel, maar de uitwerking van Terra Mystica is dat zeker wel. De 14 verschillende volkeren en hun eigenschappen maken het spel complex maar uniek. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden bij Terra Mystica, die ervoor zorgen dat ieder spel weer anders is. Terra Mystica is een origineel en uniek spel, dat niet voor niets ontzettend hoog scoort overal!

terra-mystica

Herspeelbaarheid

Eén van de meest unieke dingen aan Terra Mystica is dat het elke keer zo ontzettend anders is. Doordat er 14 volkeren zijn met elk hun unieke eigenschappen, richt je je bij elk spel op hele andere dingen, waardoor het spel telkens anders is. Hierdoor blijft het spel ontzettend leuk om te spelen. En mocht je de volkeren toch zat zijn, dan is er een uitbreiding met o.a. nieuwe volkeren en een nieuw speelbord!

terra-mystica

Oordeel: 9

Terra Mystica is geen spel voor beginners. Het is een complex spel voor liefhebbers van expertspellen. Houd je van tactische expertspellen? Dan word je meteen verliefd op de eindeloze mogelijkheden van Terra Mystica. De 14 verschillende volkeren zullen ervoor zorgen dat ieder spel weer anders is en je telkens een andere strategie moet gebruiken. Terra Mystica wordt door spelliefhebbers onwijs goed beoordeeld en ik kan niet anders dan het daar helemaal mee eens zijn. Dit is één van mijn lievelingsspellen!

Kopen via De Spelletjes Vrienden

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.