Chiscau van bovenaf, een lange slungel huizen.
Handige manier om je maïs te bewaren.
Chiscau
Goed, waar waren we gebleven? Ik had jullie al verteld over de aankomst in het houten huisje van oma en de gastvrijheid, pălincă en kaasbroodjes. Tijd om meer te vertellen over het dorp waar we verbleven, Chiscau.
Herders
In Chiscau wonen duidelijk een iets minder goed bedeelde Roemenen. Veelal oudere mensen, wiens kinderen naar de stad getrokken zijn. De bewoners zijn de hele dag aan het werk. Ze trekken met het vee naar de weilanden, verbouwen hun huis, werken op het land, etc. Herder is ook nog gewoon een beroep in Roemenië! Onderweg zie je veel kuddes lopen en herders slapen in een weiland. Prachtig!
Paard door de voordeur
De meeste mensen werken gewoon voor hun eigen voorziening. Je komt dan ook heel veel vee tegen op straat. Koeien, paarden, schapen, geiten, kalkoenen, kippen, het loopt er allemaal. En het gaat allemaal gewoon door de ‘voordeur’ naar binnen! O, en paarden zijn niet alleen vee, maar ook een vervoersmiddel. Rijden met paard en wagen is daar nog heel normaal!
Ik spreek geen woord Roemeens, maar een echte Hollander herkent ‘gratis entree’.
Traditionele kleding in het museum.
Buurtbewonders zitten op een bankje.
Gewoon nog een keer de foto van oma, omdat ze er zo prachtig uitziet.
Kleding
De kledingstijl in de dorpen is ook nog prachtig traditioneel. De oudere vrouwen dragen een rok, dikke kousen en hoofddoek. De wat jongere generatie draagt vaak makkelijke kleding. In de grote steden zijn de jongeren moderner gekleed.
Lekker hout hakken
Ook typisch in een Roemeens dorp; het ruikt er standaard naar rook, omdat iedereen nog een houtkachel heeft. Doe vooral geen moeite om je kleding rooklucht vrij te houden, want dat lukt je toch niet. Het hout wordt overigens gewoon uit de natuur gehaald. Rijd je gezellig door een haarspeldbocht van een berg af, kletter je bijna tegen een busje dat gewoon óm de hoek geparkeerd staat omdat meneer en mevrouw wat hout in hun bus/aanhanger/huifkar staan te laden. Oh, en van spanbanden hebben ze ook nog nooit gehoord, dus erachter blíjven rijden is niet aan te raden.
De kraampjes bij de uitgang van ‘The Bears Cave’. Zomers staan hier allemaal mensen.
The Bears Cave
Chiscau staat vooral bekend om zijn ‘Peștera Urșilor’ oftewel ‘The Bears Cave’. Die grot heet zo omdat er heel veel skeletten zijn gevonden van beren, die zich daar 15000 jaar geleden verscholen. Omdat er een rots voor de opening van de grot viel, werden er meer dan 140 beren opgesloten, die uiteindelijk stierven. Wij wilden die grot natuurlijk van binnen bekijken en gingen ernaartoe!
Nadat we entree betaald hadden, moesten we 20 minuten wachten. Waarop, dat weet geen mens, want er waren geen andere bezoekers, maar toch. Uiteindelijk duurde het een halfuur voordat een man duidelijk maakte dat hij ons mee de grot in zou nemen. Een paar dingen werden meteen duidelijk:
- Deze meneer sprak géén Engels.
- Deze meneer was aardig verkouden.
- Deze meneer moest duidelijk een trein halen.
De magneet
De Roemeense man die geen Engels sprak, maar toch graag iets wilde zeggen
Als een speer vlogen we door de grot heen en uiteindelijk dwongen Geert en ik ‘m gewoon langzamer te gaan door te slenteren en foto’s te maken. De man vond het allemaal prima. Hij vond het natuurlijk ook heel irritant dat hij ons niks kon uitleggen. Onze conversatie ging ongeveer zo:
*man wijst naar hoopje botten* ‘Bear’
Marieke: ‘O yes, that’s a bear. I see. Geert, hij bedoelt dat dat een beer is.”
*man tekent 179 op zijn handpalm*
Marieke: ‘O yes, 179 bears died in this cave. Yes, I understand. Geert, ik geloof dat ‘ie 179 tekende, maar het kan ook best 160 zijn. Geen idee.”
*Geert produceert een zin waar de woorden ‘stalagmiet’ en ‘stalagtiet’ in voorkomen.*
De man, die zichtbaar opfleurt omdat hij iets verstaat: “No, stalagmiet *wijst met zijn vinger omhoog*, stalagtiet *wijst met zijn vinger omlaag.”
Wij: “Ooooooooh, yes! Ja, dat wisten we allang. Maar, dank u wel.”
Geert, terwijl we aan het einde van de grot bij een groot skelet staan: “Eh… How old? The bear? How many years?”
De man: “Yes.” *heel verhaal in het Roemeens*
Wij: “Oh. Yes. Oké.”
Maar de grot was hartstikke mooi, de ervaring fantastisch en de man super blij, toen we aan het einde voor iets meer dan een euro een magneet bij ‘m kochten.
Deel 1 en deel 2 van mijn reisverhalen over Roemenië al gelezen?
En de travel movie al gezien?
Zo mooi om te lezen. En de foto’s, werkelijk prachtig. Een beetje een andere wereld.
Zeker een andere wereld, Marion!
Jij maakt zulke bijzondere reizen, echt leuk om te zien!
Ah dank je wel!
We hebben jullie fotoboek natuurlijk allang gezien, maar het blijven prachtige foto’s. Je proeft de sfeer, zo anders dan hier.Mooi!
Zeker anders dan hier 🙂 Dank je!
Wat een waanzinnige foto’s, Roemenië lijkt me zo’n bijzonder land! Cool dat je daar geweest bent
Dank je wel! Roemenië is geweldig! Ik wil terug!
Nooit over nagedacht om en reisje naar Roemenie te boeken. Maar wat een bijzonder land, wauw! Je hebt echt prachtige foto’s gemaakt om de sfeer van de stad/land naar voren te laten komen. Bijzonder om te zien. Heb wel moeten lachen om het stukje van jullie gids. Handig als iemand Engels spreekt he;)! Fijne week gewenst!
Het is zeker een aanrader, Roemenië is prachtig!
Mooie foto’s. Ben benieuwd naar het fotoboek!
Woensdag laten we het zien! 😀
Tof verhaal! Vooral het bezoek aan de berengrot is geniaal! Ik zie het zo voor me!
😉
Wow, echt een hele andere wereld.
Jep!!
Hahahaha oh, ik heb hardop zitten lachen om het laatste stukje. Heerlijk hoe een taalbarriere voor zo veel vermaak kan zorgen! Verder een heel bijzondere bestemming. Ik ben zelf wel eens in Bosnië-Herzegovina geweest en als ik het zo zie en lees komen sommige dingen wel overeen :).
Ah wat leuk! Ik ben afgelopen zomer ook in Bosnië geweest, en daar was de cultuurshock ook aardig groot, maar in Roemenië was het nog erger!