Roemenië | Het moderne van Cluj vs Het vervallen van Oradea

cluj

Cluj

Ik ben dol op vervallen, oude steden en daarom had ik geluk in Roemenië, want daar waren er genoeg van. De eerste grote stad die we bezochten, was Cluj. Vanuit ons houten huisje naar Cluj was het ongeveer 3 uur rijden, maar dat hadden we ervoor over. Cluj is de op drie na grootste stad van Roemenië en we waren erg benieuwd of het dan ook moderner zou zijn dan het leven in Chiscau.

Op een goede morgen besloten we ervoor te gaan en onze tocht te laten plaatsvinden. Tegen oma vertelden we in het Nederlands (ze sprak toch geen woord Engels) dat we naar Cluj gingen en na wat wijzen in een boekje begreep ze ons. Een goed idee leek ze het echter niet te vinden, want Cluj was wel erg ver weg, zo probeerde ze ons duidelijk te maken in het Roemeens.

cluj

cluj

cluj

Nadat we onze auto in de meest smalle parkeergarage ooit hadden neergezet, begon onze tocht in Cluj. We kochten 2 pizzabroodjes voor nog geen €2 (nog steeds goedkoop dus) en vonden een kaart van de stad bij een leuk museumpje over Roemeense klederdracht.

cluj

cluj

cluj

cluj

We bewonderden de oude, mooie gebouwen en liepen een héleboel trappen op voor een mooi uitzicht over de stad. Ja, de stad is moderner. Mensen lopen niet rond in klederdracht, maar dragen meer westerse kleding. Maar als we dan een lantaarnpaal tegenkomen met een wel érg bijzondere manier van het vastmaken van stroomsnoeren, liggen we in een deuk. Modern met een knipoog, ja.

oradea

Oradea

Ons plan om naar Oradea te gaan, werd wel meteen goed gekeurd door oma. Ze lachte van oor tot oor en begont enthousiast te knikken. We hadden wel een idee waarom, want haar zoon woont in Oradea.

oradea

oradea

oradea

oradea

Een vervallen, half leeg winkelcentrum mét gratis WiFi. Huh?!

We begonnen onze tocht in Oradea in het winkelcentrum net buiten de stad. Een beetje vreemd misschien, maar we wilden graag bergschoenen kopen en in Roemenië is alles nu eenmaal een stuk goedkoper. Al snel slaagden we voor 2 paar bergschoenen én 1 paar hardloopschoenen voor €135. Kan erger.

oradea

oradea

Die gévels, prachtig!

Daarna trokken we echt de stad in. Binnen een paar minuten waren we al om. Wat een mooie, vervallen stad is dit! Alle gebouwen hebben prachtige gevels en versieringen en zijn mooi in hun vervallenheid. Het centrum is heel gezellig. Er is veel (goedkoop) eten, waardoor we met kleine hapjes besloten te lunchen.

oradea

oradea

oradea

oradea

Halverwege de stad kwamen we ineens het bekende ‘i’-logo tegen van een toeristen informatiepunt. Natuurlijk gingen we even naar binnen en de mensen achter de balie waren maar wat blij met een beetje bezoek. Ze vertelden dat Roemenen geen idéé hebben waar dat i’tje voor staat en dat ze daarom maar een paar toeristen per dag binnen krijgen.

Beide steden zijn aanraders, maar Oradea verraste ons vooral. Wat kan oud en vervallen toch prachtig zijn. 

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

12 thoughts on “Roemenië | Het moderne van Cluj vs Het vervallen van Oradea

  1. Wauw, die gevels zijn inderdaad heel erg mooi. 🙂 Sowieso verbaast Roemenië me een beetje, ik had een heel ander beeld bij het land (maar dat komt ook omdat ik er een nogal vreemde geschiedenis mee heb). Leuk om te lezen!

    1. Wat leuk om te horen dat het je verbaasd 🙂 Ik ben nu wel erg benieuwd naar je vreemde geschiedenis 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.