RONDJE NEDERLAND | De 8 mooiste plekjes van Amersfoort!

In de blogserie ‘Rondje Nederland’ ga ik op zoek naar de mooiste en leukste steden en plekken van Nederland. De hele lijst van steden vind je hier.

Vorige week was het vakantie – dé tijd om een leuke stad van Nederland te ontdekken. Deze keer kozen we voor Amersfoort en wauw, wát een geweldig mooie stad is dat, zeg! Ik ben verliefd geworden op de schattige huisjes, mooie bouwwerken en de geschiedenis achter de stad. Een dagje vakantie in eigen land, heerlijk! Kijk je mee naar de plekjes die je echt niet mag missen?

We hebben Amersfoort ontdekt door middel van een stadswandeling via de (gratis) ‘Ontdek Amersfoort’-app! Hoe cool is dat?! De route begint bij De Koppelpoort, waar je heel gemakkelijk in tien minuten naartoe loopt vanaf het Centraal Station. Ik deel alvast de mooiste plekjes van de stadswandeling met je! O, en een klein beetje geschiedenis.

1. De Koppelpoort

De poort dateert uit ongeveer 1400 en was onderdeel van de tweede ommuring. Vroeger diende hij als verdediging van de stad doordat ze via de poort de toegangsweg over het water konden afsluiten. Uit de houten uitbouw (mezenkouw) gooiden ze hete olie of gloeiend mout als vijanden de poort te dicht naderden.

Hoe dan ook, de poort ziet er prachtig uit. Mijn favoriete onderdeel van de stadswandeling!

2. Bierbrouwerij de Drie Ringen

Amersfoort staat bekend om zijn bier. Het Gilde van Bierbrouwers telde zo’n 360 leden! Het aantal brouwerijen is de laatste eeuw behoorlijk afgenomen, maar in deze brouwerij uit 1626 kun je nog steeds een kijkje nemen. Toen wij er waren, was hij dicht, maar ik kon wel wat fotootjes door het raam heen maken!

3. R.K. Kerk St. Franciscus Xaverius

Oorspronkelijk stond hier een schuilkerk, want na de Reformatie in 1579 gingen de middeleeuwse kerken over naar de nieuwe protestantse kerk. Wie nog steeds naar de katholieke eredienst wilde, moest dit in het geheim doen. In 1816 werd de huidige kerk in neoclassicistische stijl gebouwd.

4. De Kamperbinnenpoort

Ze gaan ervan uit dat er niet veel van de oorspronkelijke poort bewaard is gebleven en dat de huidige poort maar een klein onderdeel is van wat er stond. Maar dat maakt hem er niet minder mooi om.

5. De Plompetoren

Deze toren dateert uit de 13e/14e eeuw. Vroeger was hij bedekt met een schilddak, later hebben ze er een torentje op gezet van de afgebroken Latijnse School. Het uurwerk komt uit 1592 en is misschien wel het oudste van heel Nederland! Het verhaal gaat dat deze klok nooit tegelijkertijd slaat met de andere klokken uit de stad, omdat dat ongeluk zou brengen. Ze noemen de toren ook wel ‘Dieventoren’, omdat hij gebruikt werd als stadsgevangenis en als ambtswoning van de gevangenisbewaarder.

6. Waterpoort Monikkendam

Het verhaal gaat dat bij de restauratie in 1947 niet alles ging zoals het moest. Om een echt oud effect te bereiken, werd bij de restauratie het metselspecie vermengd met roggemeel, net zoals vroeger. Toen de metselaars de volgende dag weer kwamen, was het werk op veel plaatsen beschadigd. Ze gaven de jeugd de schuld en zetten een man op de uitkijk. Toen bleek dat de mussen het eten tussen de voegen uitpikten!

7. Onze Lieve Vrouwetoren

De bouw van deze toren gebeurde – naar alle waarschijnlijkheid – tussen 1444 en 1500. Geen wonder dat ze er zo lang over deden, want hij is wel 100 meter hoog. De beiaard omvat maar liefst 100 klokken én de toren staat op het exacte kadastrale middelpunt van Nederland!

8. St. Joriskerk

In 1340 is een groot deel van de binnenstad afgebrand, inclusief een belangrijk stuk van deze kerk. De kerk was vroeger erg belangrijk en bleef dagelijks geopend, zodat slenteraars, handelslieden en kinderen er in en uit konden lopen. Voor de ingang lag vroeger een rooster… om de varkens buiten te houden! Om de hele uren komt Sint Joris uit het torentje tevoorschijn, maar dat hebben wij helaas gemist.

Zoals je ziet: Amersfoort heeft genoeg te bieden voor een geweldig dagje weg in eigen land. Enne: als je wel weer genoeg culturele dingen hebt gezien, heb ik nog wel een tip voor je, want je kunt ook geweldig goed winkelen in de binnenstad! Dat zeg ik: van alle markten thuis, die stad!

Einde reclamepraatje, terug naar de studio!

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

22 thoughts on “RONDJE NEDERLAND | De 8 mooiste plekjes van Amersfoort!

  1. Wat een leuke stad en wat een goed idee om ‘ zomaar’ eens een stad te bezoeken. Leuke weetjes via de gratis app maakt het aantrekkelijk om er ook eens een rondwandeling te maken!

  2. Ha, ik herkende de foto van Monnikendam meteen. Daar loop ik m’n dagelijkse hardlooprondjes. Leuk om te zien wat je hebt bezocht en dat je het leuk vond!

    Liefs Naomi

  3. Ja, Amersfoort in geweldig! Ik woon in Utrecht, maar op zaterdag ga ik graag naar Amersfoort. Is gewoon niet zo druk als Utrecht en is echt super authentiek. Mooie foto’s!
    Groetjes,
    Esther.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.