RONDJE NEDERLAND | De 7 leukste bezienswaardigheden op Texel

In de blogserie ‘Rondje Nederland’ ga ik op zoek naar de mooiste en leukste steden en plekken van Nederland. De hele lijst van steden vind je hier.

Snel en goedkoop
Met mijn ouders was ik er heel lang geleden al eens geweest en in 2012 mocht ik er met de Pabo nog eens drie dagen naartoe: Texel. Het eiland waar het leven vooral bestaat uit fietsen, zee en wind. Veel wind. Met de trein rijd je in één teug naar Den Helder en vanuit Den Helder betaal je als voetganger met bagage slechts €2,50 om naar de overkant te komen. Op Texel zelf huurden wij fietsen, waarmee we het hele eiland over fietsten. Voor €6,50 per dag heb je al een fiets zonder versnellingen. Gegarandeerd beenspieren kweken met die wind! (Eén met versnellingen kost €9,50.)

Met de wind in onze rug
We bekeken Oudeschild, de haven van de Texelse vissersvloot, waar we onze schoolopdrachten uitvoeren. We slenterden over het strand en lieten onze haren wapperen in de wind. En ’s avonds dronken we heerlijke cocktails bij het kampvuur in de Koog. Het was een beetje alsof we op een korte vakantie waren en ik kan Texel dan ook zeker aanraden als je er even tussenuit wilt. Feitelijk ben je er zo, het is niet heel duur en er is genoeg te zien. Ik maakte alvast een lijstje met de leukste bezienswaardigheden voor je!

De leukste bezienswaardigheden

Zeehondenopvang Ecomare
Texel betekent: lieve zeehondjes kijken. En dat doe je natuurlijk bij zeehondenopvang Ecomare. Naast lieve zeehonden en bruinvissen hebben ze er ook een museum, waar uitgelegd wordt hoe het eiland is ontstaan in de IJstijd.

Entree: €12,25

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Dit museum mag je écht niet missen als je op Texel bent. Ik ben er zelf met mijn ouders geweest en heb mijn ogen uitgekeken. Het museum hangt vol met álles wat jutters de afgelopen jaren gevonden hebben. Je kunt het zo gek niet bedenken of het hangt er! Op de website kun je een indruk krijgen tijdens de virtuele rondleiding.

Entree: €4,50

Vuurtoren
Een bezoekje aan de vuurtoren lijkt misschien standaard, maar na 153 treden heb je prachtig uitzicht over de Noordzee, Waddenzee en zelfs Vlieland.

Entree: €4,00

Cultuurhistorisch Museum
Dit museum neemt je mee naar een boerderijtje uit grootmoeders tijd.

Entree: €4,50

Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel
In dit museum leer je alles over de Georgische opstand en de vlieghistorie van het eiland.

Entree: €4,00

Walvisvaarders Huisje
Als je een typisch Texels huisje wil zien, moet je daar naartoe gaan. In dit huisje woonden lange tijd walvisvaarders.

Entree: €2,00

Kaap Skil
Toen wij er met school waren, kwamen we vooral voor de tentoonstelling over de VOC, maar er zijn ook oude vissershuisjes, demonstraties, informatie over de Rede van Texel en over bijvoorbeeld Michiel de Ruyter.

Entree: €8,50

Ben jij al eens op Texel geweest?

Wit - kopie - kopie-001

Foto’s: Amy van Ingen

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

23 thoughts on “RONDJE NEDERLAND | De 7 leukste bezienswaardigheden op Texel

 1. Ik ben alleen een keer op Schiermonnikoog geweest maar ik ben ook een beetje nieuwsgierig naar de andere Waddeneilanden! Mij lijkt Terschelling em. Texel het meest interessant

 2. Goh wat een idee! Dat ik dat zelf nooit heb bedacht :-/ Ik dacht altijd, als je naar Texel gaat, moet je er meteen op vakantie. Ik wil dolgraag een keer naar Texel en natuurlijk!!!! Je kan ook gewoon een dagje gaan! En bedankt, Marieke, weer een dag van mijn zomervakantie gevuld!

 3. Ik ben er nog eens een dagje geweest een aantal jaar terug maar Texel doet me toch vooral denken aan schoolkamp. Het lijkt me wel leuk om weer eens terug te gaan.

 4. Ik vind Texel geweldig! Nu drie keer geweest, waaronder een keer parachute gesprongen. Ben ook erg benieuwd naar de andere waddeneilanden!

 5. O ja, Texel…..daar vond je broer een touw van een meter of 30 en 5 cm doorsnee én het moest en zou mee naar huis, leuk voor scouting. Ik zie Opa, papa en broerlief nog zeulen over het strand, wij vrouwen namen afstand van dat gebeuren. Uiteindelijk bezorgde het touw nog leuke uurtjes bij scouting- als brug over de sloot, decoratie tijdens de wereldspelen, enz. Mooi eiland.

 6. Ik ben ook alleen nog maar op Schiermonnikoog geweest, maar Texel ziet er ook wel heel mooi uit… Ik geloof dat ik toch voor zo’n fiets met versnellingen zou gaan, haha!

 7. Op kamp in groep acht was ik hier! Ben toen naar Ecomare en het juttersmuseum geweest. Ook was ik in oude schild en de koog! Super leuk 🙂 En mijn oom woont er, dus ben met mijn oom, tante, ouders en broertje en zusje ook een paar keer het eiland over gereden.

 8. Ik ben er 1 keer geweest met een weekendje weg met de schoonfamilie. Veel gefietst, Ecomare bezocht en de verschillende dorpjes. Is zeker een eiland waar ik nog weleens naar terug zou willen…

 9. Ik ben er 2x geweest met de basisschool maar heb er weinig leuke herinneringen aan overgehouden. Denk dus niet dat ik er vrijwillig nog eens heen ga. Terschelling staat dan weer wel op mijn lijstje, dat lijkt me echt prachtig!

 10. Ik ben heel lang geleden eens op Texel geweest, op vakantie met mijn ouders. Eigenlijk weet ik er weinig meer van. Het wordt wel weer tijd om weer een keertje een waddeneiland op te zoeken. Waarschijnlijk dan naar Ameland of Terschelling, want daar ben ik nog nooit geweest.

 11. Mooooooie foto’s! Ik ben er 2x geweest, maar geef toch de voorkeur aan Terschelling. Dat voelt toch nog iets fijner op de een of andere manier. Ben jij wel eens op Terschelling geweest?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.