SERIES | De 3 leukste Nederlandse tv series

Ik ben niet zo’n meisje dat alle seizoenen van Glee, Gossip Girl, Vampire Diaries en Pretty Little Liars gezien heeft. Sterker nog: verder dan één aflevering van Glee ben ik nooit gekomen. Maar het fenomeen ‘series’ heb ik een aantal jaren geleden wel ontdekt. De hoeveelheid Scandinavische crimi’s die Geert en ik verslonden hebben, zijn inmiddels niet meer op twee handen te tellen. We kijken ze altijd op dvd, omdat we dan een paar afleveringen achter elkaar kunnen kijken en sowieso kunnen kijken wanneer het óns uitkomt. Maar… stiekem ben ik ook helemaal verliefd op 3 Néderlandse tv-series. NEDERLANDSE? Ehm… ja. *kuch* Maar – geloof me – deze drie Nederlandse tv series mag je écht niet missen.

Smeris

Smeris is de nieuwste Nederlandse politieserie; afgelopen maandag keken we de derde aflevering. Maar o, wat is dit géniaal. Jeroen van Koningsbrugge speelt Theo Kamp, een rechercheur die teruggezet wordt naar het hennepteam. Willem Niessen (Dennis van de Ven) speelt de meest brave rechercheur van het hele team en moet Theo onder zijn hoede nemen. Maar al snel blijkt dat het eerder andersom het geval is.

Peter R. de Vries mag dan gezegd hebben dat de serie niet waarheidsgetrouw is (welke crimi is dat wel?), maar het kan me niet schelen. Smeris is méér dan vermakelijk én hilarisch. Ik ben niet snel onder de indruk van een serie (laat staan een Nederlandse), maar voor Smeris blijf ik thuis als het moet. Gelukkig is al bekend gemaakt dat er een seizoen 2 komt!

Smeris komt elke maandag om 20.25 uur op Nederland 3

Danni Lowinski

Nog een serie die ik nog geen week gemist heb sinds het eerste seizoen begon (oké, ik kijk het wel altijd terug): Danni Lowinski. Mijn favoriete Nederlandse actrice, Marlijn Weerdenburg, speelt Danni, een enthousiaste, extraverte en slimme advocate die niet kijkt op een decolleté meer of minder. Ze heeft een tafel in het winkelcentrum en haar juridisch advies kost maar €1 per minuut. Danni woont samen met haar vader Piotr, die in een rolstoel zit en voor alles afhankelijk is van Danni. Ze heeft een groot zwak voor serieuze advocaat Olivier, maar heeft sinds dit seizoen een relatie met de zeer knappe en lieve bewaker, Bart. In de zoektocht naar rechtvaardigheid wordt ze altijd bijgestaan door haar beste vrienden: koffiemeisje Lieke, eigenaar van een wellnesswinkel Niels en eigenaar van de fietsenwinkel, Jeroen.

Ook deze serie vind ik hilarisch. Het samenspel van de zes acteurs is echt goed en de karakters zijn gewoon heel leuk. De serie is romantisch, grappig, gezellig en gaat over rechtvaardigheid, liefde en vriendschap. Heerlijk programma voor tijdens een me-time momentje. (Of tijdens het strijken…)

Danni Lowinski zie je elke woensdag om 20.30 uur op SBS 6.

Flikken Maastricht

Flikken Maastricht mocht natuurlijk niet ontbreken in mijn top 3. Inmiddels zijn we al bij seizoen 8 en ik heb álle seizoenen gezien. Het begon allemaal toen ik nog thuis woonde, en de Belgische serie Spoed stopte. Ineens hadden mijn broertje en ik niks meer om te kijken op de vrijdagavond en zo kwamen we bij Flikken Maastricht terecht. We keken alle gemiste afleveringen terug en inmiddels zit ik nog steeds elke vrijdag op de bank, alleen dit keer naast Geert (en met mijn broertje op Whatsapp). Vorige week was ik op vrijdag in Tiel en het eerste wat mijn broertje zei was: ‘Vanavond Flikken, hè?’ Gewoon een stukje opvoeding, mensen.

In Flikken Maastricht volg je rechercheurs Floris Wolfs en Eva van Dongen als hoofdpersonen. Zij lossen moorden op en krijgen hulp van o.a. agenten Marion Dreesen en Romeo Sanders. Deze serie is meer serieus dan grappig en het is geen nadenk-crimi (hij valt onder het genre: als je denkt dat Piet de dader is, dan IS Piet ook de dader), maar dat maakt het niet minder vermakelijk. Vrijdagavond is gewoon Flikkenavond. Punt.

Flikken Maastricht is elke vrijdagavond om 20.30 uur te zien op Nederland 1.

Volg jij één van deze series? Of heb je nog andere tips voor me?

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

31 thoughts on “SERIES | De 3 leukste Nederlandse tv series

 1. Sorry, kan je geen tips geven! Ik kijk helemaal geen series meer op tv. Ik kijk eigenlijk alleen nog sport en af en toe docu’s, maar verder niets!

 2. Ik ben echt weg van Penoza. Ik kijk verder eigenlijk geen Nederlandse series, maar van deze heb ik heel veel zin in seizoen 4. 1 t/m 3 zijn gewoon op de site van de KRO te bekijken!

 3. Ik ben meer een liefhebber van Amerikaanse series, maar ik kijk ook Smeris (ik woon in Tilburg) en Flikken Maastricht (al vanaf het begin). Vrijdagavond Flikkenavond geld ook voor mij 🙂 Naast Penoza hoor ik over Overspel ook hele positieve geluiden.

 4. Waaaah!! Wij hebben echt exact dezelfde series die we leuk vinden! Tevens zijn dit ook de enige series die ik nu kijk, Celblok H nemen we op om later te kijken en mijn vriend kijkt zelf nog wel naar Moordvrouw, maar dat volg ik niet. Ik blijf thuis voor Flikken Maastricht en Smeris en Danni Lowinski neem ik op, ik loop een week achter namelijk. Verder wacht ik met smart op een nieuwe Penoza. En soms kijk ik Vuurzee op dvd, die komt niet meer op tv, maar is een geweldige serie geweest (nog te bestellen via bol.com misschien?)

 5. Ik hoopte zo dat hier Wie is de mol? zou tussenstaan en dat ik nu eindelijk zou te weten komen WIE DIE MOL NOU WAS? Als Belg heb dit programma niet op tv gevolgd, maar ik heb er zoveel over gelezen op zoveel Nederlandse blogs dat ik uiteindelijk ook erg nieuwsgierig ben geworden. Helaas heb ik niets zien voorbijkomen over de ontknoping! Dus, Marieke, kan jij me helpen: WIE WAS DE MOL? 🙂

 6. Ha, ik kijk dus echt geen één van deze series 😮 Over het algemeen vind ik Nederlandse series ook niet zo tof (en moet ik bekennen dat er ook maar een paar andere series zijn die ik echt de moeite waard vind om te kijken!)..

  1. Ik ben eigenlijk verder ook heel kritisch hoor! Qua kwaliteit zijn de Scandinavische thrillers veul beter!

 7. Ohh nee, zulke series vind ik juist weer verschrikkelijk hihi :). Ik volg alleen buitenlandse series als The Walking Dead, Game of Thrones, Dexter (afgelopen), Breaking Bad (afgelopen), The Vampire Diaries, The Originals, Revolution, Revenge, Arrow, The 4400, Jericho etc. Teveel om op te noemen 😀

 8. Wat een superleuk onderwerp! Danny Lowinksky kijk ik ook. Eerlijk gezegd vind ik het best slecht geacteerd, maar ik vind het zo gezellig! En ook dat Danny als advocate gewoon zo’n schrijfblok van de Hema gebruikt.

  Een andere Nederlandse serie die ik graag kijk is Dr. Tinus. Ik vind dat dorpje zo leuk!

  En binnenkort komt er een serie over een moeder die politie agente is. De voorstukjes vind ik veelbelovend.

 9. Maar één aflevering van Glee gezien? :O Danni Lowinski vind ik ook erg leuk. Verder is Celblok H erg spannend, en Dokter Hart (of Hart of Dixie, de originele titel) is misschien ook wel wat voor jou 🙂

 10. Haha ik ben echt Flikken Maastricht addict! Verder kijk ik vrijwel geen tv (hebben zelfs bewust geen kabel), maar voor Flikken maak ik een uitzondering. Lekker met uitzending gemist op weggekropen in de bank, terwijl het buiten regent. Heerlijk! Echt een beloning voor een week hard werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.