Sinterklaas Crisisteam

Sinterklaas

Moet je daar ook nog over nadenken?
Nu het einde van het jaar nadert, wordt Geert plat gebeld met de vraag of hij wil invallen. En ik begrijp precies waarom. Zodra de goede oude man aanmeert met zijn stoomboot, worden niet alleen de kinderen, maar ook de leerkrachten, drukker. Want 5 december is dan wel misschien één van de leukste feesten van het jaar, maar het vergt ook aardig wat voorbereiding. Er wordt dan ook al snel een crisisteam samengesteld, bestaande uit de leerkracht en de stagiaire. In de weken die volgen, zijn zij achter de schermen druk bezig om alles in goede banen te leiden. De eerste keer dat ik dat meemaakte, was ik diep onder de indruk (Moet je daar ook nog over nadenken?). Maar inmiddels is het ook voor mij gesneden koek en sta ik mijn mannetje in het crisisteam.

De Nationale Veiligheid
Nu zul je misschien denken dat ik doel op het versieren van de klas, maar nee, dat doet de werkgroep Sinterklaas al. Het Sinterklaas Crisisteam doet hele andere dingen. Geheime, maar zeer noodzakelijke dingen. Je kan zelfs zeggen dat wij een soort AIVD zijn, op zeer geheime missie. Één van de lastigste punten van onze missie is het trekken van de lootjes. Je denkt misschien dat het enige probleem daarbij is ‘het niet trekken van je eigen naam’ maar om eerlijk te zijn, willen leerkrachten het hele gebeuren nog wel eens beïnvloeden. Zo komt het regelmatig voor dat ik van tevoren al weet wiens lootje ik móét trekken. Niet eerlijk? Misschien, maar soms is de nationale veiligheid belangrijker. Door het lootje van een bepaalde leerling stiekem vast te houden, terwijl je flink met je hand door de bak graait, voorkom je een crisis en uitbarsting op 5 december. Want het moet tenslotte vooral een gezellige dag zijn.

De échte Sinterklaas
De voorbereiding op de ontvangst van Sint vraagt om een belangrijke klassenvergadering. Ik had zo’n voorbereiding al een paar keer afgekeken bij mijn vorige mentoren en tijdens mijn stage in groep 7 van het Speciaal Basisonderwijs mocht ik voor het eerst alleen op missie met mijn groep. We maakten strenge afspraken. Ja, de leerlingen zouden rustig doen en braaf achterin gaan zitten. Nee, ze zouden geen rare liedjes zingen en lief bij Sinterklaas komen als hij daarom vroeg. Nee, er werd niet gebedeld om pepernoten en – het allerbelangrijkste – ze zouden écht niet zeggen dat Sinterklaas niet bestaat, want ja, ze snapten dat er kleuters bij waren, die nog stellig in de beste man en zijn pieten geloofden. Toen iedere leerling plechtig een eed afgelegd had en ik ze naar de gang wilde leiden (“Rústig lopen”), stak Sem zijn vinger op. “Ja, Sem?” “Maar, juf, aanstaande zaterdag komt in het Gelredome de échte Sinterklaas, hè?” De andere jongens vielen hem bij. “Eh, ja, Sem,” mompelde ik! “Dat is de echte. ” Nou ja, missie geslaagd.

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

6 thoughts on “Sinterklaas Crisisteam

  1. Nooit over nagedacht, maar inderdaad.. Een kind dat veel gepest wordt kun je natuurlijk niet door iemand anders getrokken laten worden. Er komt nog een hoop bij kijken zeg!

  2. Het was weer leuk vandaag. Sint kwam met gillende sirenes aangereden in een politieauto, wat bleek: een Piet vermist! Na lang zoeken en roepen bleek de slaapkop gewoon in een grote doos te zitten om een dutje te doen, paniek, paniek, je snapt het. Gelukkig liep alles goed af en konden de kinderen eind van de dag met hun buikjes rond van strooigoed én een cadeautje naar huis. En morgen…zetten we de kerstboom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *