Niet de slimste plek om te gaan staan. Wel de vetste.

zakopane

Niet de slimste plek om te gaan staan. Wel de vetste.

Eén van de laatste stops in Polen was de stad Zakopane. In theorie lekker dichtbij, maar van de praktijk worden we diep ongelukkig. We belanden in een file from hell en als we na een uur nog niks opgeschoten zijn, besluiten we om te rijden. Vér om te rijden. Het is al middag als we eindelijk richting het stadscentrum rijden om bij de toeristeninformatie kaarten met wandelroutes in het Tatragebergte te halen. EN IN HET CENTRUM IS HET NOG DRUKKER.

zakopane

Tactisch fotograferen: alle mensen zitten verstopt achter de steen.

Echt, Zakopane moet je ver achter je laten liggen in het hoogseizoen. VER. Want ook als we een paar dagen later Zakopane uit willen, belanden we in een horror file. Het is gewoon verschrikkelijk druk en toeristisch. En ze kunnen er geen kaarten maken, want de toeristeninformatie vond ik in een héél andere straat dan op de kaart stond. Maar goed. Uiteindelijk heb ik een kaart mét een route die ons in een paar uur langs een waterval en een hele mooie bergtop leidt. Ik ben tevreden.

zakopane

Zo begon de tocht naar de bergtop. Als je zo’n trapje ziet, denk je: ooooooh.
Maar dat stopt dus na honderd meter.

In drie kwartier lopen we naar de waterval. hij is mooi (vooral met het uitzicht op de berg erachter), maar er zijn wel héél veel mensen en dat maakt ‘m toch wat minder leuk. Met toeristen krijgt ‘ie 3,5 * van ons. Zonder had ‘ie misschien wel 4,5 * gekregen!

zakopane

zakopane

Rooie koppies, maar WAUW!

Daarna lopen we in een uur naar de top van de berg. Al is ‘lopen’ misschien wat te positief omschreven. Kruipen, hijgen, zweten en puffen is nog een understatement. Maar het voordeel is: daardoor kom je bijna geen kip tegen. En de vrouw die we tegenkwamen, keek me héél begrijpelijk aan toen we tegelijkertijd op een boomstronk neerstortten op drie kwart van de route.

zakopane

Maar als we boven komen, ben ik de route bijna vergeten. (Bijna dan, hè? Geert heeft foto’s van me gemaakt toen ik boven kwam. En ik deel veel online. Echt. Maar dat in geen honderd jaar. Een mummie ziet er beter uit.)

zakopane

Niet de slimste plek om te gaan staan. Wel de vetste.

HET IS ZO MOOI BOVEN! We vergeven Zakopane dat het zo’n kutstad is, omdat het uitzicht op de stad prachtig is. We maken foto’s op een bergtop waarvan we achteraf denken: hmm, dit was misschien niet het slimste idee, maar hé, we hebben wel mooie foto’s.

zakopane

zakopane

Als we na een uur teruglopen weer beneden zijn, ploffen we om 19.45 uur eindelijk neer bij een restaurantje waar live Poolse muziek wordt gespeeld. De serveerster snapt geen drol van Engels (ik wilde alleen maar om een lepel vragen om m’n spaghetti op te rollen), maar gelukkig zit er verderop een Poolse meneer die keihard het Poolse woord voor lepel over het terras blèrt.

Ik vond het een mooie dag.

♥ Mariek

VOLG MIJ OP BLOGLOVINTWITTERFACEBOOK & INSTAGRAM VOOR DAGELIJKSE UPDATES!

5 thoughts on “Niet de slimste plek om te gaan staan. Wel de vetste.

  1. Oeehhhh gave plek!
    Ik kan ook niet tegen die drukte met mensen haha
    Polen wil ik zeker nog een keer terug!
    Vorig jaar zijn we naar de ondergrondse tunnels geweest in Oswaka. Was ook heel interessant om te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.