SLOVENIË | Het meer, eiland en kasteel van Bled

Je kunt het bijna niet meer gemist hebben, zo hard roep ik het van de daken, maar voor diegenen die het nog niet gezien hadden: vorige week was ik een week op reis in Slovenië. En dat was gááf! Wij zijn stapel verliefd geworden op het land en de komende tijd ga ik je alles vertellen over de watervallen, steden, kust en ander natuurschoon dat we gezien hebben. Vandaag eerst meer over het eerste plaatsje dat we bezochten: Bled!

Bled is een oud kuuroord waar de rijken vroeger graag naartoe gingen. Met zijn smaragdgroene meer waar een klein eilandje in ligt, is het dé toeristentrekker van het land. Op het eilandje staat een kerkje waar de tientallen bootjes je voor €12 p.p. graag naartoe varen. Wij hebben dat even overgeslagen, omdat het niet heel lekker weer was en we ons geld graag aan leukere bezienswaardigheden uit wilden geven. Desalnietemin is het uitzicht prachtig en daar hebben we dan ook erg van genoten!

Wat we wél bezichtigd hebben is Blejski Grad (het kasteel van Bled). Vanaf ‘beneden’ zie je ‘m al, het kasteel op de stijle rots. Al meer dan duizend jaar is het kasteel het belangrijkste monument van Bled. Je kunt de auto parkeren op het bijgelegen parkeerterrein en loop vervolgens naar boven. Het uitzicht is fantastisch, maar wat mij betreft hoef je het kasteel zelf niet in te gaan. Wij deden dat wel, maar vonden het de €9 p.p. niet waard. Het uitzicht is tot de toegangspoort ook mooi, dus voor het onbenullige museum zou ik zeker niet gaan betalen.

(Tip: ben je student? Neem je studentenpas mee! Ik was ‘m vergeten, maar Geert kreeg – met zijn oude pas – wel korting.)

De stad Bled zélf stelt niet zo heel veel voor. Er zijn toeristische winkeltjes en mooie hotels, maar dat is niet waar wij naar op zoek waren. In de zomer worden er wel veel theater- en muziekvoorstellingen gehouden. Let wel: zomers wordt Bled ook zeer druk door alle toeristen. Nu (rond april) waren er amper toeristen en de toeristen dié er zijn, kwamen uit Hongarije, Italië of Oostenrijk.

Wij geven Bled een 7. Leuk om even naartoe te gaan, maar zéker niet het allermooiste van Slovenië, dus ik zou er geen hele dag aan besteden. Wacht maar op de rest van de Slovenië-blogs!

Ben jij al eens in Bled geweest of lijkt het je wat?

Wit - kopie - kopie-001

[dot_recommends]

Follow my blog with Bloglovin

20 thoughts on “SLOVENIË | Het meer, eiland en kasteel van Bled

 1. Wauw prachtige foto’s heb je gemaakt! Wij zijn er ook geweest bij Bled en het eilandje is zo mooi op het meer. Toen we om het meer liepen ging het halverwege onweren, ik heb nog nooit zo hard gelopen haha <3

 2. Wauw ziet er wel echt prachtig uit! Ben er nog nooit geweest maar zou er wel graag heen willen! Ik denk dat jullie het een hoger cijfer hadden gegeven als het zonnetje er was geweest, volgens mij lijkt het dan wel echt op een sprookje!

  1. Het is dan wel mooier inderdaad, maar we zijn de rest van de week nog heel vaak door Bled gereden (ook met zon), haha. Het is gewoon nog NIKS vergeleken bij wat er nog komt. Stay tuned 😉

 3. Ik ben er wel geweest, maar ook niet op het eilandje zelf. Toen wij er waren was het ook vrij slecht weer haha, maar het is wel een mooie fotolocatie 🙂

 4. Dit vind ik nou echt leuk om te lezen! Mijn oom is namelijk met een sloveense getrouwd en ik ben dus ook al een aantal keer in Slovenië geweest. Ik ben ook twee keer in Bled geweest: een keer toen we op vakantie gingen naar Oostenrijk en ook toen mijn oom en tante gingen trouwen. Toen gingen we dus ook in die bootjes (ingepakt in dekens want het was koud!) naar het eilandje. Om bij de kerk te komen moet je nog 99 traptreden op, en de traditie is dat de bruidegom de bruid het hele stuk omhoog tilt, haha.

  Ik ben benieuwd naar je andere posts over Slovenië 🙂 Ben je ook bij de grotten geweest? Dat vond ik namelijk echt geweldig!

  1. Wat een leuke reactie, Lisa! En ooh, die treden, wow! Ik ben zeker bij een grot geweest, die met die kloof, ge-wel-dig! Maar er was nog een grot dus ik weet niet of je die bedoelt.

  2. Lisa, zou ik je wat mogen vragen over de kerk? Ik ben van plan eind mei naar Bled te gaan en ben benieuwd of er nog echt kerkdiensten daar gehouden worden op het eiland en zo ja, wanneer. Weet jij dat toevallig of waar ik dat zou kunnen vinden? Alvast dank!

 5. Mooie foto’s, dat belooft wat voor de rest! Slovenië lijkt me prachtig, maar m’n lief vind het maar niks. Dat kost nog flink wat overtuigingskracht, waar ik jouw blogs vast bij kan gebruiken 😉

 6. dank jewel voor je blog.! wij zijn nu in Slovenie, maar ik ben slecht ter been. Jammer want ik denk dat veel kastelen en grotten voor mij niet toegankelijk zijn. Trappenlopen kost moeite en pijn. Heb jij nog tips voor me? Hartelijke groet, Marianne

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.