SLOVENIË | Het onwerkelijke, blauwgroene bronwater van Zelenci

Nee, dit geen raar genomen of bewerkte foto. Het water in Slovenië, en dan dan met name Zelenci, is écht zo blauw. Of groen. Ik ben er nog niet uit. Feit is dat het práchtig is en ik niet kon stoppen met ernaar te kijken.

Waar
De Zelenci bron ligt een beetje verborgen, langs de kant van de weg. We parkeerden de auto bij restaurant Zelenci diner (langs de Jesenice-Ratece weg, tussen de plaatsen Podkoren en Ratece) en wandelen ongeveer vijf tot tien minuutjes over het aangegeven pad. Er lag zelfs nog sneeuw op het pad (te zien in onze Slovenië film)! En daar was dan ineens het bovenstaande pracht.

Bizarre kleuren
Nou, dan weet je even niet meer wat je moet zeggen, hoor. Het was lastig om de kleur zo echt mogelijk op de foto te krijgen, maar het is gelukt. De bovenstaande kleuren is écht hoe het was. En zó helder, dat je alle vissen kunt zien! Bizar, hè? Hoe het zo blauwgroen kan zijn? Ik heb geen flauw idee. Ik heb gegoogled, gelezen en gezocht, maar ik kan het nergens vinden. Als iemand het weet, hoor ik het graag.

Natuurlijke bron
Zelenci zijn natuurlijk bronnen van de Sava Dolinka rivier. Het groene meer is een natuurlijk reservaat en de leefomgeving van interessante dieren (we kwamen Sallie Salamander nog tegen) en zeldzame flora. Het heeft een constante temperatuur van 5-6 graden.

Het kost je niks om naar de bron te gaan kijken en je kunt er het hele jaar terecht.

Follow my blog with Bloglovin

9 thoughts on “SLOVENIË | Het onwerkelijke, blauwgroene bronwater van Zelenci

  1. De kleur van het water wordt denk ik veroorzaakt door de aanwezige mineralen in de bodem en bij de bron van het water. Als je ooit een kilo dode zeezout in een ligbad gooit dan krijgt je water ook een lichtblauw kleurtje. Dit zou eigenlijk iets soortgelijks moeten zijn. Het is echt prachtig 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.